Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шефът на МВР се развъртя

Вътрешното ведомство запретна крачоли и нагази в собствените си мътни води, за да лови октоподи и различна хищна фауна. Покрай тази активност във вторник (16 февруари) в мрежата запърха и шефът на дирекция Миграция в МВР комисар Стефан Христов. Той беше задържан след продължителна съвместна работа на служители на дирекция Вътрешна сигурност в МВР, на ДАНС и на Националната следствена служба. Разследването е проведено под ръководството на Софийската градска прокуратура, оповестиха от вътрешното министерство.
Според официално разпространената информация операцията срещу Христов е ръководена от заместник градския прокурор Роман Василев. Държавният обвинител обяви, че преди няколко месеца ДАНС е сигнализирала за незаконната дейност на полицейския шеф. Срещу пари Христов е съдействал за издаването на разрешения за временно или постоянно пребиваване у нас на чужди граждани, които не са имали основание за това. За тази цел чужденците представяли неистински удостоверения за временна заетост на територията на страната.
Директорът на дирекция Миграция - МВР е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужди граждани, които чрез издаване на документи с неистинско съдържание влизали в България. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство, обясни МВР-шефът Цветан Цветанов. В качеството си на длъжностно лице и при изпълнение на служебните си задължения Христов е превишил властта си с цел набавяне на лични облаги, вследствие на което са настъпили значителни вредни последици - противозаконно деяние по чл.282, ал.2 от НК. По този текст наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
След ареста на Христов процесуално-следствените действия продължават, извършват се обиски на работното му място и на домашния му адрес. Според Цветанов вече са проведени разпити на свидетели - подчинени на арестувания, които са разкрили, че той им е възлагал определени задачи, които не са в кръга на неговата служебна компетентност. Но предстои да се изясни дали той им е възлагал несвойствени задачи, или те също са били част от тази организация, уточни вътрешният министър. Действията ни ще бъдат безкомпромисни, това е начинът да си изчистим къщичката, каза по повод на операцията Цветан Цветанов.
Дирекция Миграция е самостоятелно звено в МВР, ръководи го главният секретар на ведомството. В нея влизат секторите Законна миграция и българско гражданство, Противодействие на незаконната миграция и отдел Специални домове за временно настаняване на чужденци, както и сектор за работа по проекти. Основната дейност на дирекцията е свързана с регулиране на миграционните процеси и с административния контрол върху пребиваването на чужденци у нас. Тя се занимава още с разрешенията за краткосрочно и дългосрочно пребиваване; с продължаване на срока на пребиваване на чужденците в Република България. Грижа на нейните служители е и да отнема правото на издадено разрешение за краткосрочно и дългосрочно пребиваване, ако това се налага, както и анулиране на издадени визи или намаляване на срока за пребиваване на чужденец и т.н. Средно на година се издават около 2000 заповеди за експулсиране или принудително отвеждане на чужденци от страната, сочи статистиката на дирекцията.
Почистването на къщичката на МВР продължи с назначаването на нов шеф на Областна дирекция - София. Във вторник, след участието си в поредното телевизионно интервю по повод Октопод, вътрешният шеф Цветанов отпраши към сградата на дирекцията на бул. Гео Милев №71, където представи на състава комисар Пламен Василев. Той поема ръководството на областната дирекция, негов заместник става комисар Апостол Славов. Досега Василев беше шеф на дирекция Противодействие на общата престъпност към Главна дирекция Криминална полиция, а Апостол Славов заемаше длъжността началник на отдел Икономическа полиция към същата дирекция.
По време на представянето Цветанов заяви, че кадровите промени се налагат заради слабите резултати в работата на ОДП. Главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви намеренията си за промени в ръководството на дирекцията още в началото на февруари. Ще бъде извършена комплексна проверка на всички дейности на цялата областна дирекция на МВР-София. Не сме доволни от работата на областната дирекция. Знаете, че една голяма част от действията, които разкрихме с операциите Наглите, Крокодилите и останалите знакови дела, на практика са се извършвали на територията на областната дирекция. Ние нямахме достатъчно информация в центъра, което означава, че някъде по системата нещата не се случват така, както трябва, каза Калин Георгиев. Главният секретар обяви, че ще сложи ОДП на мушката след шумния скандал около побоя над двама охранители на лифта в курорт Боровец, дело на небезизвестния футболен бос и общински съветник от Атака Юри Галев. Причина за гневния изблик на Георгиев бе явното желание на местни полицаи да потулят случката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във