Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шефът на МВР показа празна кесия на синдикалистите

Информацията, че по Коледа полицаите стягат поредния си протест, накара вътрешния министър да извади кърпичката и да пророни сълзи за тежкото финансово положение на повереното му ведомство. Това стана в сряда (2 декември) по време на уговорената среща на ръководството на МВР с девет столични дружества на Синдикалната федерация на служителите и ръководството на четирите синдикални организации на работещите в системата на министерството.
В момента МВР има сериозни финансови проблеми - дължи близо 65 млн. лв. за вещево доволство на служителите, за хонорари на вещи лица, за електроенергия, данъци и мита и други, обясни на синдикалистите министър Цветанов.
Обикновено по това време на годината служителите в силовото ведомство получават т.нар. пари за дрехи в размер на 250 лева на калпак. Тази година обаче парите не достигнаха до тях. Това бе поводът вътрешният министър да обещае, че МВР няма да отстъпи за размера на социалните придобивки на служителите си, какъвто слух върви от месеци по коридорите на ведомството. Според мълвата голяма тесла ще има както за парите за вещево доволство, така и за извънреден труд, порционните пари, заплащането за специфичен труд, картите за безплатен транспорт.
Картите остават, лаконичен бе Цветанов. Вицепремиерът уточни, че 23 млн. лв. от дълговете на МВР са за т. нар. вещево доволство (облеклото и обувките на полицаите), а 15 млн. лв. - за обезщетения на съкратени и пенсионирани служители. Общо 2 200 000 лв. дължи МВР на вещи лица и 2 700 000 лв. - за храна. В дълговете на МВР влизат и 30 000 лв. за лекарства, 4 млн. лв. за ток, близо 2 млн. лв. за отопление и 6 милиона - за данъци и такси. Цветанов обеща парите за дрехи да бъдат раздадени най-късно до 15 януари следващата година.
Срещнахме разбирането на представителите на синдиката за възможностите на държавата и какво прави ръководството на МВР заедно с Министерския съвет, заяви след срещата той. По въпроса за липсата на гориво вече има реакция и са отблокирани 700 хил. литра бензин за нуждите на полицията в населените места.
Друг основен проблем, обсъждан на срещата, е големият дефицит на кадри в много дирекции на министерството. Цветанов посочи за пример СДВР, където незаетите места са 800. Само през последните 10 дни са обявени редица конкурси, в това число и за временно назначените служители, като по този начин се цели да се блокира натрупаният от години кадрови проблем.
Дейността на МВР е много затруднена, но правим всичко възможно това да не влияе на работата на служителите. Досега те са получавали навреме възнагражденията си, отбеляза в края на срещата Цветанов. Той обаче не пропусна да подчертае, че няма да има пари за увеличение на заплатите във ведомството, каквото е едно от основните искания на протестиращите от една година полицаи. Наскоро в сайта на полицейския синдикат се появи информацията, че протестите ще бъдат възобновени в дните около Коледа. Причината е, че не са изпълнени голяма част от поетите от ръководството на МВР ангажименти. Сред тях освен ръст на заплащането фигурират и искания за стриктно изпълнение на инструкциите за извънреден труд и за неговото парично овъзмездяване. Проблемът е разискван неведнъж в Съвета за социално партньорство, но решението винаги е било отлагано.
Друг неразрешен въпрос е отчитането на смените на служителите на МВР, там където има различен режим на работа. Има както 8-часови смени, така и 12-и 24- часови смени. В повечето случаи вместо 12 часа на служителите се отчитат 10 часа, а другите се смятат за почивки, въпреки че са на постоянно разположение и действие. Двадесет и четири часовите смени пък се отчитали за 20 часа, твърдят синдикалистите. Освен това те искат провеждането на учебни занятия и присъствието на служители като свидетели в наказателния процес да се смята за извънреден труд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във