Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОРИ ПОДБРАХА ОБЩИНИ ЗА ЯМИ НА ПЪТЯ

Русенец осъди местната община заради дупка на пътя, в която разбил колата си, съобщиха магистрати. Градската управа ще трябва да заплати на Киркор Г. дадените от него 80 лв. за ремонт на возилото и още 203 лв. съдебни разноски по воденото от шофьора дело. На 7 април колата на русенеца пропаднала в истинска яма на шосето за близкото село Червена вода, където спукала гума и изкривила джанта. От КАТ записали съвестно причините за инцидента. На базата на документа Киркор решил да си потърси парите от местната власт, която носи отговорност за пътищата на нейна територия. Затова през лятото той завел дело срещу Община Русе в Районния съд. То приключило на 15 октомври с решение в полза на потърпевшия гражданин, което влязло в сила още на същия ден. Община Русе обаче не изпратила никакъв юрист да защити интереса й на делото, въпреки че в администрацията й работят няколко адвокати. Съдът се е възползвал от новата процедура в ГПК и постановил т. нар. неприсъствено решение. При него се дава пълна вяра на изложението на ищеца, без да се търси становището на другата страна, ако тя се е отказала да защити интереса си и да оспори неговата теза. От година и нещо насам русенци масово съдят местната община заради претърпени инциденти в дупки по пътищата на региона, съобщиха представители на Темида. Обикновено исковете подават застрахователи, които са изплатили големи обезщетения за пътни злополуки и след това си търсят парите от виновника за лошото състояние на шосетата в Русенско.
И община Варна ще се бръкне в джоба по същия повод. Тя ще си плати заради пътен инцидент с поредната дупка по улиците в морската столица. Това стана с присъда на Варненския районен съд, който задължи общината да плати 468 лв. заедно със законната лихва за нанесена щета по автомобил, пропаднал в яма на уличното платно. Гражданското дело е заведено по иск на застрахователното дружество, изплатило обезщетение на собственика на автомобила.
Инцидентът с Ауди А4 станал на 13 януари миналата година в Западна промишлена зона - Варна, когато колата пропаднала в пълна с вода дупка с размери 200/50 см и дълбочина 20 сантиметра. Бронята и левият фар на колата заминали и щетите стрували споменатите 468 лева. Тази стойност е потвърдена и от съдебната автотехническа експертиза. Представеният по делото протокол от пътния инцидент доказва отсъствието на вина у водача на лекия автомобил и не са открити следи от употреба на алкохол.
Преди месец същата съдебна институция наложи на общината санкция от близо 1500 лв. за подобен инцидент. Произшествието станало на 8 март 2006 г. на улица 6-и септември. Според съда общината като стопанин на градската пътна мрежа е била длъжна да полага грижи за собствеността си. Това включва и отстраняването на дупките по улиците. Освен присъдените на 22 октомври 1449 лв. за нанесена щета по автомобила се наложи общината да заплати и обезщетение от 260 лв. на застрахователното дружество за забавянето, както и направените от него разноски по делото в размер на 370 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във