Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФОВЕТЕ НА СГС И СРС СТАНАХА ДЕЛЕГАТИ

Повече от пет часа общото събрание на Софийския градски съд (СГС) и на Софийския районен съд (СРС) избира делегати, които впоследствие ще излъчат членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС).
Магистратите се събраха във вторник (4 септември) в 14.30 ч. в зала 15 на Съдебната палата, известна още като Тържествена. Събранието приключи чак в 20 часа.
Очевидци споделиха пред Параграф 22, че дебатите са били бурни, стигнало се даже до балотаж - част от номинираните набрали еднакъв брой гласове.
Накрая общото събрание на СГС и СРС излъчило 24-ма делегати. На първо място са председателите на двете съдилища - Светлин Михайлов (шеф на градския съд) и Иван Колев (ръководител на районния съд).
Нито един от магистратите, с които Параграф 22 разговаря след края на събранието, обаче не успя да изброи имената на всички избрани. Причината бе, че повечето хора бяха страшно уморени след петчасовите избори. А и не всички градски и районни съдии се познават помежду си. Все пак част от хората, които ще участват в крайното гласуване, станаха известни след края на общото събрание. Това са Владимир Астарджиев, Мирослава Тодорова, Антон Урумов, Александър Цонев, Гергана Никова, Георги Колев, Петя Крънчева, Костадинка Наумова, Румяна Паликарева, Богдана Желязкова, Боян Балевски.
Всъщност избирането на Светлин Михайлов и на Иван Колев за делегати е на път да потвърди слуха, който упорито върви из съдебните кулоари през последните седмици. Той е, че Колев ще напуска поста си и ще се опита да стане член на ВСС или инспектор в Инспектората към ВСС.
Дали това ще стане, е рано да се каже, защото тепърва предстои делегатско събрание на всички съдии от цялата страна. Трябва да го свика председателят на Върховния касационен съд. Тогава ще се види дали някой ще предложи Иван Колев и дали той ще събере необходимия брой гласове, за да отиде на работа за пет години в кадровия орган на Темида или пък в Инспектората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във