Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шефът на ЦРУ ни похвали заради Белене

Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Дейвид Петреъс е осъществил тайна мисия у нас от 5 до 7 юни (четвъртък), оповести пресцентърът на посолството на САЩ в България, но едва след приключването й. В съобщението се посочва, че по време на визитата си ген. Петреъс е разговарял с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, с министъра на отбраната Аню Ангелов, както и с директорите на българските разузнавателни служби.


Бившият шеф на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и в Афганистан е изразил признателност за приноса на България във военните мисии в тези страни. Генералът отново е дал висока оценка на българските части, с които е имал честта да служи в мисиите в Ирак, Афганистан и на Балканите.


Миналата година по случай националния ни празник на Трети март командващият тогава коалиционните сили в Афганистан ген. Петреъс направи специално обръщение към българските войни, в което им благодари за професионализма им. В изявлението си той изтъкна високата привилегия и чест да бъде начело на храбрите български войни, както ги нарече генералът. Празничното си обръщение ген. Петреъс завърши на чист български с Благодаря ви, честит Трети март!.


Сега шефът на ЦРУ е похвалил българските разузнавателни служби за доброто им сътрудничество с американските им колеги. Той е приветствал и усилията на правителството в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията. Той е изтъкнал и отговорната финансова политика и фискална дисциплина в България.


Отвъд протоколната любезност на официалната информация обаче се очертава и предполагаемата истинска причина за тайната визита на ген. Петреъс у нас. В съобщението се казва, че САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от България да се модернизира и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите.


Насърчението на Големия отвъдокеански брат идва непосредствено след раздвижването около замразения проект за АЕЦ Белене тези дни. Наскоро Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и собственик на един от основните консултанти по ядрения проект Риск Инженеринг, заяви, че частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ Белене до края на годината и да поеме плащането на неустойките към руската страна. Коментарът на Манчев пък беше последван от изказване на шефа на руската държавна корпорация Росатом Сергей Кириенко, че ще мине известно време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който се явява най-рентабилният и най-евтиният сред възможните алтернативи.


Какво точно са си говорили нашите домакини с високия гост ще остане тайна. В съобщението обаче се заявява, че Дейвид Петреъс си тръгнал от България дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена му от президента Плевнелиев и от министър-председателя Борисов.


На генерала се приписва заслугата, че е помогнал да настъпи обрат във войната в Ирак. Освен това се твърди, че той е в основата на променената стратегия на президента Барак Обама в Афганистан за спиране на настъплението на талибаните и за създаване на условия за постепенно изтегляне на американските войски от горещия район.


Петреъс положи клетва като директор на ЦРУ на 6 септември 2011 година. Експерти тогава коментираха, че назначението му става в момент, когато заради борбата срещу ислямските екстремисти границата между разузнавателната служба и армията става все по-размита. Генералът, който има 37-годишна кариера в армията, бе избран на този пост от президента Обама, след като той започна сериозни размествания в екипа си по национална сигурност. Както е известно, бившият шеф на ЦРУ Лион Панета бе назначен от Обама за министър на отбраната на мястото на Робърт Гейтс. В предпоследната си година начело на ЦРУ Панета направи знаменателно посещение през 2010 г. у нас, като потупа по рамото вътрешния министър Цветан Цветанов за работата на МВР и особено високо оцени операция Октопод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във