Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шеговито

Навръх първи април, световния ден на шегата, изпълнителната власт се пошегува с документ, наречен Приоритети и задачи на служебното правителство на Република България. Звучи сериозно, но си е майтап отвсякъде. Въпросните приоритети и задачи звучат така, както изглежда служебният кабинет - живо недоразумение.


Да видим какво е набелязано в раздел Национална сигурност, вътрешен ред и съдебна реформа. От пръв поглед се забелязва изобилието на общи лафове. Наред с поддържането на обществения ред, гарантирането на правата и свободите на гражданите и защитата на националната сигурност е сторено дълбоко, но безсъдържателно темане на Европейската комисия. С нея кабинетът щял да поддържа активен диалог за изпълнение на мерките, произтичащи от юлския доклад от 2012 г., и за изпълнение на мерките по Механизма за сътрудничество и оценка. Щяла да продължи и работата за осъществяване на целите и приоритетите на Стратегията за продължаване на съдебната реформа. Продължавала подготовката на пакет от законодателни промени, свързани с електронното правосъдие, както и работата по стратегически важни законопроекти.


Не звучи сериозно, нахвърляно е на коляно. И едва ли заради недостиг на време. Вече три седмици правосъдният министър Драгомир Йорданов не дава признаци, че работи. Откакто пое символично властта във ведомството, приемайки от предшественичката си Диана Ковачева ключа от сейфа, в който се съхранява държавният печат, Йорданов се появи само веднъж - за да открие лекция в Националния институт на правосъдието, чийто шеф е и което работно място му се пази по закон. Очакваме краят на мандата му да приключи, както този на Ковачева - с отлична самооценка и с фантастичен напредък в диалога с Брюксел. Пък еврокомисарите да оценяват чувството му за хумор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във