Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шефката на СГС мачкала делото Софийски имоти

Новоизбраният председател на ключовия Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева-Манолева вместо като съдия е действала като адвокат на обвиняемите по едно от делата за безобразията в общинското дружество Софийски имоти. Това се потвърди тази седмица от приключилата за броени дни проверка на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). В сряда (22 юни) резултатите от нея бяха публикувани на сайта на съдебния инспекторат и потвърдиха изнесеното по-рано - че като съдия-докладчик по делото Янева-Манолева не е била особено активна. На практика инспекторатът направи нещо, което петимата членове на ВСС, издигнали кандидатурата й, трябваше да свършат още преди избора, за да е ясно що за магистрат предлагат за поста.
В документа няма изводи и препоръки, но изложените факти говорят красноречиво за стремежа на съдийката
да спъва хода на делото
Отбелязва се, че проверката на делото е в рамките на разпоредената цялостна проверка на наказателното отделение на СГС по отношение на спазването на сроковете по НПК за дела, разглеждани през 2010 г. и през първото шестмесечие на 2011 година. Но на наказателно дело от общ характер № 3414/10 г. по описа на 17-и състав на съда е дадено предимство с оглед задоволяване на големия обществен интерес.
НОХД № 3414/10 г. е образувано на 22.07.2010 г. по обвинителен акт на Софийската градска прокуратура за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Подсъдимите, сред които е фамозният бивш шеф на Софийски имоти Тошко Добрев, са тринайсет, а осъществените от тях и инкриминирани сделки са четири. С тях от Столичната община са отмъкнати по изключително занижени оценки седем имота. Посочени са осем свидетели и три вещи лица. Представен е и протокол за избора на Янева-Манолева за съдия-докладчик.
Пет месеца след като получава делото, тя прекратява съдебното производство и връща папките на Софийската градска прокуратура. Мотивът в разпореждането й е обичайният
при старта на куп знакови процеси
- необходимост да бъдат отстранени съществени процесуални нарушения, изразяващи се в противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на внесения обвинителен акт.
Съобщенията за прекратяване на делото стигат до страните едва в края на януари - началото на февруари тази година. Прокуратурата веднага протестира акта на съдийката пред Софийския апелативен съд и делото е изпратено там в началото на април. На 11 април горната инстанция отменя разпореждането на Янева-Манолева и връща делото на СГС. Така само за десетина дни Софийският апелативен съд пресича опита й да върне без основание делото в прокуратурата. Следва ново бездействие, в резултат на което след повече от два месеца (към датата на проверката 21 юни) делото още не е насрочено за разглеждане.
Така Янева-Манолева нарушава два пъти двумесечния срок от постъпването на делото в съда, в който то трябва да бъде насрочено за разглеждане в съдебно заседание. В правната теория е възприето, че той е инструктивен, а не задължителен, но това не означава, че може
да бъде удължаван безпричинно
Според Инспектората подозрително дълъг е и периодът между датата на разпореждането на съдията-докладчик и изготвянето на призовките - повече от един месец. За връчването на едно от съобщенията пък са били необходими 45 дни, независимо че адресът е на територията на гр. София. При оформянето на призовката не са отразени причините за този дълъг интервал. А делото е изпратено в Софийския апелативен съд цели десет дни, след като е изтекъл срокът за обжалване и от последния уведомен подсъдим.
В началото на седмицата ВСС оповести резултатите от поисканата от него проверка на имотните декларации на съдийката пред Сметната палата. Върховният одитен орган трябваше да установи наистина ли Янева-Манолева е декларирала с десет години закъснение имотните си операции и придобивки. Оказа се обаче, че оповестеното от ВСС
отразява доста едностранчиво
както констатациите на Сметната палата, така и данните в поддържания от нея публичен регистър на лицата, заемащи висши държавни длъжности.
При проверката на Сметната палата е установено, че през 2007, 2009 и 2010 г. не са констатирани несъответствия между декларираните и действително придобитите имущества, съобщи сайтът на ВСС. Такава информация обаче липсваше на сайта на одитния орган. Нещо повече - оттам отрекоха да е правена целева проверка по случая и поясниха, че нямат законова възможност да правят инспекции по сигнал извън годишните проверки на имуществените декларации на задължените лица. Оказа се, че от палатата са изпратили на ВСС обявените вече публично данни от проверките на имуществото на Янева за 2007, 2008 и 2009 г., тъй като т. нар. проверка по документи може да се направи само за периода от началото на 2007 година. Все още няма резултат от проверката на декларациите за 2010 г. на публичните лица, защото още не са завършили.
За проверявания период Сметната палата е констатирала едно нарушение: Янева-Манолева не е декларирала през 2008 г. ипотека на апартамент с площ 107.25 кв. м в София, с която обезпечила банков кредит в размер на 50 000 евро. Тази констатация била изпратена в НАП, но оттам пратили по-късно писмо, че не са констатирали данъчни нарушения. В крайна сметка имотните ходове на съдийката и семейството й до началото на 2007 г. се оказаха извън обхвата на проверката. А единственото засега констатирано нарушение по правило бива удостоявано с най-леките дисциплинарни санкции - забележка или порицание.
По случая предстои да се произнесе комисията за конфликт на интереси във ВСС, която покани Янева-Манолева на изслушване в понеделник (27 юни). Казаното от нея ще трябва да обясни фактите, изяснени от инспектората. Кога ВСС ще излезе с крайно решение обаче не е ясно. На заседанието му в четвъртък шефката на инспектората Ана Караиванова отново изпрати края на скандала в седма глуха с предложението съветът да изслуша заключенията на подчинените й едва след като бъде готова цялостната проверка на всички наказателни съдии в СГС. Нищо че ден по-рано подписа тези заключения, признавайки големия обществен интерес към случая.
Казаното от Караиванова потвърждава подозренията, че случаят Янева-Манолева ще бъде прикриван зад проверката на цялото наказателно отделение на СГС. Не че няма нужда от нея, но пък и защо само на наказателното? За новата шефка на СГС обаче установеното е повече от достатъчно не само да бъде свалена от длъжност и заменена като съдия по делото Софийски имоти, но и да бъде отстранена от съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във