Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шенген глътна още 7 млн. лева

Кабинетът реши на заседанието си в сряда (12 февруари) да отпусне средства, предназначени за изпълнението на дейностите по присъединяването на страната към Шенгенското пространство за 2014 година. Решението на правителството да финансира програмата идва след януарския доклад по механизма за сътрудничество и проверка и критичните заключения на Европейската комисия за състоянието на корупцията у нас. Още от съдържанието на първия доклад стана ясно, че страната ни ще продължи да бъде подлагана на мониторинг заради липсата на ефективни резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Негативната тенденция беше потвърдена и от изследването на ЕК, според което мерките в борбата с корупцията са формални и ситуацията не се е променила много от влизането ни в ЕС през 2007 г. досега.


Все пак правителството разпредели на това заседание предвидените в централния бюджет за 2014 г. 7 млн. лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на мерките за присъединяването на България към шенгенското пространство. От тези средства 5 768 580 лв. ще бъдат проведени по бюджета на МВР, а останалите - по бюджета на Министерския съвет за областните администрации в Бургас, Хасково и Русе.


Според изчисленията на правителството в периода 2010-2013 г. за изпълнение на различни технически изисквания за прилагане на шенгенското законодателство с постановления на Министерския съвет са отпуснати общо 55 450 000 лева. Но въпреки сериозния размер на отделения ресурс България няма да стане член на Шенген и през тази година. Напук на оптимизма на външния министър Кристиян Вигенин, че това ще се случи до края на 2014-а. Но не трябва да забравяме интервюто на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред френската телевизия TF1 в края на ноември миналата година. В него той без уговорки заяви, че България и Румъния няма да бъдат приети в Шенгенското пространство през 2014 година. Още тогава Барозу обясни, че е твърде голяма съпротивата в ЕС по отношение на приемането на двете страни.


В края на януари тази година все пак долетя добрата новина, че Еврокомисията вече е казала "да"на България и Румъния за Шенген. Според говорителя на ЕК Микеле Черконе двете страни вече са оценени по критериите за влизане в Шенген и имат категорично "да", затова нямат нужда от повече одобрение. Говорителят обаче направи същата уговорка, каквато и шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу по-рано: "Всички други критерии и политическо обвързване между докладите и готовността на двете страни за членство в зоната идват от страните членки на Шенгенското пространство, с чието единодушно одобрение трябва да влязат двете държави", подчерта Черконе.


Правителството на Пламен Орешарски ще трябва да довърши подготовката и по тази причина бяха отпуснати пари по програмата. Оказва се, че изпълнението на част от предвидените проекти се точи повече от една година поради неприключили процедури. В плана за 2014 г. ще бъдат финансирани следгаранционната поддръжка на закупените хеликоптери AW-109Е и AW-139, на интегрираната система "Синя граница", на радиационни портални монитори, на интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница и на мобилните рентгенови устройства.


Ще бъдат довършени изграждането на тристранния контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево и на дейностите за повишаване на нивото на сигурност в резервния компютърно-комуникационен център. За повишаване на надеждността на информационните технологии на средата, в която функционират и се експлоатират националната ШИС и автоматизираната информационна система "Граничен контрол", също са предвидени средства.Част от парите са предназначени за доставка и монтаж на мобилни елементи за възпрепятстващо съоръжение по речна граница, придобиване и ремонт на административни сгради за ГПУ по българо-турската и черноморската граница, изграждане на хале за щателна митническа проверка на леки автомобили на ГКПП Малко Търново, уточниха от Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във