Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шок и ужас: оправдаха Сретен Йосич

Прословутият сръбски мафиот Сретен Йосич, спряган за наркобос № 1 в Европа, беше освободен в сряда (2 април) от Специализирания съд в Белград по обвинението за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб. Според председателя на съдебния състав Владимир Вучинич липсват каквито и да е доказателства, че съществува организирана престъпна група, ръководена от Йосич, която е извършила убийството на Пуканич. Не е доказано, че в първата половина на 2008 г. Йосич е организирал такава престъпна група, отсече съдията. Вучинич заяви, че показанията на свидетеля Томислав Мариянович, че Йосич е договарял убийството на Пуканич със своя кум Слободан Джурович, са мъгляви и не могат да бъдат доказателство.


Оправдаването на Йосич със сигурност ще има отзвук и у нас. Най-вече заради факта, че от 2000 до 2002 г. той живя на една крачка от Столичната дирекция на МВР в жилище на столичния бул. "Христо Ботев" заедно със съпругата си Вера, въпреки че в Европа го издирваха за различни престъпления. Йосич притежаваше паспорт на името на Марко Милосавлевич, а впоследствие се оказа, че има и служебна карта на свое име от тогавашната Служба за сигурност на Сърбия.


При много мъгляви обстоятелства Йосич все пак беше задържан и екстрадиран в Холандия. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов си приписа ареста му като изключително своя заслуга. Благодарение на ареста в София, от 2002 до 2006 г. Йосич търка наровете в холандски затвор, след което бе преместен в сръбски. Година след ареста му от МВР се процеди информация, че сръбските служби са предупредили главния секретар Борисов за подготвян атентат срещу него, поръчан от затворника Йосич. Тогава логичното обяснение бе, че поръчката е заради героичната постъпка на българските служби и най-вече на главния им секретар, които арестуваха известния наркобос.


През април 2009 г., когато Сретен Йосич беше изправен пред Върховния съд в Белград, сърбинът даде шокиращи показания за престоя си в София. Там ме закриляха службите за сигурност на Бойко Борисов, който по-късно стана градоначалник, и Николай Гигов, собственик на ФК "БЛокомотив", с който съм бил свързан по бизнес, тъй като той е легален търговец на оръжие", разказа Йосич на 7 април 2009 г.


Тезата за топлата връзка между Борисов и Йосич бе чута и по време на изслушванията по делото "Килърите" срещу Петър Стоянов-Сумиста и групата му. Васил Костов- Кеца от групата заяви, че Борисов е станал главен секретар с подкуп от 400 000 долара, дадени от Сретен Йосич.


До ден днешен бившият главен секретар, кмет и премиер Бойко Борисов категорично отрича, че е имал каквото и да е вземане-даване със Сретен Йосич, освен операцията по задържането му.


Между другото, за успокоение на духовете, трябва да се има предвид, че оправдателната присъда на Йосич не го вади автоматично от затвора. В момента той излежава 15-годишна присъда за участие в убийството на Горан Мариянович, която е в сила от 2012 година. В нея обаче е предвидено тя да премине в условна, ако затворникът Йосич има добро поведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във