Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОР-ПИЯНДЕ НАЙ-СЕТНЕ ПАРКИРА В ЗАНДАНА

Автоджигит с три присъди за шофиране в нетрезво състояние зад гърба си най-после ще се озове зад решетките за година и половина ефективно, реши Районен съд - Велико Търново. Последната му пиянска изцепка станала на 16 октомври м.г. след солиден следобеден запой с приятели. Милко А. се качил в колата си и подкарал с бясна скорост по улиците на квартал Бузлуджа. На един завой мъжът не могъл да овладее автомобила и блъснал последователно три паркирани една до друга коли. Пристигналият полицейски автопатрул едва успял да измъкне от автомобила пияния до козирката състезател. Направената проба с дрегера показала рекордните 3.85 промила алкохол. Резултатът бил потвърден и от взетата втора кръвна проба.
При проверката в базата данни на МВР станало ясно, че шофирането след чашка е станало хоби на Милко. През последните три-четири години той бил осъждан четири пъти, три от които за каране на кола след употреба на алкохол. Присъдите, разбира се, били условни. Куриозното е, че въпреки наказанията всеки следващ път Милко се е качвал в колата си все по-напит. Първия път, когато бил изловен от полицаите, почерпен зад волана, апаратът показвал 1.2 промила, вторият - 2.4 промила, а третия - 3.8 промила.
Ако продължава в същия дух и след като излезе от затвора, може да кандидатства за Гинес за най-пиян шофьор, коментираха полицаи. Освен четирите присъди Милко А. имал наложени още и седем парични санкции за други по-дребни нарушения на Закона за движение по пътищата.
При определяне на наказанието и ефективната присъда съдът е имал предвид многото утежняващи вината обстоятелства: ниското правосъзнание и пълно незачитане на правилата за движение, миналите осъждания с кратък срок между тях, другите нарушения, както и много високата концентрация на алкохол в кръвта и високия размер на причинената имуществена щета. Единствените смекчаващи обстоятелства са направените частични самопризнания. С оглед на това съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати единствено с ефективна присъда, тъй като нито едно от наложените му преди това наказания не е довело до поправянето и превъзпитаването му и не е повишило правната му култура и дисциплината му на водач, се казва в мотивите на районните съдии.
Освен ефективното лишаване от свобода Милко А. ще трябва да заплати пълния размер на нанесените от него щети на трите автомобила, както и 200 лв. глоба в полза на държавата. Той остава и без книжка за две години и половина. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във