Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФ НА ПИРАМИДАТА КОНСТАНТА ИЗПРАТЕН НА СЪД

Още един от босовете на пирамидата Константа най-сетне ще бъде изправен на съд. Предпоследният директор на пирамидата Диян Колев ще застане пред Пловдивския районен съд на 4 юни, съобщи за Параграф 22 прокурорът от районната прокуратура в града Славко Попов. Срещу Колев е повдигнато обвинение по чл. 210, ал.1 от Наказателния кодекс - за измама в големи размери.
Според обвинителния акт той е завлякъл 13 души, които са внесли в касата на Константа 64 610 лв. във вид на първоначални такси за членство. Днес от парите няма и следа, а на името на безработния Колев няма регистрирано каквото и да било имущество, с изключение на един автомобил.
Пирамидата Константа има доста печална слава. В метаморфозите си тя е позната като бизнес клуб Галакси в Бургас, Пауърнет във Варна и Проксима във Видин. Чрез нея са засмукани милиони левове от лековерни вложители.
Разследването срещу фараона Колев започна още през май 2005 г., когато в Пловдив бяха заловени други трима активисти на Константа - Генади Желев, Надя Петрова и Стефан Пашалиев. Веднага след арестите им обаче Колев сякаш се изпари във въздуха и бе обявен за общодържавно издирване. Успешното му потапяне бе причина разследващите органи да отделят материалите срещу него от тези за останалите трима в друго досъдебно производство. По-късно, когато беше задържан, стана ясно че повече от година той се е покривал в Испания, където по думите му бил общ работник. Колев се завърнал тук, за да види бременната си съпруга, но беше арестуван още на влизане в страната.
Първи в пирамидата стъпва Генади Желев, който още през 2001 г. става член на бизнес клуб Галакси-Бургас. Желев вербува кандидати за партньори срещу инвестиция от 1900 долара. Дейността на дружеството обаче привлича вниманието на полицията и то е прекръстено на Пауърнет, като в края на 2001 г. мести офиса си във Варна. Желев израства в йерархията и става маркетинг-мениджър в клуба. За две години пирамидата успява да си спечели печална слава във Варна с множеството измамени кандидати за големи печалби. Поради десетките сигнали на граждани в полицията клубът се преименува в Проксима. В началото на 2004 г. Желев става ръководител на клона във Видин, където се запознава с Надя Петрова.
Същата година, с решение на Софийския градски съд (СГС), по фирмено дело № 3217 от 29.03.2004 г. е създадено сдружение с нестопанска цел Константа, с което името на пирамидата за пореден път е променено. Не спират и врътките на ръководните хора от върха - по-късно Желев оглавява ръководството на клуба в Стара Загора, а от началото на февруари 2005 г. се прехвърля в Пловдив. Там той заема мястото на Диян Колев, който е бил директор на клуба в Града под тепетата от ноември 2004 до февруари 2005 година. От своя страна Колев пък се прехвърля като шеф на Константа в Стара Загора.
По време на последното преименуване на пирамидата изгрява и звездата на Стефан Пашалиев, който от редови партньор се издига до заместник-директор на клуба в Пловдив по препоръка на Желев. Петрова пък става маркетинг-мениджър. За кратък период от време е създадена стройна организация и Константа започва да прибира парите на лековерни вложители.
По време на семинарите на Константа ръководителите на клуба обучават партньорите си как да вербуват нови членове чрез прилагане на различни психологически прийоми. Конкретна информация за дейността на самия клуб обаче не била подавана. Сбирките се провеждат в луксозни и престижни хотели, като идеята е присъстващите да се чувстват в отбрано и затворено общество на проспериращи хора. На тях им се внушава, че получават ноу хау и интелектуален продукт. Всеки новодошъл трябвало да внесе 2500 евро под формата на инвестиция, за да стане партньор. Този, който го е довел, получава 400 евро, старши партньорът, в чиято структура постъпва новоприетият, взима 750 евро, маркетинг-мениджърът получава 250 евро, а директорът - 120 евро. Разликата от 980 евро - до пълния размер на инвестицията, се предавала на централното ръководство на клуба в София, което до момента не е известно на властите.
След залавянето му Диян Колев също е разпитван за ръководството от столицата, на които е предавал сумите. Разполагаме само с две имена, но не можем да установим чия самоличност се крие зад тях, обясни прокурор Попов. При разпитите Колев казал, че човекът в София е представлявал т. нар. Международна академия за социални иновации (МАСИ). Двамата държали връзка по телефона чрез различни СИМ-карти с предплатени минути. Известно е още, че МАСИ е провеждала семинари на територията на Русия, Германия и Турция.
Престъпната дейност на пирамидата Константа в Пловдив е разкрита едва след като няколко действащи полицаи също стават жертва на измамниците. Със сигурност е установено, че само от началото на 2005 г. до месец май с. г., когато са задържани, Желев, Пашалиев и Петрова са завлекли 36 души от Пловдив и региона със 164 040 лева.
Преди година Районният съд в Пловдив осъди ефективно Надя Петрова и Стефан Пашалиев на по две години и половина лишаване от свобода. Генади Желев бе осъден на две години и 11 месеца, но преди месец е освободен предсрочно за добро поведение от затвора във Варна. Ако обвиненията срещу Колев се докажат, той може да получи от една до осем години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във