Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шенген се отдалечи, Темида жми

През кривия макарон, през който се взираме в посока Шенген, май ще виждаме единствено мърлявата ни Темида и ще продължи така, докато тя не се приведе в приличен вид. Това стана ясно при последната истерия, избухнала в средата на седмицата около въпроса за присъединяването ни към заветното Шенгенско пространство.
Пръст в болното място мушна френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, който заяви, че Франция ще иска решението на Европейския съюз за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение да не се взема преди лятото на следващата година. Необходимо е да бъдем много внимателни, това разширяване не може да бъде автоматичен резултат от процеса на техническа оценка, който тече от две години, заяви той във френския парламент. И ние както Холандия се обявяваме за отлагане на това решение, поне докато бъде огласен докладът на Европейската комисия за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка през лятото на 2011 г., обяви Льолуш.
Какви недостатъци в съдебната ни система очаква ЕК да бъдат отстранени до лятото на 2011 г. е описано в последния й доклад от юли 2010 година. Да напомним: ... налице са сериозни недостатъци в съдебната практика както по отношение на прокуратурата, така и по отношение на съда. Съдебният процес в България страда от липсата на инициатива и професионален капацитет. При сложните разследвания липсват посока и цел, а процедурите са прекалено формални и прекалено дълги и често се провалят в съда. Анализът на комисията показва също, че продължават да са налице недостатъци при предотвратяването на корупцията и защитата срещу конфликт на интереси.
Все още не е започнало ефективното изпълнение на новата национална стратегия за противодействие на корупцията, която беше приета през ноември 2009 година. Прилагането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси не е достатъчно ефективно...
За постигане на очакваните ползи от по-голямата гъвкавост на наказателните процедури, изразяващи се в повече повдигнати обвинения, по-кратки съдебни процеси и възпиращи наказания, обаче България трябва да инвестира в подобряването на съдебната практика...
На практика Комисията забелязва нежелание от страна на прокуратурата да започне разследвания въз основа на очевидни сигнали и да води сложни разследвания, които отнемат време. Например рядко се използва стандартната прокурорска практика да се извършват претърсвания без предварително предупреждение, когато има данни за сериозна измама. Освен тази липса на инициатива от страна на прокуратурата при допустимостта на доказателствата в съда често се оказва, че съблюдаването на формални и въпреки това ограничителни критерии често е по-важно от качеството на доказателствата...
Все още са налице недостатъци, свързани с отчетността на съдебната власт...
Необходимо е да се предприемат цялостни реформи, за да се подобри съдебната практика. Тези реформи включват внасянето на подобрения в учебната програма на юридическите специалности и образованието за юристи, извършването на промени в системата за оценяване, за да се създадат стимули за дейно поведение в кариерата, и внасянето на подобрения в процедурите за подбор и назначаване...
Колко от изброените недостатъци са отстранени в месеците от публикуването на доклада досега, не си струва да броим. Оправдателната присъда на братята Николай и Красимир Маринови от 14 юни 2010 г. направо няма да я смятаме, защото бе постановена преди доклада. Но пък си имаме оправдателна присъда на братята Галеви от 4 ноември тази година, а в историята на техния процес можем да съзрем половината от посочените от ЕК слабости на прокуратурата и съда у нас.
Бедата е там, че наред с лошата визия, която има българската Темида зад граница, френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш посочи и други отдалечаващи ни от Шенген проблеми: качеството, с което се наблюдават външните граници на ЕС, борбата срещу корупцията, наблюдаваното увеличаване на притока на нелегални имигранти през Турция към българската и румънската граница. А тези камъни са в Цветан-Цветановата градина като силов вицепремиер и вътрешен министър. Прав е Льолуш - контролът по южната ни граница все още не е на необходимото ниво за външна граница на Шенген. Най-комичния пример можем да видим в сайта... на самото МВР. А е смешен, защото в стремежа да бъде похвалена една служба на МВР, е натопена друга. Според информацията на 15 септември хасковски криминалисти задържали шестима нелегални имигранти - четирима мъже, жена и 15-годишно момиче. Всички те били палестинци от ивицата Газа и са открити в тайник на ТИР с гръцка регистрация. Камионът бил спрян от полицаите на магистралата Свиленград-Пловдив за рутинна проверка. Преди да се озове там обаче, ТИР-ът безпрепятствено е преминал през ГКПП-Капитан Андреево... Ето за каква охрана на външна граница на Европейския съюз говорим!
В началото на ноември МВР отново се похвали за успешна акция в рамките на международната операция Хермес срещу нелегалната имиграция в европейски мащаб. Във вътрешността на страната бяха открити 34 нелегално озовали се у нас чужденци. Проблемът е, че те все пак са преминали по някакъв начин границата, преди да бъдат задържани вече вътре в страната. За подобни факти говори френският политик, посочвайки опасността от невнимателно разширяване на Шенгенската зона.
Между другото глас в същата тоналност изви и евродепутатът от Групата на сациалистите и демократите Евгени Кирилов, разбира се, с чисто политически мотив. Съществува реален риск потоците на нелегалната имиграция да се пренасочат от Средиземноморието към Черноморския регион след влизането на България и Румъния в Шенген, предупреди Кирилов по време на обсъжданията в Комисията по външни отношения в Европарламента на доклад Стратегия на ЕС за Черноморския регион във вторник (9 ноември). Затова е нужна сериозна подготовка на съответните страни и на Европейската комисия, за да се избегнат неприятните изненади, заяви евродепутатът.
И на този фон - след фалцета на евросоциалиста Евгени Кирилов и суровия глас на френския политик, някак неуместно оптимистично прозвуча в четвъртък (11 ноември) вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обяви, че в края на годината България ще е готова и ще изпълни критериите за членство в Шенген. Това чуха с ушите си посланиците на страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) у нас на среща с МВР шефа. На пресконференцията по този повод той заяви, че няма сериозни притеснения по отношение на оценките и сигналите от европейските ни партньори за надеждността на външната граница на Европа. Дори се похвали, че по време на тази среща българската гранична полиция участва в операция за ограничаване на емигрантския поток по южната ни граница.
И докато Цветанов се държеше мъжкарски, холандският посланик в България Н.Пр. Карел ван Кестерен го поля със студен душ. Той уточни, че в Холандия от две седмици има ново коалиционно правителство, партиите в което са подписали коалиционно споразумение по въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген. В него се казва, че когато се приема това решение, ще бъде взет под внимание докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. Премахването на контрола върху вътрешните граници на Европейския съюз се базира на предположението, че се гарантира върховенството на закона по отношение на ограничаване на корупцията, заяви посланикът. И макар че повод за думите му бяха проблемите при транзитното преминаване на чуждестранните граждани през страната ни, те добре се вписват във вдигналия се напоследък шум за корупционни практики и конфликти на интереси в общественото ни пространство.
Има и още нещо - за различните оценки за готовността на страната ни да въведе в експлоатация Шенгенската информационна система (ШИС). Параграф 22 неведнъж е посочвал, че в това отношение все не можем да се похвалим с нещо съществено. МВР-шефът обаче се похвали - той посочи, че от 5 ноември (!!!) тази година ШИС реално работи у нас. От тази дата е започнало техническото включване на националната система към Централната шенгенска информационна система, базирана в Страсбург. Въпреки че след включването вече има 31 подадени от МВР сигнала до системата за издирвани лица, автомобили и документи, не е ясно как само за около месец ще покрием изискванията за работа с ШИС - толкова ни остава до 6 декември, когато ЕК ще започне последната, седма проверка за готовността ни да влезем в Шенген. Тази проверка се отнася именно до работата с информационната система на зоната.
Дано се окажат подплатени оптимистичните изказвания на вътрешния министър, че ще изпълним всички технически параметри в срок и България ще влезе в Шенген през март.
Малко по-различен и по-реалистичен изглежда външният министър Николай Младенов. Не бива да се заблуждаваме, че въпреки че няма формална връзка между процеса на присъединяване към Шенген и Механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система, можем да си позволим каквото и да било забавяне на съдебната реформа, предупреди в четвъртък (11 ноември) той. Всеки български гражданин, всеки български съдия, всеки български прокурор с всяко свое изявление, действие, решение може да помогне или да попречи на цялата държава да изпълни това, което е заложено в Механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система, каза Младенов.
Прав е външният министър - ЕК гледа вътрешните ни работи под лупа и докато не дойде междинният доклад на комисията през февруари, ще треперим. Твърде вероятно е обаче да продължим с треперенето и до лятото на 2011, ако съдебната система продължава да... жми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във