Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шефката на СГС се дооплете

Във внезапен изблик на публичност председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева-Манолева събра медиите уж за да им демонстрира как работи системата за случайно разпределение на дела в СГС. Но тезата, че този механизъм не се поддава на манипулации, за което Янева гарантира , беше опровергана от самата нея. Съдебната началничка опита да убеди медиите, че е невъзможно да си поръчаш определен състав, понеже всяко действие се отразява както на електронен, така и на хартиен носител. После обаче самата Янева призна, че от жребия за разпределение на делата се изключват съдии, които са прекомерно натоварени.
Трябва да има възможност много натоварените съдии да не трябва да бъдат включвани в разпределението на делата за определен период от време. Това става, след като всеки един от тях подаде индивидуална молба. Поводът за изключване на всеки съдия се описва подробно, обясни Янева. Това на практика означава, че бъркането в системата е безпроблемно, а обстоятелството че някои от интервенциите биват отбелязвани, не е гаранция, че това се случва при всички.
След публичната демонстрация Янева даде поредната порция обяснения за действията си по едно от делата за Софийски имоти. Това е първият й публичен коментар, след като стана ясно, че още в края на юли си е направила отвод като съдия-докладчик. Това станало на закрито заседание, проведено на 21 юли - първият работен ден на съдия Янева след продължителен отпуск по болест, издаден в ръководената от баща й неврологична клиника на Медицинска академия. Янева се разболя веднага, след като беше поканена за обяснения в подкомисията за конфликт на интереси на ВСС. Преди това изпрати писмо до съвета, в което призна всички факти около хода на делото и на сделките.
Досега Янева отричаше да е в конфликт на интереси заради купени от скандалното общинско дружество имоти на занижени цени и упорстваше, че няма основания за самоотвод. „Казах, че нямам основания да си направя самоотвод по причините, които излязоха в публичното пространство, но не съм казала какви ще са конкретните ми действия по делото. Затова си запазих правото като съдия-докладчик, след като прегледам внимателно определението на САС и съдебната практика, да преценя какво да направя. Отводът ми е на абсолютно юридически основания, а не заради обществения натиск, появил се след съмнения за наличие на конфликт на интереси, заяви съдийката.
В стремежа си да се оправдае тя всъщност показа как е опитала да закопае делото. Оказа се, че Софийският апелативен съд е пресякъл нагъл опит за проваляне на делото, което тогавашната редова съдийка в СГС забавила с няколко месеца, а после прекратила с мотив за процесуални нарушения. След като прокуратурата протестира акта й, състав на апелативния съд го отменя с определение, от което става ясно, че Янева се е произнесла неправомерно по същество на спора. „Оттам нататък това внася съмнение за моята предубеденост за крайния изход на делото. В този случай бях длъжна да си направя самоотвод, но не защото смятам, че има конфликт на интереси или вътрешна предубеденост за тези сделки, а единствено поради мотивите на определението на САС, каза председателката на СГС.
Всъщност Янева е приложила един класически съдийски номер за смачкване на дела. Прекратявайки делото заради процесуални нарушения, те използват случая да нахвърлят съображения и по съществото на спора, без това да е необходимо за прекратяването му. Целта е ощетената страна да се откаже от обжалване, узнавайки бъдещата позиция на съда. Внушението е, че дори процесуалните нарушения да бъдат отстранени, решението на съда по съществото на спора ще е такова, каквото е вече подсказано в акта за прекратяване на делото. Целта явно е била прокуратурата да се откаже от протест, а ако не се откаже, при следващото си произнасяне съдът да стъпи върху мотивите в първото си произнасяне.
В случая съдът е пак Янева, понеже делото е върнато на нея, за да го насрочи и разгледа. Тя обаче и това не направи в продължение на два месеца, а си направи отвод в началото на съдебната ваканция, забавяйки насрочване на заседание възможно най-дълго. Закъснението обаче оправда с необходимостта да се запознае по-добре със съдебната практика. Делото сега е преразпределено на съдия Мими Петрова, която тепърва ще се проучва материалите. В крайна сметка заради бездействието на Янева, първото заседание ще се забави вероятно поне с година и половина.
По повод извършваната срещу нея проверка на националната комисия за конфликт на интереси председателката на СГС съобщи, че се явила пред нея в понеделник (22 август) и няма притеснения. „Рутинно изслушване, задаване на въпроси. Предполагам, че ще излязат с решение максимално бързо, коментира Янева. Председателят на комисията Филип Златанов прогнозира преди дни, че становището й ще бъде готово до края на август. Същевременно изборът на съдийката за председател на СГС бе обжалван във Върховния административен съд, а Висшият съдебен съвет(ВСС) провежда срещу нея дисциплинарно производство, основано на констатациите на съдебния инспекторат.
Именно заради скандала около мачканото от Янева дело Софийски имоти инспекторатът провери цялото наказателно отделение на СГС и установи, че сегашният председател на съда е на почетното четвърто място по забавени дела - 42. В резултат на проверката осем съдии от СГС бяха предложени за дисциплинарни наказания. Инспекторатът предложи четирима от тях, които са с най-тежки провинения, включително и Янева, да бъдат наказани от самия ВСС, а други четирима - от преките им административни ръководители. Така Янева ще трябва да накаже колеги, които имат по-малко просрочени дела от самата нея. На въпрос как ще го направи тя смутолеви: Ами длъжна съм да спазя закона, въпреки че имам вътрешни колебания. И увери,че опитвала да си напише забавените дела, но имала и много административни задължения. От думите й стана ясно, че някои от случайно разпределените дела на останалите съдии с нарушения са преразпределени съвсем неслучайно, за да им се намали процентът на натовареност и да могат да наваксат закъснението до края на септември. Излиза, че в резултат на проверката на инспектората, срещу която в СГС нададоха вой, най-големите нарушители ще бъдат дори облагодетелствани, като им се намали работата. Представяме си и какви наказания ще им наложи двойкаджийката Янева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във