Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шашма с апартаменти подмина съда

Двадесетина пловдивски семейства, предплатили частично новите си апартаменти, остават приклещени в капана на сложните юридически процедури, след като районната прокуратура отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката срещу Рея 96 - инвеститор на новостроящия се луксозен жилищен комплекс Колодрума. Заради финансови затруднения през лятото на 2009 г. фирмата се оттегли от строежа, а през септември кредиторът СИБанк обяви търг за продажба на комплекса, но резултати от него все още няма, защото тече обжалване. Така започна ходенето по мъките на хората, наивно повярвали, че времето на строителните пирамиди, познати от 90-те години на миналия век, отдавна е отминало.
В атрактивния квартал са били продадени на зелено 98 жилища, 78 от тях са напълно изплатени и имат официално издадени нотариални актове. Останалите собственици разполагат само с предварителни договори. Те са внасяли пари на базата на тези документи. Част от тези жилища също са били изнесени за публична продан, защото наличието на предварителен договор все още не означавало собственост.
Комплексът трябваше да бъде напълно завършен до средата на ноември 2008 година. При забавяне от страна на инвеститора той дължи по 0.5 на сто неустойка върху стойността на недовършената част за всеки просрочен ден, пише в един от типовите договори. В началото на 2010 г. обаче нито е ясно кой ще достроява комплекса, нито дали новият инвеститор ще признае предварителните договори, сключвани с кандидат новодомците и сумите, внесени от тях. Не е установено управителите на Рея 96 ЙовкоСтойков и Кънчо Луков или други лица да са действали измамливо при сключването на договорите за строителство, пише в решението си да прекрати преписката по случая прокурор Любка Кръстева.
Строителството на комплекс Колодрума отначало се е движило по-бързо от предвиденото, за някои от жилищата са издадени Акт14 и Удостоверение за степен на завършеност, а това според прокуратурата означава очевидна липса на измама от страна на досегашния инвеститор. Това че строежът е недовършен, се определя като обективна невъзможност, защото кредитът, изтеглен от СИБанк, бил разчетен при цена 250 евро на квадратен метър без ДДС, но стойността се е вдигнала с близо сто евро.Освен това Стойков и Луков очаквали да се договорят с военното министерство за продажба на 107 жилища, което щяло да им помогне да завършат обекта, но сделката се провалила.
Всъщност именно около банковия кредит (около 6 млн. евро по неофициална информация) лъсва още един прелюбопитен факт, който остава недокрай изяснен. За да бъде отпуснат заемът, върху част от комплекса е направен особен залог и е учредена ипотека. Както справедливо отбелязва прокурор Кръстева, сключването на договор за кредит и обезпечаването му с ипотека не е престъпление. Обаче в случая Рея 96 е ипотекирала апартаменти, които са продадени с предварителен договор, а документите, случайно или не, не са били регистрирани в Агенцията по вписванията. Едва ли Кънчо Луков и Йовко Стойков не са знаели че ипотекират имоти, които на практика имат реални собственици. Двайсетте семейства продължават да смятат, че са измамени, определят решението на районната прокуратура като нелогично и затова го обжалват. Те питат защо прокуратурата не е проверила дали Рея 96 е плащала на строителните фирми и на другите изпълнители, защото по техни данни фирмата има огромни дългове и в тази посока, което означавало, че банковите кредити не са били ползвани по предназначение. Така - с кредитите и с нашите пари Рея 96 е събрала над 20 млн. лева. С тази сума Колодрумът можеше да се построи два пъти. В чий джоб и по чия сметка са отишли парите, които не са вложени в комплекса? - този и още въпроси задават ощетените собственици и очакват отговора от Окръжната прокуратура - Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във