Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФЪТ НА МВР ВСЕ ОЩЕ Е ОПИЯНЕН ОТ СЕБЕ СИ

Прекрасно ще е, ако Борис Велчев продължи да изпълнява програмата, с която на 19 януари 2006 г. събра очите на 25-членния Висш съдебен съвет и стана главен прокурор с безпрецедентно мнозинство от 23 гласа за. Доколкото Параграф 22 помни, в тази програма никъде не се казваше, че през два-три месеца ръководителят на държавното обвинение ще позволява на подчинените си да размахват както списъци с дела, които политическото МВР е определило като обществено значими, така и списъци на хора с по две и повече висящи наказателни производства.
Неведнъж е ставало дума, че подобна порочна гимнастика периодично играеха и бившият главен прокурор Иван Татарчев, и неговият наследник Никола Филчев. Играха я и първият червен министър на вътрешните работи Любомир Начев (вече покойник), и синият генерал Богомил Бонев, и надпартийният главен секретар на жълтото МВР - ген. Бойко Борисов. Ефектът от техните начинания обаче неизменно бе един и същи: два-три месеца след огласяването на споменатите списъци всички вкупом забравяха за тях. Случайно или не, най-силна бе амнезията на хората, които по професия и призвание трябва да вкарват престъпниците в затвора.

За най-голямо съжаление, вторият червен министър на вътрешните работи Румен Петков не направи изключение от общото правило и на 29 май 2006 г. връчи на главния прокурор Борис Велчев списък с имената на над 300 души, които имат по две и повече висящи досъдебни производства.
Пет месеца и девет дни по-късно - на 6 ноември (понеделник), пресцентърът на държавното обвинение разпространи съобщение, с което уточни, че във въпросния списък Петков са включени 379 бандити, които са навъртели за сметка на държавата общо 1152 неприключени дела и дознания. От края на май до началото на ноември били приключени 759 висящи досъдебни производства и били внесени 351 обвинителни акта.
От съда вече са решени 70 досъдебни производства, като са постановени 37 осъдителни присъди, сключени са 26 споразумения, а по седем производства са наложени административни наказания на основание чл.78а от Наказателния кодекс. В процес на разследване са 393 досъдебни производства, се казва още в съобщението на прокуратурата.
Както се вижда и с невъоръжено око, равносметката е повече от печална. С осъдителни присъди, и то на първа инстанция, са се обзавели само 37 (т.е. около 10%) от всички 379 бандити, включени в списъка на вътрешния министър Румен Петков. Но дали някой от тях реално ще помирише килията е много рано да се каже. Първо, защото не е ясно дали по дългия път на делата им до Върховния касационен съд (ВКС) давностните срокове на съответните престъпления няма да изтекат и наказателните преследвания срещу подсъдимите да бъдат прекратени. И второ, защото магистратите от ВКС могат да потвърдят осъдителните присъди, но могат и да върнат делата за ново разглеждане (на първа и втора съдебна инстанция) или пък направо за доразследване (на прокуратурата).
По-лошото обаче е, че в крайна сметка въпреки усилията, положени от хората на Борис Велчев, най-малко две трети от прономерованите и прошнурованите престъпници ще се разминат с решетките или ще бъдат наказани символично - с пробация или условни присъди.
Не по-малко кахърно е положението и с едно друго залитане на главния прокурор Борис Велчев. То също не фигурира в предизборната му концепция за реформата на прокуратурата. Съвсем накратко - става дума за периодичните хвалби с обвинителните актове срещу знакови фигури от престъпния свят, внесени в съда. За първи път той се подхлъзна на тази тема на 13 март, когато заместник-шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов обяви, че братята Красимир и Николай Маринови (Големия и Малкия Маргин), Златомир Иванов-Златно Баретата и Димитър Вучев-Демби отиват на съд. По думите на Кокинов Златко Баретата щял да бъде съден за организиране на контрабандeн внос, а Демби - за подготовката на убийствата на братята Тодор и Радослав Балеви и на Радослав Иванов-Темерута и още за притежание на оръжие и за организиране на престъпна група. По това време Борис Велчев бе на посещение в Брюксел, но електронните медии го откриха и пред тях той потвърди новината, разпространена от неговия подчинен.
Един месец по-късно делото срещу Маргините наистина влезе в съда, съдбата на останалите две знакови фигури се оказа по-различна. Златко Баретата се сдоби с обвинителен акт, но е по дело за рекет, което се влачи от... 1999 година. А досъдебното производство срещу Димитър Вучев-Демби бе върнато за доразследване, което до момента още не е приключило.
На 16 април 2006 г. в ефира на БНР главният прокурор Борис Велчев отново обеща, че обвинителни актове срещу знакови фигури от организираната престъпност ще бъдат внесени в съда. За разлика от предишния път обаче той побърза да уточни, че не може да посочи ден и час, в който това ще се случи.
На 4 октомври главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков произведоха поредната добра новина, посветена на незавидното бъдеще на българската мафия. След оперативно съвещание, продължило около час и половина, двамата заявиха, че битката срещу организираната престъпност започва да се води по график. А за начало до края на ноември прокуратурата внася в съда 15-20 обвинителни акта по дела с голям обществен интерес.
Конкретно и набързо избрахме 15-20 дела. Би било радостно, ако след седмица тези дела са повече. Но не искаме да ви казваме някакви конкретни числа и после вие да ни замервате с тях, дипломатично обясни главният прокурор и отказа да съобщи имената на бъдещите подсъдими.
Набелязаните дела могат да бъдат внесени в съда и до края на октомври, отривисто уточни вътрешният министър Румен Петков, който също остана дискретен пред медиите за това кой и по какъв повод е на път към подсъдимата скамейка.
За щастие, преди петнайсетина дни главният прокурор даде ясно да се разбере, че играта с обвинителните актове вече му е омръзнала и той излиза от нея. На събитие, нямащо нищо общо с днешната тема, на Борис Велчев му се наложи да отговори на журналистическия въпрос Докъде стигна работата по делата с голямо обществено значение? И, макар че до края на ноември оставаше още доста време, той деликатно препоръча на репортерите следното: Не се надявайте, че в списъка ще попаднат имената на хората, за които вие всеки път питате.
И наистина, в началото на седмицата вътрешният министър Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев се оказаха... прави. В понеделник (6 ноември) стана известно, че още до края на октомври (както прогнозира шефът на МВР) в съда са внесени не 15-20 обвинителни акта, а цели... трийсет и два (както си пожела шефът на държавното обвинение).
Едновременно с това съветът на Борис Велчев към репортерите също се оказа правилен: сред подсъдимите няма нито една знакова фигура от подземния свят, въпреки че сред тях са пернишкият рецидивист Янко Ваташки-Лудия, скандалноизвестният софийски нотариус Слави Крашевски и Георги Славов-Главата, син на взривения сикаджия Стоил Славов-Телето.
Колкото до 32-те приключени досъдебни производства, сред тях наистина има едно поръчково убийство, няколко случая за пране на пари, контрабанда и наркотрафик, два-три подкупа, няколко измами и т.н. В никакъв случай обаче тези досъдебни производства не могат да бъдат причислени към делата от особен обществен интерес, каквито са процесите срещу братята Маргини и срещу собствениците на ФБК Амигос - 3 (Петър Петров-Пепи Амигоса и братята Мирянови), или от мащаба на банковите дела, на далаверите около Червения кръст или пък източването на държавния резерв.
През следващите три дни главният прокурор благоразумно предпочете да не коментира съдържанието и ефекта от списъците с криминално проявените лица с две и повече висящи дела и с обвинителните актове по делата с голям обществен интерес.
За разлика от него обаче вътрешният министър Румен Петков и шефът на Националната полиция - главен комисар Валентин Петров, като взеха думата и... не стъпиха повече на земята, както се казва по друг повод.
Пръв реши да се направи на велик Румен Петков, който във вторник (7 ноември) най-неочаквано реши да потърси бъдещите дознатели и оперативни работници сред студентите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). В задушевен разговор с тях, продължил около час, пред препълнената аула на УНСС, шефът на МВР е очертал близкото бъдеще на вътрешното ведомство като... бляскаво: търсят се около 200 икономисти с висше образование за оперативни работници. Дирекция Евроинтеграция също ще разшири осезаемо своята дейност и затова ще бъдат разкрити немалко нови работни места. Предстои почти цялостно обновяване на финансовите служби в МВР. Ще бъде задоволен и хроничният глад от дипломирани юристи, заради липсата на които дознанието все още не е разкрило истинските си способности.
За да зариби колкото се може кандидат-полицаи и дознатели, министър Румен Петков обяви, че реформата в МВР не е самоцелна и че въпреки всички критики през последната година службите са предотвратили няколко терористични акта, без да се вдига много шум, битовите престъпления намаляват с всеки изминал месец, процесите в организираната престъпност са много сериозно овладени, рязко са намалени и публичните убийства.
Убеждението ми е, че тази реформа не е самоцелна. Тя е необходима преди всичко на българските граждани и системата сработи, обобщи министър Петков, след което... нагази наистина в дълбоки води. По някое време той се зае с дисекция на термина поръчково убийство. Той се учуди кой го е вкарал в оборот:
Едно убийство е поръчково, когато бъдат разкрити поръчителят и този, на когото е поръчано, обяви той. След което съобщи, че през 2006 г. са предотвратени четири подобни екзекуции - с разкрит поръчител, разкрит извършител и спасен човешки живот. Те обаче не били съотносими със знаковите покушения от последните години, т.е. с разстрелите и бомбените атентати срещу мафиотските босове, срещу техните лейтенанти и бизнесмените, станали неудобни за мафията по някакъв начин.
И точно тук един студент оцапа пейзажа, който Румен Петков старателно рисува в продължение на 30-40 минути. Въодушевен от откровения тон на министъра, младежът го помоли да каже защо в списъка с обвинителните актове срещу знаковите фигури от престъпния свят (огласен в понеделник, 6 ноември от пресцентъра на прокуратурата) няма едри риби от организираната престъпност и защо в него са само имената на Янко Ваташки-Лудия и Георги Славов-Главата. Господин министърът обаче отговори така, че най-вероятно любопиткото все още съжалява, че изобщо си е отворил устата.
Ако под голяма риба имате предвид мен, аз съм готов да се подложа на главния прокурор, но не знам какви аргументи може да извади срещу мен, тъй като на тази тема са се упражнявали много хора. Трябва да имаме представа какво означава голяма риба: има човек, извършил престъпление, има разкрито престъпление и подготвен обвинителен акт, внесен в съда - обяви с нескрито самочувствие Румен Петков и... премина в настъпление. - Аз съм готов, ако ми дадете списъка на едрите риби, да ви информирам по всяка една от тези риби какво сме направили в рибарника. А съветът ми е да не се подценяват Лудия и Главата...
А на 8 ноември (сряда) вътрешният министър завинаги... изкачи върха на сладоледа, при това - без да му мигне окото. По случай професионалният празник на полицията (Архангеловден) Румен Петков обяви в ефира на БНТ, че работата по разкриване на убийствата на Емил Кюлев, Георги Илиев и Илия Павлов върви по конкретни версии. Но, докато не бъдат разкрити тези покушения, не може да се говори, че те са поръчкови и затова трябва да ги наричаме публични.
И понеже Параграф 22 никога не си е позволявал лукса да критикува някого просто така, от любов към спорта, ще изрецитираме набързо екзотичните прякори на неколцина бизнесмени от нов тип. Всички те безспорно са в категорията едри и полуедри риби, а задачата на вътрешния министър Румен Петков е да попита подчинените си какво точно са направили за тяхното разобличаване и... по какви причини не са го направили докрай: Сандокан, Гела, Цеко, Бацата, Щангата, Животното, Къро, Таки, Японеца, Малката Мърла, Манекена, Големия чук, Бизона, Крайслера, Пурата, Джими, Тихия, Баничката, Циганина, Малкия Клюн, Черния (Жоро и Мити), Манеца, Палачинката, Печурката и т. н.
Пък, ако някога получи поне по половин отговор за направеното по престъпното битие на всеки един от притежателите на току-що споменатите екзотични прякори, министър Румен Петков пак може да се срещне със студентите от УНСС или пак да влезе в студиото на БНТ. И да обясни защо гледачите до такава степен са забравили да се грижат за рибарника, че неговите обитатели продължават да си отварят жизнено пространство, като се самоизяждат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във