Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шокираща промяна в обвинението срещу Октай

Похитителят на Доган Октай Енимехмедов се засили към парламента

Атентаторът Октай Енимехмедов, който нападна с пистолет Ахмед Доган, изненадващо може да се окаже зад решетките, и то за дълго време. Това ще стане, ако бъде безспорно обосновано новото, значително по-тежко обвинение, повдигнато тази седмица срещу него - опит за убийство.


Веднага след покушението на 19 май в НДК Софийската градска прокуратура (СГП) започна разследване срещу Енимехмедов по параграфите за хулиганство и за закана с убийство. Изненадващо през тази седмица обаче обвинението бе изменено в опит за убийство. Ако бъде признат за виновен по този член, нападателят може да получи присъда от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Този обрат е неочакван и дори шокиращ, защото досега МВР начело с министъра си обясняваше колко е безопасно газовото оръжие, с което бе нападнат лидерът на ДПС, и че газовият пистолет не можел да убие човек дори от упор. Сега ситуацията коренно се променя. Нови анализи на доказателствата и поредица от нови експертизи доказали, че оръжието било държано непосредствено до главата на Доган и можело да го убие, но пистолетът по неизвестни причини засякъл.


Експертите сега твърдят, че изстрелът би могъл да бъде фатален при стрелба от упор и до един сантиметър, ако е насочен в областта на черепа, шията и сърцето.


Към момента Енимехмедов е в ареста с мярка за неотклонение задържане под стража. Но той очевидно не се притеснява много от повдигането на по-тежки обвинения. Докато прокурорите се готвят да го вкарат в затвора, младият мъж се готви да влезе в бъдещия парламент.


Оказа се, че паралелно с отправянето на обвиненията инициативен комитет е издигнал кандидатурата на арестанта за депутат. Седем души са номинирали младия Енимехмедов за независим депутат на предстоящия вот, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас. Сред тях е бившата приятелка на атентатора Мария Желязкова и вторият му баща Руси Атанасов. Инициативата произхожда от по-големия брат на Октай - Метин Енимехмедов.


На 9 април до 17 ч. трябва да бъде внесено искането за регистрация на самата кандидатура и да бъдат представени не по-малко от 5000 подписа за номинацията на Енимехмедов за депутат, обясни председателката на РИК в Бургас Елка Стоянова. Според Изборния кодекс трябва да бъде представен и документ за внесен депозит от 10 000 лева. След изборите парите ще бъдат върнати на комитета.


Според чл.103, ал.1 от Изборния кодекс от датата на регистрацията регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми освен в случаите на заварено тежко престъпление. В ал. 3 се казва: Разпоредбата на ал. 1 не се прилага, когато регистрираните кандидати са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрация.


Но Октай Енимехмедов е в ареста много преди регистрацията и не може да излезе от килията на основание, че вече има кандидатдепутатски имунитет. Това обаче не му пречи да участва в изборите, тъй като срещу него няма никаква присъда.


Междувременно служителят на Националната служба за охрана (НСО), който се хвърли да спасява лидера на ДПС при атентата и за награда бе изгонен от НСО, сега съди бившите си работодатели. Началникът на авангарда на НСО полк. Георги Райков започна през седмицата дело срещу уволнението му от службата за охрана в Административния съд - София.


Атентатът срещу Ахмед Доган бе удар по имиджа на правоохранителната система и най-вече по НСО. Шефът на службата ген. Тодор Коджейков обаче не сметна за нужно да подава оставка. Той реши да уволни двама служители - единият от тях е Райков, а други шестима да бъдат наказани.


Адвокатът на уволнения полковник - и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов, обясни, че до следващото заседание по административното дело, което е на 20 май, ще бъдат събирани още доказателства. Ще бъдат разпитани служители от НСО, които са очевидци на покушението, и ще бъде изискана документация от службата.


За мен важното е да се докаже кой какво е трябвало да направи и кой какво е направил. Защото бе уволнен човекът, който задържа нападателя, а някои други продължават да са на служба, въпреки че в деня на инцидента трепереха като малки храсти пред камерите, каза адвокат Йорданов.


По думите на полк. Георги Райков натиск от службата във връзка с делото не му е оказван. Но той подозира, че върху колегите му, които ще бъдат призовани в съда като свидетели, може да бъде оказан натиск. Уволненият охранител изрази надежда делото да се развие изцяло в негова полза, тъй като по думите му административният акт бил изключително несправедлив.


Низвергнатият служител твърди, че преди конгреса на ДПС в НДК е настоявал да се приложат определени мерки за сигурност, което в крайна сметка се оказало обосновано и които били приложени, но постфактум. В личен разговор с началника си ген. Коджейков ден преди събитието Райков поискал оборудване на входовете със скенери, през които да минава всеки, който влиза в залата, но шефът отказал. За същото е настоявал друг служител на НСО преди него, но той също получил отказ. Ген. Коджейков заяви, че ръководството на НСО е длъжно да осигури всичко необходимо, за да си вършат добре работата екипите, но че отговорни за инцидента са единствено присъствалите в залата служители на службата. Шефът на НСО обаче нямало да може да бъде призован като свидетел, тъй като той е подписал заповедта за уволнение на полковника. Георги Райков работи в службата от 20 години и му остават седем години до пенсия, но заради уволнението си нямало да може да се пенсионира по Закона за отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във