Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОРИТЕ ПАК ПИЯНИ, А МВР - ОЩЕ ПО-БЕЗПОМОЩНО

Очакванията, че убийците и самоубийците по пътищата могат да бъдат стреснати с жестоки санкции, отново се оказаха илюзорни. В неделя (1 юли) поредните изменения в Закона за движение по пътищата влязоха в сила, но този факт сякаш удвои енергията на малоумниците по улиците и булевардите на милата ни татковина. Само за първите три-четири дни от отиващата си седмица в черната земя потънаха не по-малко от 15 души, а в болница - с най-различни тежки и по-леки травми и контузии, легнаха още стотина.
За съжаление обаче (дано поне този път прогнозите ни се окажат неверни) най-страшното тепърва предстои, защото същинският курортен сезон все още не е започнал, до края на календарната година има поне още 25-30 национални именни дни, а само след три-четири месеца се задават гроздобер, коледни и новогодишни празници.
Но най-страшното в случая е логиката на т. нар. компетентни инстанции (парламента, правителството и МВР), според която кръвопролитията по пътищата ще намалеят единствено чрез постоянно увеличаване на глобите, постоянно ограничаване на скоростта и измислянето на все по-нови и по-хитроумни заплахи от типа: Ха си помислил да завиеш без мигач, ха ще ти вземем книжката за шест месеца.
Нищо подобно. През годините българският автомобилен психопат доказа, че подобни санкции не само не го плашат, но от време на време го карат да изпитва перверзна наслада. Независимо от това, че отново си е платил на катаджията и за кой ли път е минал метър. Или пък от съдържанието на личното му свидетелство за мъжественост, според което той има 50 или 100 акта за превишена скорост и за шофиране в нетрезво състояние, но досега не е платил дори един лев и... никой нищо не може да му направи.
Според вестникарските хроники управляващата коалиция обяви война на моторизираните ненормалници през ноември 2006 г., когато Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата представи Национална стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2007-2010 година.
Освен чувствително намаляване броя на жертвите (от 1100-1200 на 700-800 годишно) в стратегията бе предвиден и 25-процентов спад на броя на ранените и осакатените, които в периода 2002-2005-а са средно по около 9000 души на година. Според авторите на този документ тези резултати могат да бъдат постигнати само чрез усилена работа в няколко основни направления: безопасно поведение на участниците в движението; повишаване на безопасността на пътната инфраструктура; безопасни моторни превозни средства; засилена контролна дейност; усъвършенстване на системата за медицинска помощ; усъвършенстване на нормативната база; повишаване на гражданската информираност - кампании, конференции, конкурси, състезания и т. н.; разширяване на взаимодействието с международни структури по безопасност на движението; подобряване на управлението на безопасността на движението.
От формална гледна точка авторите на стратегията са прави, защото точно по тази схема в Западна Европа и САЩ отдавна са забравили какво значи война по пътищата. В смисъл такъв, че там държавата най-напред е създала абсолютно всички условия за нормално и безопасно движение на коли и пешеходци, а след това е принудила участниците в движението да спазват правилата чрез жестоки глоби и наказания.
За съжаление в България тази схема е неприложима в нейната цялост по ред причини. Държавата няма пари за нормални улици и магистрали, а и да има - не иска да ги харчи за подобни екстри. От едно десетилетие и половина насам ръководството на МВР по никакъв начин не желае да реформира бившата си служба КАТ (днес Пътна полиция - КАТ). И докато в т. нар. провинция положението все още може да бъде наречено поносимо, в София то е повече от абсурдно. Днес в столицата живеят и работят около 2 млн. души (с приходящите) и бръмчат над 1 млн. автомобила, камиони и рейсове, а пък в Пътна полиция - КАТ към Столичната дирекция на полицията работят общо... не повече от 600 души. Горе-долу толкова, колкото са работили и преди 20 години, когато населението на София е било 1 млн. души, а МПС-тата - около 350 хиляди.
По какъв начин тази шепа народ може да се изправи срещу многохилядните орди на частните и служебните шофьори е пълна мистерия. Още по-голяма загадка обаче е друго. От десетина-петнайсет дни насам висшето политическо и професионално ръководство на МВР се скъсва да обяснява как новите жестоки санкции ще изиграят своята превантивна роля и как тапицирането на всяко кьоше или кръстовище с видеокамери ще вразуми нарушителите.
Кой знае защо обаче същите тези политически и професионални ръководители на МВР и дума не обелват за неограничените възможности, осигурени им от... Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Става дума за разпоредите, включени в Глава 24 Бързо производство и Глава 25 Незабавно производство, които дават възможност на полицията, прокуратурата и съда да осъдят ефективно на първа инстанция един автомобилен маниак за по-малко от седем работни дни.
Наистина успешното изпълнение на благородната мисия Всеки алкохолик и луд зад волана - с присъда или висящ съдебен процес до голяма степен зависи от поведението на прокурорите и съдиите. В случая обаче този проблем е по-малък, защото процесуалните им задължения и срокове са описани толкова буквално, че тези две глави от НПК приличат на армейски устав за строева подготовка: прави едно, прави две, прави три... Така че единствено открит остава въпросът с липсата на материал, който чрез прокуратурата да влиза в съда.
Иначе казано, крайно време е служителите на МВР да преодолеят собствените си страхове от т. нар. обществена реакция срещу полицейщината. И завинаги да забравят за щателните разследвания по случаи, които са изяснени още с... първата ракия, затоплила стомаха на еди-кой си шофьор.
Пример първи: На 3 юли (вторник) Шуменският районен съд се похвали, че е оставил зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража 19-годишния Илиян Илиев. На 25 юни той е предизвикал верижна катастрофа на ул. Университетска в Шумен, а дрегерът е показал, че е седнал зад волана с 2.13 промила алкохол в кръвта. Освен това шуменските районни магистрати се похвалиха, че също на 3 юли Илиян Илиев е бил осъден за още две свои подобни провинения, съответно - на три месеца затвор условно и на 2000 лв. глоба. Ако някой в Областната дирекция на полицията в Шумен бе изчел Наказателнопроцесуалния кодекс от кора до кора (наблягайки основно на споменатите две глави - Бързо производство и Неотложно производство), въпросният джигит отдавна щеше да е зад решетките като рецидивист, защото от началото на 2006 г. досега е залавян да кара пиян и без книжка цели... 11 пъти.
Пример втори: Също във вторник (3 юли) Софийският апелативен съд освободи срещу парична гаранция от 5000 лв. Живка Илиева. На 18 юни, около 22. 15 часа, тя губи контрол над фолксвагена си и с неизвестна засега скорост се забива в... предното стъкло на мерцедес, движещ се в насрещното платно. От удара на място загиват 23-годишният шофьор на мерцедеса Светослав Йонев и 19-годишните София Костадинова и Александра Тодорова. А техният приятел - 21-годишният Марио Милчев, оцелял по чудо, защото като видял летящите към себе си фарове, инстинктивно се свлякъл под жабката на колата.
Досущ като в приказката Пиян човек Господ го пази, Живка Илиева излиза от катастрофата абсолютно невредима, а дрегерът показва, че тя е седнала зад волана с 2.88 промила алкохол в кръвта. За щастие 16-годишният син на мъртвопияната Илиева също се отървава само с една счупена ръка.
Реакцията на прокуратурата и полицията в Перник бе мълниеносна: по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, буква б от Наказателния кодекс (причиняване на смърт в пияно състояние на повече от едно лице), за което се предвижда затвор от пет до петнайсет години.
Във вторник Софийският апелативен съд пусна Илиева под гаранция със стандартните аргументи: тя не е неосъждана и няма данни за висящи производства; не са констатирани други нейни нарушения на правилата за движението по пътищата и няма данни за употреба на алкохол в други случаи; семейна е с две деца и няма опасност да извърши друго престъпление или да се укрие.
Пред съда Живка Илиева призна вината си, след което всички се разотидоха. А у неколцина съдебни репортери и всички близки на загиналите трайно се загнезди мисълта, че това предварително разследване ще продължи дотогава, докато защитата не докаже, че Илиева е била заслепена от фаровете на мерцедеса и затова е изгубила контрол над волана. Тоест - докато извънсъдебното споразумение и условната присъда на Илиева не бъдат опечени по реда на обикновеното досъдебно производство.
Пример трети... Пример трети няма. Има само скромна препоръка, според която правителството и парламентът трябва да послушат обществения разум и да озаптят малоумниците зад волана по единствено възможния начин: за алкохол в кръвта от 0.5 до 1 промил - шест месеца лишаване от свобода ефективно; за алкохол от 1 до 1.5 промила - една година затвор; за алкохол над 1.5 промила - лишаване от свобода за срок от една до три години. Плюс лишаване от правоуправление завинаги и конфискация на колата в полза на държавата. И то, ако човекът само е хванат, че кара фиркан.
Всичко останало е наливане от пусто в празно и... денонощно повишаване на жизнения стандарт на т. нар. компетентни органи. (§22)


Снимка
U/параграф/фото/брой - Лудост

КАРЕ, растер,

ПАНАЦЕЯТА

Из Наказателнопроцесуалния кодекс

Чл. 356 (1): Бързо производство се провежда, когато:
1. лицето е заловено при или непосредствено след извършване на престъплението;
2. върху тялото или дрехите на лицето има явни следи от престъплението;
3. лицето се е явило лично пред съответните органи на Министерството на вътрешните работи, разследващия орган или прокурора с признание за извършеното престъпление;
4. очевидец посочи лицето, извършило престъплението.
(2) Разследващият орган е длъжен незабавно да уведоми прокурора.
(3) Бързото производство се счита образувано със съставянето на акта за първото действие по разследването.
...
(5) Разследващият орган приключва разследването в срок до седем дни от установяване на съответното основание по ал. 1, като при предявяване на разследването не се призовава пострадалият.
Чл. 357, (1) Наблюдаващият прокурор се произнася в тридневен срок от приключване на разследването, като:
1. прекратява наказателното производство на основание чл. 24, ал. 1;
2. спира наказателното производство при условията на чл. 25 и 26;
3. повдига обвинение с обвинителен акт и внася делото за разглеждане в съда;
4. внася делото с постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание или с предложение за споразумение за решаване на делото;
5. постановява допълнително разследване за събиране на нови доказателства или за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, като определя срок не по-дълъг от седем дни.
(2) Когато случаят представлява фактическа и правна сложност, наблюдаващият прокурор постановява разследването да се извърши по общия ред.
(3) В случаите на ал. 1, т. 5 наблюдаващият прокурор може и сам да извърши допълнителните действия по разследването в най-кратък срок, но не по-късно от седем дни.
Чл. 358. (1) В случаите по чл. 357, ал. 1, т. 3 съдията-докладчик:
1. прекратява наказателното производство в случаите и по реда на чл. 250;
2. спира наказателното производство в случаите и по реда на чл. 251;
3. прекратява съдебното производство и връща делото на наблюдаващия прокурор, когато е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила;
4. насрочва делото за разглеждане в седемдневен срок от постъпването му.
(2) В случаите на ал. 1, т. 4 съдията-докладчик разпорежда на наблюдаващия прокурор да връчи незабавно препис от обвинителния акт на подсъдимия и да осигури явяването му, както и явяването на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание.
(3) В тридневен срок от връчването на преписа от обвинителния акт подсъдимият има право да даде отговор, в който да изложи възраженията си и да направи нови искания.
Чл. 359. (1) Когато не са налице основанията по чл. 358, ал. 1, т. 1 - 3, съдът разглежда делото и произнася присъдата заедно с мотивите, а когато делото представлява правна сложност, мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяването на присъдата, но не по-късно от седем дни.
(2) В това производство не се допуска граждански иск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във