Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФЪТ НА ВКС СЕ ЦЕЛИ ПАК В РЪКОВОДЕН ПОСТ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров май сериозно се е замислил за бъдещето си. До края на мандата му остават 199 дни, а той вече работи по няколко направления, за да си осигури бъднините.
Както Параграф 22 вече написа, един от мераците му е да стане шеф на новия инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС). Органът все още съществува само на хартия, защото се чака Народното събрание да приеме на второ четене новия Закон за съдебната власт (ЗСВ). Чак тогава ще бъде сформиран екипът, който по Конституция и по ЗСВ ще проверява работата на магистратите.
Проблемът на Григоров при този вариант е, че главният инспектор се избира с мнозинство от 2/3 от Народното събрание. Според наши източници изключително трудно, почти невъзможно е председателят на ВКС да събере толкова гласове. През годините на своя мандат Иван Григоров неведнъж открито е заявявал, че е симпатизант на синята идея или по-точно споделя възгледите на бившия премиер Иван Костов. Но както е известно, в момента управлява тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Така че, за да стане главен инспектор, Иван Григоров трябва да извърши чудеса от храброст, както се казва по друг повод и да убеди червените, че ще бъде лоялен.
Тия дни Параграф 22 научи, че председателят на ВКС има два резервни варианта, все за ръководни постове в съдебната система. Единият отново е свързан с Висшия съдебен съвет. През последните 18 месеца отново се появи идеята той да стане постоянно действащ орган. И ако тази промяна намери отражение в текстовете на новия ЗСВ, то органът вече ще си има председател, избран измежду членовете. Няма да бъде, както е сега - съветът да се председателства от министъра на правосъдието.
Ако ВСС стане постоянно действащ орган, то сегашният му състав ще трябва да бъде разпуснат, и да бъдат избрани нови членове. Иван Григоров много се надявал колегите му съдии да го изберат от съдийската квота, защото парламентарната едва ли би го избрала, като мотивът би бил същият, както този за поста на главен инспектор. Така председателят на ВКС отново щял да стане част от ВСС. А като евентуален председател цялата кадрова и финансова власт на съдебната система ще се съсредоточи в неговите ръце.
Последната, засега, възможност, на която се е спрял Григоров, е да оглави Националния институт на правосъдието (НИП). В момента директор на НИП е бившият конституционен съдия и бивш министър на правосъдието Пенчо Пенев.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, идеята е двамата да си разменят местата - Пенев да оглави ВКС, а Григоров да отиде на негово място. Но двамата си правят сметки без кръчмаря, защото, както вече Параграф 22 писа, за поста шеф на ВКС се спрягат още десет имена.
Това са заместник-председателите ВКС и на Върховния административен съд Румен Ненков и Венета Марковска, шефовете на Софийския апелативен и Пловдивския апелативен съд Евгений Стайков и Радка Петрова, ръководителят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов, шефът на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов, съдията от СГС Антон Станков, деканът на юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски Тенчо Колев, заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов и конституционният съдия Лазар Груев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във