Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФЪТ НА ВКС ПАК ВДИГНА НА УРА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ВСС

Вместо да ходи на футболни мачове и там да освобождава напрежението колкото му душа иска, Иван Григоров продължава да вдига скандали във Висшия съдебен съвет (ВСС). В сряда (24 януари) обаче той надмина дори... себе си.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров предизвика поредния безсмислен скандал във Висшия съдебен съвет (ВСС), посветен на прегрешенията на Славка Каменова, главен секретар на ВСС.
Както често се случва напоследък, в сряда (24 януари) кадровиците на Темида се събраха на редовната си сбирка, за да решат някой и друг кадрови или дисциплинарен проблем. И тъй като дневният ред беше доста рехав, работата тръгна толкова бързо и делово, че към края на заседанието съдебните репортери решиха, че ще трябва да търсят друга информация, за да оправдаят надниците си за деня.
Тогава обаче председателят на Върховния касационен съд взе нещата в свои ръце и заяви, че иска да сподели нещо с колегите си от ВСС, което го тормози. Тези няколко думи, както се казва на футболен жаргон, така върнаха интригата в мача, че няколко минути по-късно... скандалът избухна с пълна сила.
Оказа се, че нещото, което така тормози Иван Григоров, е съвсем прясно, защото става дума за публикация във в. Новинар от 23 януари (вторник). Тя е озаглавена Подменят търг за коли на висшите съдии и в нея се разказва как главният секретар на ВСС Славка Каменова е била натоварена със задачата да сформира петчленна комисия, която да проведе конкурс по Закона за обществените поръчки и да избере фирма за доставка на автомобили за нуждите на новите 28 административни съдилища. На 29 декември 2006 г. тази комисия е допуснала до конкурса пет фирми и е класирала всяка една от тях според предложената цена. Но Славка Каменова променила резултатите и разменила местата на първите две фирми в класирането. Така шампионът минал на второ място, а сребърният медалист спечелил надпреварата.
Веднага след заседанието на ВСС ще издам заповед, според която всички писма, изпращани от администрацията на съвета до Върховния касационен съд, да не бъдат отваряни и да се връщат на подателя - развилня се в буквалния смисъл на думата Иван Григоров. - Аз не искам въобще да контактувам с тази жена (Славка Каменова - бел.ред.), защото ме е страх пак да не бъда подведен за нещо. От материала излиза, че висшите съдии са далавераджии. А висши съдии сме аз, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор. С такива, да си го кажем, далавери се петни името на цялата гилдия. Предлагам с това да се заеме прокуратурата, ядоса се Григоров и съвсем забрави да обясни защо след като от три години иска да изгони прокурорите от ВСС, сега изведнъж постави Борис Велчев в графата висши съдии.
Министърът на правосъдието Георги Петканов и директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров бяха единствените, които подкрепиха шефа на ВКС.
Въпросът е сериозен. Тази комисия после ще ни предостави нещо, което ние трябва да одобрим, а няма да знаем какво е то, сви рамене Петканов, въпреки че според Закона за съдебната власт той председателства заседанията на ВСС, но няма право на глас.
На всичко отгоре процедурата изисква всяко предложение за придобиване на движима или недвижима собственост, преди да бъде внесено за гласуване от Висшия съдебен съвет, да бъде одобрено поне от една комисия, съставена от членове на ВСС. И ако тази комисия отхвърли съответното предложение, никой повече не се занимава с него.
Председателят на бюджетната комисия на съвета Андрей Икономов бе първият, който опонира на Григоров. Той заяви, че самият ВСС е упълномощил главния секретар да извърши обществена поръчка за колите. Икономов заяви, че по-голяма част от написаното в т. нар. скандална публикация на Новинар изобщо не отговаря на истината и че авторът на материала - Фани Чуджумова, не за първи път си позволява да изнася непроверени данни. Аз трудно бих нарекъл тази жена журналист, обобщи Андрей Икономов.
Тази реплика тутакси накара главния прокурор да скочи в защита на свободното слово. Аз не споделям мнението на колегата Икономов за качествата на журналистката, но всеки има право на лично мнение, заяви главният прокурор, след което направи едно рационално предложение: вместо прокуратурата тепърва да се занимава с обществената поръчка за колите на административните съдилища, членовете на ВСС още днес да извикат председателката на петчленната комисия Саша Харитонова и от първа ръка да научат какво точно се е случило.
Докато чакаха жената да дойде, двама от членовете на съвета - Панайот Генков и Андрей Икономов, заявиха, че изнасянето на информация за конкурса в медиите нарушава процедурата и фирмите, които са отпаднали, могат да атакуват решението на комисията пред Върховния административен съд. В този момент обаче Саша Харитонова влезе в залата и... големият цирк започна.
Още в самото начало тя обяви, че в публикацията на Новинар са верни само три неща: името на главния секретар на ВСС, нейното име и фактът, че има конкурс за доставка на автомобили. Всичко останало, според Харитонова, било чиста лъжа.
Кой знае защо тези думи така вбесиха председателя на ВКС, че неколцина от членовете на ВСС започнаха да се чудят дали той не е поръчал т. нар. скандална статия и не е снабдил репортерката с данните за хода на конкурса. И, за да освободи по някакъв начин натрупаното напрежение, Иван Григоров нападна Саша Харитонова с такива викове и крясъци, с каквито бившият главен прокурор Никола Филчев от време на време бранеше честта на повереното му държавно обвинение или пък вкарваше в правия път някой свой подчинен.
За най-голямо съжаление качеството на видеоапаратурата в заседателната зала на ВСС не позволи на съдебните репортери ясно да разберат какви точно слова се леят от устата на Иван Григоров. Така че единственото конкретно изречение, което всички репортери разтълкуваха по един и същи начин, защото Иван Григоров го повтаряше като в транс, гласи: Аз искам да ми отговорите само на един въпрос: подменени ли са протоколите от класирането, или не са?
В първия момент Саша Харитонова онемя, защото изобщо не повярва, че висш магистрат, при това - председател на върховно съдилище и член на Висшия съдебен съвет, може на публично място да се държи толкова невъзпитано, че да крещи на жена. Минута-две по-късно обаче Харитонова осъзна, че срамната история се разиграва наяве и с три изречения изясни... цялата истина: Процедурата за избор на фирма все още не е приключила. Комисията не е извършила никакво класиране. Така че Славка Каменова, дори да иска, няма как да пренареди фирмите. А накрая, за да подскаже на Иван Григоров как трябва да се държи не само в присъствието на дами, Саша Харитонова заяви: Аз съм подписала декларация да не изнасям информация за търга и това, което в момента някои членове на ВСС правят, е престъпление.
Какво се случи по-нататък просто не е за вярване. Председателят на ВКС Иван Григоров предложи всички материали от конкурса да бъдат дадени на Комисията по корупцията към ВСС, която да извърши проверка по случая.
Тази идея така въодушеви останалите членове на съвета, че между тях се завърза оживена дискусия коя точно комисия на ВСС има право да се занимава с подобни казуси: бюджетната, която одобрява всички плащания на съвета, или... комисията за закупуване и бракуване на автомобили. Накрая проф. Александър Воденичаров предложи конкурсът за леките коли на административните съдилища да бъде прекратен, а материалите да се изпратят на правосъдния министър, защото според чл.130а, ал.2 от конституцията именно той управлява имуществото на съдебната власт.
Този път членовете на ВСС веднага приеха предложението на проф. Воденичаров, като възложиха на две от комисиите към съвета - антикорупционната и бюджетната, да проверят дали конкурсът е проведен законосъобразно.
След края на заседанието чиновници от администрацията на ВСС, които участват в комисията за провеждане на т. нар. скандален търг, заявиха пред Параграф 22, че процедурата наистина не е приключила и че фирма победител не е избирана. А на 8 януари, когато Славка Каменова уж е пренаредила класирането (според публикацията във в. Новинар), тя просто... не е била на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във