Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Схемите ясни, измамниците - не

Адреналинът на вътрешния министър Цветан Цветанов явно рязко нараства след срещите му с посланиците на страните членки на ЕС. След последната си за тази година сгледа с тях в понеделник (13 декември) МВР-шефът вдъхновено разказа пред журналисти за поредния успех на вътрешното ведомство срещу кражбите на ДДС. Над 20 млн. лв. е щетата за бюджета от ДДС измамите, констатирани при полицейската операция Схемите 2. Тя е продължение на едноименната акция от средата на ноември, съобщи министър Цветан Цветанов. Сегашната специализирана операция се провежда на територията на София, Варна и Ямбол, уточниха същия ден от пресцентъра на МВР. Целта й е да бъдат пресечени данъчните измами при търговия със селскостопански продукти. Извършени са претърсване и изземване в 18 жилища и офиси на територията на трите областни дирекции. Иззети са голямо количество документи и над 200 000 лв., за произхода на които няма документи, уточниха от министерството.
Според официалната информация в акцията са взели участие служители на Икономическа полиция, разследващи полицаи и инспектори от НАП, под ръководството на Софийската градска прокуратура. В хода на оперативно-издирвателната работа е разплетена схема за извършване на данъчни измами при търговия със селскостопанска продукция. Установена е съпричастността на петима души в кражбите и е изяснен механизмът, по който са ги правили. Разследващите изяснили, че групата е организирала изкупуване на селскостопанска продукция (пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и др.) в страната, без да издават никакви документи и съответно - без да декларира сделки и да внася дължимите данъци.
За доказване на произхода на продукцията са използвани дружества, които на практика изпълняват ролите на т.нар. липсващи търговци и чрез тях се легализира произходът на стоката, разкрива МВР. Липсващите търговци се представлявали от малоимотни и неграмотни или материално затруднени хора, които не са запознати с декларираните от въпросните дружества сделки и не са участвали при купуването без документи на селскостопанската продукция. Техните дружества нямали и ресурсна обезпеченост за производството на тази продукция - не разполагали нито с активи, нито с персонал. След прекратяване на дейността на фирмата от типа липсващ търговец тя бивала препродавана по документи на трето лице, обикновено също без грам познания в търговията и счетоводната дейност. Изяснено е, че част от липсващите търговци декларирали само продажби, но не внасяли дължимия ДДС в бюджета.
Според МВР предполагаемите щети за хазната в периода от май тази година до началото на декември са около 20 млн. лева. По случая е образувано досъдебно производство по чл.255 от НК, което се наблюдава от Софийската градска прокуратура.
Днешните операции са ясен знак за стабилността в държавата, която искаме да направим. В момента колегите изземат съответните документи, които са направени с ДДС-схемите. Това са типичните схеми - фирми фантоми, прехвърляне на задължения, изчистване на ДДС-то, вещо обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов минутки след срещата си с европейските посланици.
МВР-шефът беше толкова убеден в думите си, че не си даде сметка как резултатът от първата част на похвалената от него операция олекна само за няколко дни. Както е известно, на 15 ноември МВР разпространи информация, че край пицария в Разград са задържани трима души, които са извършвали измами с ДДС при сделки със зърно. Стана ясно, че от тях са били иззети 350 000 лв., както и документи, уличаващи ги в престъпна дейност.
Арестуваните ДДС-ари се оказаха 42-годишната Габриела Петрова, 25-годишната й дъщеря Йорданка Миленова и 41-годишният таксиметров шофьор Александър Александров. Те обаче престояха зад решетките една нощ и на другия ден бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Няколко дни по-късно все пак се стигна до тях. Окръжната прокуратура в Разград повдигна обвинение, но само срещу Габриела Петрова за това, че е избягнала плащане на ДДС в размер на 127 500 лв., като е ползвала документи с невярно съдържание. Говорителят на прокуратурата в Разград потвърди в понеделник (13 декември), че вече са събрани достатъчно доказателства, уличаващи Петрова. За останалите обаче в акта на прокуратурата няма и ред.
Според думите на министър Цветанов разследването на престъпната дейност на тази група продължило около три месеца. Изкупувала е чрез изплащане в брой зърно в големи количества, което след това е препродавано на фирми - големи производители на зърно. Фирмата е използвала документи с невярно съдържание и не е плащала ДДС. По този начин се е постигало изкривяване на действителния зърнен пазар - така той описа отношенията между 42-годишната Петрова и производителите.
Истината за операцията Схемите всъщност я разкри шефът на НАП Красимир Стефанов. В средата на ноември, когато МВР удари тъпана за разбитата верига за ДДС-кражби при търговия със зърно, той каза следното: Преди около три седмици звеното за борба с данъчни измами засече неправомерно поведение на няколко фирми, основно в Разградския регион. Бяха уведомени МВР, Главна дирекция Криминална полиция и Върховната касационна прокуратура, бяха създадени екипи и операцията бе реализирана при изтеглянето на парите, добити от злоупотреба с ДДС, обясни той.
Кой пръв е дръпнал нишката на престъпното кълбо е въпрос, който вълнува единствено пиарите на различните ведомства. Факт е обаче, че ДДС-аферите покрай сделките със зърно продължават с пълна пара и няма никакви белези, че този престъпен бизнес може да секне. Само преди седмица, на 6 декември, отново МВР разтръби, че е ударило престъпна група за избягване на плащания по ДДС. Според информацията тя е присвоявала неправомерно пари от данъка в продължение на няколко години на територията на София, Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик и Габрово. За целта е създала мрежа от дружества - бушони. Те били регистрирани на името на социалнослаби и наркозависими лица. Организаторите на престъпната схема са нанесли огромни щети на републиканския бюджет, възлизащи на над 100 млн- лв. лева, гръмко обявиха от МВР. Механизмът на измамите бил следният: чрез фирмите се извършвали фиктивни сделки за закупуване на селскостопанска продукция, както и вътрешнообщностни доставки, въз основа на които неправомерно е възстановен данъчен кредит в особено големи размери.
Със сигурност от 100-те млн. лв. щети в бюджета едва ли ще бъде върнат и един милион. Към такива печални изводи ни навежда историята около операцияСхемите, в която първоначално ставаше дума за 350 000 лв., пък после прокуратурата написа обвинение за 125 500 лв. неплатено ДДС.
Изглежда, са прави експертите, според които либералното законодателство улеснява кражбите на ДДС. Националната служба по зърното и фуражите към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отчита, че източването на ДДС е най-сериозният проблем на търговията със зърно. България е единствената страна, в която се предлагат два вида сделки за зърно - със и без ДДС. Според експертите, използвайки облекчените процедури за износ, български търговци сключват фиктивни сделки за износ с фантомни фирми и по този начин си възстановяват ДДС.
Така че работата на МВР изобщо не се изчерпва с разкриването на бушончета като 42-годишната разградчанка. Много по-важно е да се посочат хората, които стоят зад нея и играят на едро. А за такива досега нито сме чули, нито пък сме видели на подсъдимата скамейка. Въпреки тъпаните, които здраво удря МВР...

Facebook logo
Бъдете с нас и във