Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шенгенски трън в петата на МВР

Финалният спринт на българските власти към Шенген започна в сряда (9 септември), след като вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков подписаха съвместен план на вътрешното ведомство и Министерството на финансите по изпълнение на мерките, залегнали в програмата за подготовка за присъединяване към договора.
Планът трябва да ускори и оптимизира работата по усвояването на средствата от Европейската комисия в размер на 161 млн. евро, които са отпуснати за изпълнение на ангажиментите на страната ни. От тях 143 млн. евро са предназначени за МВР, но до момента вътрешното ведомство не е направило почти нищо. Има огромно забавяне в процедурите за усвояването на средствата, констатира неотдавна вътрешният министър. Според разчетите по програмата досега МВР е усвоило едва 33 млн. евро, или 21% от договорените средства. Това закъснение е причина за спешното свикване на съвместен работен екип от двете ведомства, който започва съставянето на цялостен план с конкретни срокове и отговорници.
За да се навакса закъснението, на предишното правителство МВР и МФ ще изпратят спешни писма до институциите, от които донякъде зависи изпълнението на програмата, обявиха двамата вицепремиери. Първите ще литнат най-напред до Върховния административен съд и до Комисията за защита на конкуренцията, където в момента отлежават жалби по оспорени договори, свързани с изпълнението на Шенгенските изисквания. Тези жалби трябва да бъдат разгледани приоритетно, за да се отпушат техническите процедури. Нито Цветанов, нито Дянков обаче конкретизираха кои договори имат предвид. Но не е тайна, че в момента проблеми от такова естество има при довършването на процедурите около новите биометрични паспорти (подробности на стр.7). Както е известно, биометричните данни в документите за самоличност стават задължителни за ЕС от 2010 г. и са част от общата програма за контрол и защита на личните данни.
Очаква се вследствие на мерките да бъдат усвоени около 80-90 на сто от средствата, осигурени от Европейската комисия, каза още вицепремиерът Цветанов.
Както е известно, ЕК гради оценката си за постигнатото по пътя ни към Шенген на състоянието на полицейското сътрудничество, на контрола по сухопътните, въздушните и морските граници, на защитата на личните данни, спазването на визовия режим за страните извън ЕС и на включването към Шенгенска информационна система (ШИС). Както Параграф 22 неведнъж е писал, най-зле сме именно в покриването на нейните изисквания и нормативи. Предишното правителство успя единствено да заяви, че страната ни има намерение да се присъедини, но спря дотам. На заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи, проведено в Люксембург на 4 и 5 юни 2009 г., България и Румъния направиха специално изявление,че декларират намерението си да се присъединят към ШИС1+ чрез SISone4ALL (ШИС Една за всички). Те обявиха, че едновременно с това продължават паралелно да развиват националните си шенгенски информационни системи, за да бъдат готови за преминаване от ШИС1+ към ШИСII заедно с останалите държави членки, които се намират на същия етап.
Зад всички тези забулени в мистерия за обикновените хора термини се крие едно простичко нещо - страната ни трябва да се включи в общата база данни на ШИС. Тази система не е някакъв централен регистър на хората, живеещи на територията на ЕС, а съдържа данни (или сигнали) за определени издирвани и контролирани лица и вещи. Всичко това се прави в името на опазването на Шенгенското пространство като територия на свобода, сигурност и правосъдие, както е записано в официалните документи на ЕС.
ШИС се състои от централна система в Страсбург и от системи с национални данни във всяка една от държавите членки, свързани с нея. Националната система трябва да предоставя на компетентните органи автоматизиран достъп до сигнали, отнасящи се до издирвани и контролирани лица и вещи, да ги подпомага при изпълнение на задачите в областта на граничния контрол, при издаването на визи, разрешения за пребиваване, свидетелства за управление на МПС, при поддържането на митническия режим, при полицейската и съдебната дейност, при защита на обществения ред, националната и европейската сигурност.
До каква степен отговаряме на изискванията на Шенген става ясно, като припомним над десегодишното ходене по мъките за изграждане на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Тя трябваше отдавна да е свързала МВР, прокуратурата, съдилищата, финансовото министерство и митниците да обменят бързо информация, но засега всичко е в сферата на добрите приказки.
Не са по-розови нещата и в областта на граничния контрол. Към момента е закупен един хеликоптер и е назначен нов конкурс за закупуване на летателна техника, тъй като министърът на финансите Дянков спря предходния. Напрежение около тези машини възникна, след като финансист №1 спря в средата на август сключената от МФ по поръчка на МВР сделка за четири хеликоптера на стойност 30 млн. евро. Дянков обяви, че първият пристигнал хеликоптер по сделката бил туристически и не отговарял на действителните нужди на МВР за охрана и контрол на границите. Финансовият шеф заяви, че за останалите три летателни машини ще бъде обявен нов търг.
Изказването на Дянков (и упреците, които отправи към лица от бившето управление) извади от следизборната летаргия бившия МВР-шеф Румен Петков, който се закани да го съди за обида. Идеята МВР да закупи хеликоптери беше оповестена от Петков още през май 2007 г. в Плевен. Тогава той обяви, че МВР ще закупи кораби, хеликоптери, леки и високопроходими автомобили, както и специализирана техника, необходима за изпълнение на задълженията ни като страна членка и външна граница на Европейския съюз. Амбициозната програма за подобряване на техническото оборудване ще бъде изпълнявана през идните две години, каза Петков. Тогава той уточни, че за обезпечаване на сигурността ЕС е предоставил 239 млн. евро, от които 120 млн. са за нуждите на МВР, а другите - за Министерството на финансите и Министерството на външните работи.
Петков обясни, че с инвестираните от ЕС пари до 2009 г. ще бъде закупено техническо оборудване, необходимо за гарантиране на надеждността на охраната на границите - апаратура, моторни превозни средства, системи за нощно виждане, мобилни лаборатории за проверка на документи за самоличност, мобилни полицейски куфарчета, оборудвани за проверки, автомобили с висока проходимост, различни по тонаж кораби, хеликоптери. С европарите също трябваше да бъде разширена цифровата комуникационна система Тетра, базата за контрол и наблюдение на българо-турската граница и да бъдат оптимизирани компютърните системи за присъединяване към Шенгенската компютърна мрежа. Ставаше дума за 380 леки автомобила, от които 180 високопроходими, за 6 кораба за черноморската граница, (два 200-тонни, два - 50-тонни и два 20-тонни), общо 6 малки кораба за река Дунав, 4 хеликоптера, от които 3 малки и един от среден тип; 8 мобилни лаборатории, 21 цифрови камери; 5 мобилни системи за издирване, 6 специализирани автомобила, 15 специализирани автомобила за аудиоконтрол и много други. Обемът на тази сериозна инвестиция ще бъде реализиран в следващите две години, обеща тогава Румен Петков.
Любопитно е какво от обещаното е изпълнено, след като в сряда (9 септември) сегашният вътрешен министър отново говори за същите неща, и пак в забраненото вече от премиера Бойко Борисов бъдеще глаголно време. По обявената процедура се планира закупуването на три хеликоптера, които трябва да съответстват на изискванията за наблюдение и въздушен контрол по външната граница на България и ЕС, каза Цветанов. Планът за действие, подготвен от екипите на двете министерства, предвижда още доставка на техническо оборудване за гранично-пропускателните пунктове, интегрирана система Синя граница, интегрирана система за българо-турската граница, хангар за съхранение на летателната техника и други, уточни той.
Явно в европейската пета на МВР дълбоко се е забил шенгенски трън, услужливо подложен от предишното ръководство на държавата и на вътрешното ведомство. Въпреки това, дори и на куц крак, МВР ще трябва да стигне до финала. Иначе еврокомисарите ще ни връщат на старта, докато не покрием онези нормативи, които останалите държави членки на ЕС са сложили в представителните си витринки...

Facebook logo
Бъдете с нас и във