Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕНГЕНСКО

Тези дни столицата и още няколко български града станаха свидетели на невиждана психоза по време на откриването на магазини от световноизвестна верига супермаркети.
Заради обявените ниски промоционални цени магазините бяха обградени от ранни зори от армия изгладнели кандидати за влизане в Шенген. Столичният кмет Йорданка Фандъкова се видя в чудо и бе принудена да поиска полицейски подкрепления. И наистина, пред някои от сумермаркетите можеха да се забележат по пет полицейски коли и по двадесетина полицаи.
Масовостта на мероприятието може да се сравни само с митингите на СДС в зората на демокрацията. Сега обаче ситуацията бе коренно различна. Линейките изнасяха не митингуващи, а припаднали от чакане на опашка нашенци, стискащи в ръце връзка банани и евтин шоколад.
При стълпотворението през магазините най-сетне се реализира утвърдената от ръководството на МВР стратегия Полицията в близост до обществото. Там между другото пише следното: Демократичните промени в България промениха изискванията към полицейската дейност. Очакванията на обществото са за полицейска институция, осигуряваща обществен ред и сигурност в рамките на законовите си правомощия, ориентирана към гражданите и осъществяваща дейността си в интерес на цялото общество при зачитане на правата и достойнството на хората.
Жалко, че самите хора не зачитат собственото си достойнство на кандидат-шенгенци. Все пак една жена в тълпата се опита да измие срама от масовата психоза с думите: Не сме толкоз гладни, толкоз ни е акълът... Ако е така, означава, че не сме за Европа не само по финансови причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във