Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шок и ужас в пет съдилища

Почти седмица в пет съдилища в страната никой не можеше да си извади свидетелство за съдимост, да получи препис от решение по дело, да внесе таксата по делото си и да се разведе бързо и щастливо с половинката си. Причината: сметките на Окръжния съд във Варна, на Районния, Окръжния и Административния съд в Стара Загора и на съда в Раднево се оказаха неизползваеми заради поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор.


Ситуацията за пореден път доказа старата максима, че докато атовете се ритат - страдат магаретата. И на практика се оказа точно така: стотици хора се превърнаха в "съпътстващи жертви" на скандала, защото просто дни наред не можеха да си свършат работата в съдилищата.


Председателите на петте съдилища буквално прегряха телефоните на Висшия съдебен съвет с питане какво да правят. Защото на практика те нямаше как да изберат нова обслужваща банка, при това при действащ договор с КТБ. Освен това в съдилищата подобна промяна не може да стане нито бързо, нито просто. Защото има специална процедура за избор на банка, определена в специални правила. И те няма как да бъдат прескочени. За тази процедура обаче отива поне месец - да се пусне обявление, да се чакат оферти, да се свика комисия, тя да направи оценка, пък после одобрение от ВСС и ред още екстри


В същото време хората напират за правосъдие. По всички дела и жалби текат срокове - за обжалване, за плащане на депозити за експертизи, разноски, трупат се лихви, създават се куп неудобства за гражданите. Освен това далеч не всички срокове за внасяне на суми по сметките на съда могат да бъдат удължени или просто заобиколени, така че се засягат и конкретни права на гражданите. Да не говорим, че от датата на внасянето на наложените глоби тече и срокът за реабилитация на осъдените.


Петте съдилища на практика се оказаха блокирани, а във ВСС изпаднаха в шок и ужас. Докато все пак след серия спешни съвещания, включително и през уикенда, бюджетната комисия на съвета намерила изход. И председателите били инструктирани спешно да закрият сметките на съдилищата в КТБ и да отворят нови - в избрана от тях банка, без никакъв конкурс, но поне с одобрение от Министерството на финансите и на ВСС.


В резултат още в сряда на сайтовете на засегнатите съдилища вече започнаха да се появяват съобщенията с новите сметки-всеки съд си избра различна банка. Сред печелившите се оказаха "Райфайзенбанк ", Пощенска и "Societe Generale Експресбанк ".


Най-експедитивни се оказаха шефовете на Окръжен съд - Варна, които вече съобщиха, че ще ги обслужва "Райфайзенбанк ". Впрочем именно във Варна проблемът беше най-остър, а и най-шумен: бившата вече председателка на ВОС, а сега председател на апелативната инстанция Ванухи Аракелян бе принудена да се обяснява като ученичка за ипотечния си кредит при твърде изгодни условия, който изтеглила от КТБ. И за странното съвпадение, че именно тази банка била избрана да обслужва съда.


Никой обаче не е наясно какво ще последва след 21 юли, когато КТБ отново отвори врати за работа с клиенти, както обещават от БНБ - ще останат ли, или не в сила договорите на петте съдилища, подписани с КТБ. Нито пък има яснота колко време ще трае "временното положение" с новите им банкови сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във