Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОРЪТ НА СТРЕЛЯЛИЯ СРЕЩУ ДЕМБИ ОПРА ПЕШКИРА

Най-сетне в титаничната борба с престъпността можем да отчетем ефективна присъда по обвинение в опит за убийство. Макар подсъдимият да се бе изправил пред Темида по обвинение само в помагачество на истинския извършител, който обаче така и не беше открит.
Софийският градски съд успя да приключи за кратко време делото за опита за покушение срещу небезизвестния Димитър Вучев-Демби. Във вторник (26 февруари) петчленен състав на СГС прати за пет години зад решетките подсъдимия Димитър Клинков.
Предисторията на делото вече е известна. На 6 декември 2006 г. сутринта Вучев и изгората му Милена, с която живеел на семейни начала, се метнали на Ауди-то на Демби в столичния кв.Симеоново. На кръстовището на бул.Симеоновско шосе и ул.Крайречна обаче двамата били засипани от куршуми от преминаващ наблизо автомобил.
Вучев настъпил газта и успял да избяга от нападателите. Счупено стъкло наранило окото му, което лекарите успяха да спасят по-късно след едночасова операция. Освен че се отървали от смъртта, двамата запомнили автомобила, с който се движел стрелецът - Опел Корса с регистрационен номер ОВ 0668 АК. По-късно колата беше намерена опожарена.
Нещо повече, Демби и Милена запомнили физиономията на човека, който шофирал немското возило. След опита за покушение Вучев описал човека зад волана. Впоследствие по описанието беше задържан Клинков, който бе изправен на подсъдимата скамейка. Стрелецът обаче потъна вдън земя и така до ден днешен не беше разкрит от разследващите органи.
Срещу Димитър Клинков беше повдигнато обвинение за съучастие в опит за убийство на повече от едно лице (чл.116, ал.1, т.4 от Наказателния кодекс). Наказанието предвижда лишаване от свобода от петнайсет до двайсет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Бързото приключване на делото нямаше да стане възможно, ако адвокатът на подсъдимия Марин Марковски не беше пожелал на заседанието във вторник процесът да протече по съкратена процедура, без обаче Димитър Клинков да прави самопризнания.
Така защитникът се възползва от разпоредбите на чл.371, ал.1 от Наказателнопроцесуалния кодекс, според който: Подсъдимият и неговият защитник, гражданският ищец, частният обвинител и техните повереници могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.
Обвинителят от Софийската градска прокуратура Чавдар Ангелов се съгласи на подобен развой на процеса, след което дойде ред на пледоарията на магистрата в червена тога.
В словото си пред съда Ангелов настоя Клинков да получи присъда над средната, тъй като безспорно били доказани много от твърденията на прокуратурата: В показанията си свидетелят Георги Георгиев е заявил, че автомобилът, от който е стреляно,е купен от него от подсъдимия Димитър Клинков за сумата от 300 евро, обясни държавният обвинител.
Освен това в пледоарията си прокурорът обяви, че Димитър Вучев и приятелката му Милена са дали подробно описание на шофьора на Опел-а, което напълно отговаряло на външността на Клинков. На очна ставка между подсъдимия и Демби жертвата категорично заявила, че Клинков е въртял волана на колата в злополучната сутрин:Вучев сподели, че неколкократно е виждал подсъдимия да го следи, като посочи местата и времето на случайните срещи, разказа още прокурор Ангелов.
Нещо повече, обвинителят от СГП обобщи показанията и на друга важна свидетелка по делото - Лидия Кардьова, според която подсъдимият изразил пред нея опасения, че може да бъде разпознат и затова решил да си изруси косата.
Накрая обвинителят посочи престъплението като умишлено, с предварително закупуване на автомобил (впоследствие опожарен) и огнестрелно оръжие:Извършено е по начин, опасен за мнозина, в пиков час на оживено място. Смекчаващо обстоятелство следва да бъде чистото съдебно минало на подсъдимия, добави прокурорът.
На коренно противоположно мнение (съвсем естествено) бяха адвокатите на подсъдимия Марин и Димитър Марковски. Първи взе думата Димитър: Не може Вучев да разпознава Клинков на 17 юли 2007 г., а приятелката му Милена да прави същото три месеца и две седмици по-късно. Затова разпознаването от нея трябва да се игнорира - настоя защитникът, след което засегна темата за изрусяването на Клинков: - Боядисването на косата не е пластична операция, с това не можеш да избягаш от външността си. Ако Клинков е искал да се укри,е той просто е щял да се укрие, посочи адвокатът.
След него взе думата Марин Марковски, който още в началото описа Демби по недвусмислен начин: Факт е, че Вучев се занимава с продажба на наркотици. Не казвам, че е престъпник, но живее един живот, който му създава много врагове. А Клинков изобщо не е от категорията хора, които са наркотрафиканти, забогатяват лесно и умират млади, изказа се с нескрит патос защитникът.
След това Марковски разви тезата, че най-много грешки в съдебната практика се правят, когато основното доказателство е разпознаването. И за да бъде достатъчно добре разбран от съдебния състав, Марковски каза следното:В протокола за разпознаване пише, че Димитър Вучев и Милена са познали Клинков по сходни белези - по големите бузи и дръпнатите му очи. Истината е, че двамата са се разбрали да кажат едни и същи белези за по-сигурно. Ето защо не е трябвало Милена да прави разпознаването толкова по-късно от Вучев, запали искрата на съмнението адвокатът.
Защитникът дори стигна още по-далеч:След като Вучев е решил, че точно Димитър Клинков е шофирал автомобила, може Георги Георгиев да му е помогнал с показанията си.
И накрая адвокатът извади от ръкава последния си коз. Според обясненията му по никакъв начин прокуратурата не може да докаже, че Димитър Клинков е знаел какво ще прави седналият зад него пътник в Опел-а: За да бъде осъден, трябва да се намери стрелецът и той да потвърди това. Не може да бъде осъден помагачът, без да е разкрит извършителят, пледира Марковски.
Последните думи на подсъдимия пък бяха, че вероятно Вучев и приятелката му са се припознали. Клинков добави още, че се е изрусил, след като гледал екшън с участието на Брус Уилис, където актьорът имал подобна прическа. Единственият филм, в който Уилис е рус, се казва Чакалът. В шпионския трилър той играе ролята на безмилостен убиец, който е нает да елиминира личност от самия връх на американската политическа пирамида.
В крайна сметка съдебният състав призна за виновен Клинков и го осъди на пет години затвор. Той бе оневинен по обвинението за умишлено набавяне на оръжието, с което е стреляно.
След като чуха присъдата, прокурор Чавдар Ангелов и адвокат Марин Марковски в един глас обявиха, че процесът трябва да стигне до Софийския апелативен съд. От държавното обвинение настояват за наказание от поне десет години зад решетките. Защитата, разбира се, очаква оправдателна присъда, тъй като това била съдебна грешка, която може да се поправи на въззивна инстанция.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във