Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШОФЬОРЪТ, ОТНЕСЪЛ 17-ГОДИШЕН В КОМА, ПРЕД ТЕМИДА

Радомирският районен съд най-сетне ще гледа делото за премазания при тежък пътен инцидент 17-годишен младеж от града Кристиян Каменов, който прекара дълги дни в будна кома. На 20 януари пред Темида ще застане Ивайло Атанасов (26 г.), за да отговаря за катастрофата, при която удари 17-годишното момче и го доведе до състояние на будна кома.
Случаят е подобен на този с Мануела Горсова, за който световният шампион Максим Стависки получи две години и половина ефективна присъда лишаване от свобода. Както вече е известно, такова беше решението на Бургаския апелативен съд от 5 януари 2009 г., който се произнесе 30 дни, след като на 1 декември м.г. ВКС върна материалите за ново гледане в Бургас. С два срещу един гласа съдийският състав отмени наложената до момента условна присъда на световния шампион по фигурно пързаляне и определи той да излежи ефективно присъдата си при първоначално лек режим. Стависки все още има възможност да протестира присъдата пред ВКС.
Почти в аналогичен инцидент на 23 май м.г. Кристиян Каменов и приятелят му Андрес Хорхе Перес се разхождали в центъра на Радомир. След като кафенетата в града затворили около 23.30 ч., двамата отишли на бензиностанция Лукойл, за да си купят храна и напитки, преди да се приберат вкъщи.
В същото време на външните маси на бензиностанцията имало клиенти, сред които бил и Ивайло Атанасов. Той и приятелят му Асен Рангелов спорели чий автомобил е по-бърз. За да разрешат спора, те решили да изпробват автомобилите в състезание. Рангелов имал бемеве, а Атанасов - ауди 90. Качили се в тях, пресекли двете ленти за движение в посока Перник и изравнявайки, се потеглили, като ускорили много бързо и се загубили от погледа на клиентите на бензиностанцията.
В местността Арбанаси Рангелов обърнал автомобила обратно в посока към Радомир, като бил изпреварен от колата на Атанасов. В същото време Перес и Кристиян Иванов излезли от бензиностанцията, след като си купили по една кутия бира. Те вървели пеша по пътното платно вдясно, защото тротоарът бил изкопан. На 10 м преди арката в началото на града аудито поднесло и ударило Кристиян. Младежът бил закаран в радомирската болница, а след това транспортиран в Пирогов. При постъпването си в здравното заведение Кристиян е бил в кома. Младежът получил тежка контузия на мозъка и тялото, кръвоизлив и хематом. След удара се оказал с парализирани долни и горни крайници и загубен говор.
Съдебна автотехническа експертиза установила, че Атанасов е навлязъл в пътното платно след маневра спиране. Той се движел с несъобразена и превишена скорост - 98.46 км/ч. След като забелязал движещия се пешеходец, се опитал да спре, но автомобилът поднесъл. Ударил се в него и в циментовата ограда на военното поделение, след което се преобърнал на дясната си страна. При произшествието Атанасов се е намирал в лека степен на алкохолно опиянение. В кръвта му е установено съдържание на 0.87 промила алкохол. Алкохолното опиянение и повишената и несъобразена скорост са в причинна връзка с тежкото произшествие, според обвинителния акт. ,Атанасов е обвинен в престъпление по чл.343, ал.3 от НК.
Веднага след като разбрала за инцидента, майката на Кристиян - Антоанета Асенова, зарязала гурбета в Испания и се върнала с първия автобус в България. Спестените в чужбина пари бързо се стопили за лечението на момчето. За да продължи лечението му, семейството започнало да разпродава покъщнината си.
Въпреки обявената банкова сметка и апелите за помощ първоначално постъпили само 200 лв. от работодателя на пострадалия младеж. 300 лв. еднократна помощ дала и общината в Радомир. Медиците от болницата за долекуване и рехабилитация в Перник, където лежало момчето, започнали да събират пари помежду си, за го изпратят на изследвания в столичната Токуда. След като случаят бил разказан от медиите, множество непознати хора откликнали на призива за помощ. Така семейството събрало необходимите средства. По 3000 лв. месечно струва лечението и рехабилитацията на Кристиян. Майка му е особено благодарна на фондация Развитие.
През ноември Кристиян излиза от състоянието на будна кома. Той вече чува, разпознава близките си, движи двата си крака и може да седи, подпрян на леглото. Опитва се дори да пише с лявата си ръка, но още не може. Младежът започнал бавно да възвръща речта си и вече казвал мамо. По случай Коледа го посетили малчугани от детска градини и му прочели молитва за здраве.
Сега Кристиян отново е в пернишката болница за долекуване и рехабилитация. Тя е единствената, която приема младежа и майка му и поема изцяло лечението им. Съсед по стая в неврологичното отделение на здравното заведение е 33-годишен полицай от Исперих. Близките му го преместили в Перник, след като научили за Кристиян. Младият мъж също пострадал при катастрофа миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във