Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шок и ужас във ВСС

Канонадата от нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов към любимия му Висш съдебен съвет (ВСС) не стихна и за миг през тази седмица. Той за пореден път обяви кадровия орган за корумпиран и поиска структурни промени: да бъде премахната политическата квота (която формира половината от ВСС).
Вицепремиерът направи тези изявления на 17 март (сряда) в присъствието на премиера Бойко Борисов. Тъй като само месец преди това се разбра със същия този съвет да поддържат джентълменски тон. Идеите си Цветанов представи и пред ръководството на ЕНП, начело с председателя й Вилфред Мартенс по време на конференция в София, посветена на българските практики в борбата с корупцията и престъпността.
Още същия ден към Цветанов в движение се присъедини и правосъдният министър Маргарита Попова. Усилията на България да реформира неефективната си съдебна система ще останат безрезултатни, ако Висшият съдебен съвет не се отърси от корупцията на високо ниво и не спечели отново общественото доверие, заяви Попова в интервю за Ройтерс. С това двамата министри дадоха да се разбере, че по всяка вероятност предстои опит за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС - идея, която Попова лансира още в края на миналата година. Сега тя обясни, че до един месец правителството ще обяви реформи, като посочи, че ВСС, който назначава, наказва и уволнява съдии и прокурори, трябва да докаже своята ефективност и независимост, за да бъдат реформите успешни.
Ако съветът продължава по този начин, без решителни и ясни антикорупционни мерки, без да анализира проблемите и да посочва ясно какво трябва да се направи, смятам, че няма никакъв шанс да спечели доверие, каза още Попова. Тези думи отекнаха там, където трябваше. Още на другия ден - в четвъртък (18 март), съдебните кадровици вкупом настояха пред главния прокурор по време на заседание да се предостави цялата налична информация за извършени престъпления от магистрати и да започнат дисциплинарни производства. Борис Велчев обеща това да стане по възможно най-бързия начин. Към момента се спряга цифрата 60 досъдебни производства срещу хора от системата. Главният прокурор обясни, че що се отнася до скандала Красьо, освен двамата бивши вече членове на ВСС - Иван Димов и Стойко Стойков, други замесени няма. Докато течеше драматичното заседание, на друго място вътрешният министър обясни, че поисканата от висшите магистрати среща с него може да се състои само ако има арестуван съдия. В целия този ад върху магистратските глави се стовари и скандалът менте със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков, който уж бил засечен да гуляе с единия от братята Галеви - Ангел Христов. ВСС привика веднага Генков. Оказа се, че той действително е бил в ресторанта, но на друга маса, с други хора...
Подходящ коментар за създалата се психоза в обществото направи членът на ВСС Галина Захарова, която заяви, че слуховете се пускат умишлено, за да всяват страх. Тя имаше предвид изказванията на Цветанов по отношение на кадровия орган. Захарова определи случващото се като плашещо и призова главният прокурор да съдейства за изясняване на реалните факти и за възстановяване на диалога. По-вероятното обаче е да намерят цаката на съвета и да му прекратят функциите предсрочно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във