Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕФЪТ ПИЯНКА НА ПЛЕВЕНСКИЯ СЪД ИЗТРЕЗНЯВА ПРЕД ТЕМИДА

Името на придобилия скандална слава председател на Плевенския районен съд Любомир Кръстев отново разцепи мрака и този път светна с пълна сила. Това се случи на редовното заседание на Висшия съдебен съвет в сряда (19 март), когато с 23 гласа за и двама против членовете на съвета уволниха дисциплинарно прегрешилия магистрат.
През последните три години около Кръстев се случиха толкова необичайни случки, че засега те му отреждат сигурно присъствие във все още изграждащия се пантеон на звезди с тъмен блясък, представлявали Темида.
Най-напред на 4 август 2005 г. магистратът с черна тога беше спипан да шофира пиян близо до тетевенското с.Рибарица. Тогава в кръвта на съдията бяха измерени 1.58 промила алкохол. Понеже това се оказа първи грях за съдия Любомир Кръстев, към него бяха приложени разпоредбите на прословутия чл.78а от Наказателния кодекс и той се размина само с глоба от 500 лева.
Точно две години по-късно (в нощта на 4-ти срещу 5 август 2007 г.) Кръстев отново се появи в контражур, сякаш за да затвърди съмненията за тъмните си наклонности към чашката. Същата вечер негов приятел гостувал в дома му. Двамата пийнали порядъчно и към 1 ч. след полунощ домакинът предложил да закара госта си до тях. Така и станало. За зла беда на ул.Сан Стефано в Плевен пред фиркания се заковала опъната напред полицейска палка. Магистратът хич и не се трогнал. И вместо да спре и да извади документите за проверка... помахал на катаджиите и невъзмутимо продължил по пътя си.
Трите ченгета, които дружелюбно били поздравени, обаче веднага се метнали на патрулката и подгонили Кръстев и неговия приятел. Само след около 400 м униформените настигнали нарушителя. Полицаите веднага усетили познат алкохолен дъх и завалния говор на Любомир Кръстев. Поискали му документите, но се оказало, че шофьорът... няма у себе си нито шофьорска книжка, нито талон за автомобила, камо ли пък лична карта. Тогава катаджиите поканили председателя на районния съд да даде алкохолна проба, но Кръстев категорично отказал.
Тъй като през нощта валял проливен дъжд, ченгетата седнали в патрулката, за да на пишат акт на пишман шофьора. През това време магистратът седнал в своята кола, но... не дочакал ченгетата да си свършат работата.
Звъннал на друг негов приятел, който за минути пристигнал на мястото на събитието. И докато слисаните полицаи разберат какво става, Кръстев се метнал на колата на своя другар и двамата отпрашили, без дори да кажат чао на органите на реда.
В деня след инцидента в Областната дирекция на полицията в Плевен липсвали протоколи за подобно произшествие. По-късно постъпили два такива - за осуетяване на полицейска проверка и за отказ за проба за алкохол.
След като случаят излезе на бял свят, съдията отрече да е шофирал пиян и обвини единия от полицаите, че го злепоставя. Причината, според Кръстев, била, че униформеният бил роднина със съдийка, с която пък Кръстев бил в служебен конфликт. Според източници на Параграф 22 въпросното ченге е Демир Асенов, който пък отговаря пред Темида по обвинение за побой над момче пред дискотека в Плевен.
Асенов е роднина на заместник-председателя на Районния съд в Плевен Дария Митева, която, както твърди Кръстев, е на нож с него. Дария Митева в момента изпълнява временно длъжността административен ръководител на Районен съд - Плевен, на мястото на отстранения Кръстев.
Покрай скандала със съдебния шеф директорът на областната полиция в Плевен комисар Бисер Иванов внезапно подаде оставка, тъй като не уведомил вътрешния министър Румен Петков за инцидента с пияния съдия и не реагира адекватно в случая - така служители от ОДП коментираха оставката на досегашния си шеф.
След поредната издънка на магистрата бяха назначени две проверки - първата от правосъдния министър Миглена Тачева, а другата от председателя на Окръжния съд в Плевен Румен Лазаров.
На 5 септември миналата година - по предложение на Тачева за дисциплинарно уволнение на Кръстев, ВСС образува дисциплинарно производство срещу магистрата, а месец и половина по-късно (на 24 октомври) подобно искане направи и Румен Лазаров.
Оказа се, че, освен с пиянските си изцепки Любомир Кръстев се е отчел и със зле свършена работа. Нарочна проверка в периода 1 януари 2006 г. - 31 юли 2007 г. сочи, че въпросният магистрат е забавил с повече от шест месеца решаване на 160 дела, повече от половината от които са наказателни.
През миналата година Любомир Кръстев е забавил произнасянето по общо 18 административни, три наказателни и две граждански дела. Обяснил, че това е резултат от влошеното му здравословно състояние.
Предположението, че със склонността към чашата и служебното неразположение мрачните краски около Кръстев се изчерпват, обаче е непълно. През лятото на 2005 г. съдията се сприятелил с Георги Вълчанов. Въпросният човек притежавал ресторант, коктейл-бар Астория в Плевен и заведение в с.Рибарица, в което Кръстев често се отбивал.
През юли същата година инспектор от РИОКОЗ-Плевен написал два акта на кръчмите на Вълчанов заради нарушения в реда и съхранението на хранителните продукти. Новоизлюпеният приятел на магистрата обжалвал актовете, заради което в районния съд в града били образувани дела с поредни номера 2221 и 2222.
Въпреки че не било нормално те да се разпределят на един и същи съдия (макар че по това време все още не беше въведена системата за случайно разпределяне на делата - б.а.), Любомир Кръстев сам разпределил и двете дела на... себе си. Съвсем естествено - той отменил наказателните постановления.
Съдебните актове на председателя на районния съд обаче веднага били атакувани от директора на РИОКОЗ-Плевен в окръжния съд в града. От своя страна състав на ОС отменил и двете решения на Кръстев като незаконосъобразни.
Неотдавна Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу експредседателя на районния съд по едно обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Актът е внесен в Софийския градски съд поради факта, че съдиите от Окръжен съд-Плевен не са пожелали да поемат дело срещу бившия си шеф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във