Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШМЕНТИ -КАПЕЛИ

Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове...
Опитвам се да потъна сред енергетичния поток, идещ от космическите дълбини на разрушителния, но и съзиждащ всемир на човека, изрекъл тези думи.
Буквално се опасявам да не изпадна в гравитационното му поле, страхувам се реално от невъобразимата тежест на дебнещия ме колосален духовен модел, изкован сякаш вакхически още в древните епохи, но донесъл като дар за нас очистителната бяла светлина на таворския апостолически подвиг.
Ако не беше толкова трудно, хората нямаше да изберат нас...
Улавям жертвеното начало, заложено в духовните дебри на страданието, облагородило националната ни същност, но то е обжарено и свещенодействено закалено в огъня и на общочовешкия идеал към любовта и съвършенството. Именно това основополагащо за неговата духовна сърцевина откритие би могло да бъде най-сигурният ни водач и сред мистичната галерия на фотографските му преображения, и сред молитвените изповеди на лирическите му белетристични импресии.
Не искам нито хубавото, нито лошото от другите. Искам да носиме цялата отговорност ние сами и българите да знаят: ако сме добри - това сме ние...
Налага да регистрираме, макар и във фрагментарен план, творческите му реализации - възторзите на духа му, в контекста на фотографско-изобразителните, а и словесните му изяви през годините, осветяващи отделните, покорени от него върхове по билото на драматичното, натежало от конфликти, ала лично възлюбено от самия творец невъзвратимо изкачване към заветната, към собствената му духовна Лхаса...
Ясно ли е сега какво значи шменти-капели?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във