Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОРКА ОТИВА НА СЪД, КАРАЛА БАВНО

Бавна шофьорка отива на съд за причиняване на смърт по непредпазливост на вманиачен по високите скорости рокер. Трагичният инцидент станал на 23 юни 2007 г. в центъра на Велико Търново.
Четиридесет и три годишната Нели Николова била същия ден зад волана на лекия си автомобил Опел Астра. Водачката шофирала внимателно, но при опита си да завие бавно навлязла в насрещното платно. В този момент върху колата й връхлетял с бясна скорост 41-годишният рокер Камен Кръстинков, известен във Велико Търново като Камен 13. Моторът му Сузуки 600, с който точно в този момент Кръстинков предприемал изпреварване, се блъснал странично в завиващия автомобил. След това моторът се качил на отсрещния тротоар и се забил челно в близкото дърво.
От жестокия удар Камен Кръстинков загинал на място. При аутопсията лекарите констатирали, че причина за смъртта е тежка съчетана гръдна и коремна травма, разкъсани бял и черен дроб. Загиналият рокер е бил с предпазен шлем на главата, но е ударил със страшна сила тялото си в дървото. От удара дясната му ръка била почти откъсната от тялото. При направения оглед километражът на мотоциклета показва 118 км/ч скорост, с която Камен се е движил в центъра на града.
След проведеното разследване като подсъдима е призована водачката на лекия автомобил Нели Николова. Срещу нея е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие и неправилна маневра. В обвинителния акт на прокуратурата също е записано черно на бяло, че обвиняемата без основание се е движила с прекалено ниската скорост от 24 км/ч и в опасна близост до осовата линия.
Мотивите на държавното обвинение бързо станаха хит сред местните зевзеци, въпреки че се отнасят до един трагичен инцидент, при който загина човек. На особена почит вече се радва тук съветът им към шофьорите и пешеходците в града да се оглеждат винаги за бавно преминаващи МПС-та.
И това доживяхме да видим. Да съдят шофьор, защото карал бавно. Досега ги съдеха, защото карат бързо и причиняват катастрофи. За мен лично обвинението срещу шофьорката е напълно абсурдно. Тя е предприела неправилна маневра, но моторът срещу нея се е движил с над 100 км при ограничение от 40 км/ч за населени места. Така че казусът е доста интересен и спорен и съдът ще бъде доста затруднен как да излезе от положението, коментира търновски юрист.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във