Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШЕСТИМА ИЗТОЧВАТ 100 БОНА ОТ УЧИЛИЩНИ СМЕТКИ

Две школа в Пловдивско и една фирма изпищяха ужилени, след като от банковите им сметки по мистериозен начин бяха източени общо над 100 000 лева. Информацията за случилото се плахо пропълзя в публичното пространство в началото на септември и бе потвърдено от самите пострадали.
Смут сред банковите клиенти, ползващи т.нар. електронно банкиране, предизвика случилото се с управителя на фирма ЕсЕмЕм Йордан Ангелов, който пръв изгорял с близо 30 бона. Сметката му, както и тези на пострадалите училища, са в УниКредит. На 16 август той решава да провери салдото си и с изумление научава, че от сметката му са направени три превода до неизвестния нему Павел Христов Павлов. Счетоводителката на фирмата потвърдила, че не е извършвала подобни плащания. За зла участ денят бил събота и никой не отговорил на телефоните в банката. Едва в понеделник сметката на фирмата е блокирана. Оказва се, че мистериозният Павлов е успял да дръпне на два пъти по 10 000 лв., а третият превод е за 9500 лева. Парите са изтеглени от Слънчев бряг, в платежното пише, че са за рекламна дейност.
Пак от сметки в същата банка току преди началото на новата учебна година - на 10 и 11 септември, са изчезнали 76 500 лв. от делегираните бюджети на ОУ Д-р Петър Берон в с. Чалъкови и СОУ Гео Милев в с. Белозем. Преди това са били правени пет опита да се теглят пари от тези сметки. Най-голямата сума - 50 000 лева, е дръпната от сметката на училището в с. Чалъкови от лицето Димитър Димитров. В платежното нареждане за превеждане на парите на негово име пише, че са за покупката на... недвижим имот. Парите са изтеглени в брой. Същият неизвестен мъж се осмелява да изтегли още 9500 лв., този път от сметката на училището в Белозем. В документа се твърди, че са за физическа охрана. И този път Димитров тегли сумата в брой, но от друг клон на банката.
Оказва се, че освен неизвестния засега Димитров към крехките финанси на двете училища в община Раковски са посегнали още и лицата Илиян Езекиев и Поля Динева. При единия превод не е вписано основание за превеждане на парите, а при другия е посочено, че са за... покупка на автомобил. От банката съобщили за източените пари на 11 септември късно следобед. Били са направени опити да се присвоят пари от още три училища, също в община Раковски, които разполагат общо с над 200 хил. лева.
По случаите на източване вече работи полицията, но засега няма официална информация дали някой от шестимата души, чиито имена изплуваха около аферата, е задържан. Дали лицата, изтеглили парите и сложили подписите си върху платежните са реални, ще стане ясно от разследването по случая.
В публичното пространство вече се появиха предположения, че става дума за реални хора. Двама от тях - Димитър Димитров, с прякор Циганката и Димитър Недялков-Метъла, са добре познати на жителите на Раднево. Освен че са съученици, общото между тях е и една взломна кражба, извършена през 2001 година. Тогава Димитров получава година и половина условно, а Недялков - шест месеца, също условно. Циганката е осъждан още и за увреждане на чуждо имущество, както и за шофиране след употреба на алкохол, а Метъла едва 18-годишен е регистриран в полицията за изнасилване. Доскоро последният се е подвизавал като администратор в един ИНТЕРНЕТ клуб в Раднево. Дали той е мозъкът на операцията, или шестимата са само част от организирана престъпна група, която източва банкови сметки, засега не е ясно.
Докато полицията разследва мистериозната афера, банка УниКредит извършва своя проверка. Засега от банката са категорични, че пробивът не е в тяхната система и не носят отговорност за нанесените щети. Тя е предала всички данни за случаите на Национална служба Полиция.
В сряда (24 септември) обаче община Раковски внесе иск в Пловдивския окръжен съд срещу УниКредит, в който се настоява изтеглените от сметките на училищата пари да бъдат възстановени. Според Петър Антонов, който отговаря за въпросите на образованието в общината, служителите на банката е трябвало да се усъмнят, че се превеждат такива големи суми на физическо лице, и то за неприсъщи на училищата дейности. Още повече че когато става въпрос за теглене на над 30 000 лв., се попълват цели пет декларации, включително и за пране на пари, припомня експертът. Той е категоричен, че персоналът на двете обрани училища няма да остане без заплати. Докато парите бъдат възстановени, вероятно ще се наложи да се тегли кредит и да се използват собствените приходи, за да се покрие издръжката, умуват хора от община Раковски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във