Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФЪТ НА СГС ЛИЧНО ЕКСТРАДИРА US-ИЗМАМНИК, ПАДНАЛ... ОТ НЕБЕТО

Край нямат тарикатлъците на българските магистрати, стане ли дума за самореклама и демонстриране на качества в навечерието на важни избори. То не са спонтанни интервюта, то не са непринудени коментари по актуални проблеми от общочовешко и хуманитарно естество, то не е чудо. Онова обаче, което стори тия дни пресаташето на Софийския градски съд, направо... изби рибата.
В сряда следобед (15 август), точно в 15.15 часа, пресаташето на СГС Елена Трифонова, без никаква предварителна артилерийска подготовка (т.е. без да уведоми съдебните репортери за събитието), разпространи уникално по своя характер съобщение, издържано в стила на тържествените репортажи, с които навремето най-маститите журналисти отразяваха конгресите на БКП и пленумите на нейния Централен комитет:
Състав на Софийския градски съд, председателстван от съдия Светлин Михайлов, допусна екстрадиция на американския гражданин от ирански произход Реза Голам Масуми (47). Решението на съда е на основата на искане на страната молител за екстрадиция - САЩ, заради застрахователни измами в особено голям размер - се казва във въпросната дописка. - Българският съд допусна екстрадицията на Масуми на основата на обвинителен акт и доказателства, представени от американската страна, които са достатъчно основание за подвеждането му под наказателна отговорност пред съд в Калифорния. В мотивите си съда се позова на Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и на Договора за правна помощ между България и САЩ от 1924 година....
След това ударно и изчерпателно по своето съдържание начало авторът скромно обяснява за какво е трябвало председателят на Софийския градски съд да прекъсне лятната си ваканция и лично да се заеме с този случай: Според представените от американска страна доказателства Масуми е издирван за финансови измами в размер над 3.5 млн. щ. долара като застрахователен агент на седем застрахователни фирми в периода януари 2005-2006 година в съизвършителство с друго лице.
А накрая, читателите (т.е. съдебните репортери) изведнъж разбират, че в случая не става дума за най-обикновено дело за екстрадиция, а за един... епохален подвиг, сътворен от председателя на СГС: Заседанието на съда продължи повече от три часа и бе прекъсвано два пъти, за да бъде направена справка по всички необходими по съдебното производство документи и преводи към тях. Самият Масуми, който е с наложена мярка за неотклонение задържане под стража, заяви пред съда, че не дава съгласието си за незабавна екстрадиция от територията на Република България в САЩ и поиска чрез защитата си копия от всички договори и документи, чрез които е обвиняем за измами в САЩ, възвестява пресаташето на съда Елена Трифонова.
В заключение тя деликатно намеква (на по-интелигентните съдебни репортери, разбира се), че вещата работа на Светлин Михайлов е била оценена по достойнство, защото на съдебното заседание присъстваха представители на посолствата на САЩ и Иран и... толкоз по въпроса.
В съобщението за грандиозното събитие няма и дума за това кога е арестуван въпросният застрахователен измамник, от кого е бил задържан и при какви обстоятелства. Колкото и да е невероятно, в бездънните информационни масиви на ИНТЕРНЕТ пространството не съществува дори една запетайка, която да е посветена на живота и дейността на Реза Голам Масуми (всъщност неговата самоличност спокойно може да мине като механичен сбор от арабско малко име, еврейско презиме и японска фамилия, но да не изпадаме в чак толкова тежка параноя). Нещо повече - дори ръководството на МВР, амбицирано да направи публично достояние всички смели и добри постъпки на българските полицаи, мълчи по въпроса толкова гузно, сякаш със задържането на Масуми е направило най-тежкия гаф.
Е, ако председателят на СГС Светлин Михайлов беше отказал екстрадицията на застрахователния измамник, откъм централата на вътрешното ведомство сигурно щяха да изреват на умряло, че полицията се изтрепва да лови българските и международните бандити и мафиоти, а пък съдът с неподправен ентусиазъм ги пуска на свобода. Но, от друга страна, нали шефът затова е шеф - лично да поема най-неприятните отговорности?
Слава, слава, слава! До конституирането на новия Висш съдебен съвет (28 септември) остават точно 42 календарни дни, така че... юруш на рекламата. На добрите и богоугодни дела - също.

Facebook logo
Бъдете с нас и във