Параграф22 Weekly

Втори голям удар срещу банкоматната мафия

Шокова терапия

Българският гений вече покорява света не само в сферата на оперното изкуство, на шахмата и футбола. Български мафиоти все повече се превръщат във водеща сила в наркотрафика и са в центъра на най-големите банкови кражби и измами.


Родината се очертава като водеща световна сила както в изработването на техническите инструменти за обработка на банкоматите, така и в източването на милиони от кредитни карти, призна през седмицата министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на координираната от Европол операция Шок - 2. В нея с европейска заповед за арест бяха задържани обща 47 души, от които у нас - 34-ма. Сред тях има и криминално проявени с присъди в чужбина и дори вече лежали в европейски затвори. Най-много са задържаните в Пловдив - 27 на брой. Между тях е и жена с дете на годинка и половина, която е била оставена под домашен арест, информира заместник окръжният прокурор Галин Гавраилов. Италианските власти пък задържаха на Апенините осем българи, шестима италианци и румънка - членове на престъпната група.


В операцията участваше италианската Пощенска и съобщителна полиция, осъществили арестите в столицата Рим и в градовете Пескара и Терамо, както и карабинери в Рим и Остия и представители на Европол. У нас операцията протече на територията на Пловдивска област и областите София, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Благоевград и Добрич.


Установени са били основните членове на престъпната организация и механизмът й на действие. Както и при предишната операция под името Шок, престъпната банда се е специализирала в клониране на електронни платежни инструменти. При разследването на италианската полиция е установено, че организацията се състои от около 80 души, като всеки имал ясно определени функции и задачи. Групата била разделена на отделни звена и всяко от тях имало свои скиминг комплекти. Престъпната банда поръчвала скимиращата техника само на български граждани.


Италианското разследване е установило още, че основно обработването на банкоматите се е извършвало на територията на Италия, а също в Испания, Германия и Словения. Българите от групата са действали на територията на Италия, Полша, Дания и Германия.


В пловдивското с. Строево антимафиотите открили фабрика за скимиращи устройства. Там са намерени множество матрици за производство на части и детайли, подобни на оригиналните части на машините. Иззети са пластмасови елементи, наподобяващи слот на АТМ-устройство, компютърни конфигурации, бутони за банкомат, множество заготовки, наподобяващи различни части от банкомати.


В домовете на някои от задържаните са открити и иззети множество пластмасови усти на банкомати, оборудвани с микрокамери и батерии, компютри, мобилни телефони и др. В жилища и работилници в София също са открити части и детайли, предназначени за банкомати, италиански фишове от АТМ-машини, десетки мобилни телефони.


Предполага се, че престъпниците са източили около един милион евро в Италия, Германия, Дания и у нас, но точната сума тепърва ще се изяснява след финансови експертизи. По думите на вътрешния министър клонирането на банкови карти е едно от престъпленията, които генерират сериозен финансов ресурс, и България показва значителен интелектуален потенциал в този вид престъпна дейност.


Първата операция под кодовото име Шок (свързана с противодействието на измами с разплащателни карти) се проведе на 6 юли миналата година. На този ден бяха задържани общо 57 души, 45 от които у нас, обявени за издирване по линия на Шенгенската информационна система. Петима от групата бяха закопчани в различни страни от ЕС, имаше арести и в САЩ. Според първоначалните експертизи щетите, нанесени от престъпната група, се изчисляваха на над 15 млн. евро. Първата международна акция също се проведе под координацията на шефа на Европол Роб Уейнрайт и с участието на американските тайни служби Сикрет сървиз. Инициатор и най-активен участник в Шок 1 бяха италианските служби, които бяха влезли първоначално в дирите на международна престъпна група за трафик на наркотици, оръжие и коли.


За постигнатите резултати в операцията България получи високата оценка на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик и на началника на Департамента за противодействие на измамите с разплащателни средства в Европол Михаел Раушенбах.


Властите определяха действията на службите като една изключително добре подготвена операция, която е в полза на пълноправното членство на България в евроатлантическите структури и общата сигурност на европейските държави (по думите на Цветан Цветанов), но имаше и противоположни мнения. Бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов нарече операцията Шок много шум за нищо и обвини вътрешния министър, че търсел всевъзможни начини да се преекспонира в публичното пространство.


Операцията Шок нашумя и със скандал, свързан с начина на залавянето на издирвания с европейска заповед за арест Стефан Кленовски. Той бе обявен за издирване от съда в град Прани, Италия, като член на престъпна група, която от 2008 г. се занимавала с поставяне на скимиращи устройства, присвояване на банкови кодове, изготвяне на клонирани карти и незаконно теглене на пари в Италия и други държави. През септември 2011 г. криминална полиция попаднала на следите му, но Кленовски успява да се изплъзне.


На 7 януари тази година престъпникът бе задържан в столичен МОЛ, но при неговото залавяне имаше съмнения за превишени права от страна на полицията. Съпругата на заловения бандит се оплака, че полицаите са ги блъскали и са ругали дори децата по време на ареста. По този повод столичната полиция даде специален брифинг, на който бе прожектиран запис от охранителна видеокамера, на който се виждаше, че Кленовски не е арестуван пред децата си.


В началото на март тази година с решение на Софийския градски съд (СГС) Кленовски бе екстрадиран в Италия. Месец по-късно обаче той е бил освободен от италианския съд и се върна в България.


nbsp;


nbsp;


От засадаЕдин ден преди акцията Шок-2 (10 декември) от МВР съобщиха, че са задържали млад пловдивчанин за кражба на пари чрез банкомат. Това станало рано сутринта, след като в полицията бил получен сигнал от столична банка, че от АТМ в района на столичния хотел Плиска в продължение на около половин час мъж тегли пари от различни банкови карти.На място бил изпратен автопатрул и униформените заловили 28-годишния И.В. от Пловдив. При последвалия обиск у него са намерени и иззети 35 пластики, пригодени за извършване на банкови операции, с изписани ПИН-кодове на всяка от тях, и 6000 лв. в банкноти в купюри по 10 и 20 лева. Извършителят е задържан в Първо районно управление. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура (СГП) му е повдигнато обвинение по чл.249 от НК и му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража.nbsp;


nbsp;


Черна хроника9.12. 2012 г.


В столицата на Танзания Дар ес Салам е задържан мъж, обучен в България как да източва банкомати, съобщи Дейли нюз. По данни на полицията мъжът, чието име и националност не се съобщават, е източвал банкомати от дълго време в танзанийската столица и се смята, че е част от престъпна група, извършваща такива престъпления в цялата страна. Полицията съобщава, че задържаният съдейства на полицията в разследването. Той признал, че е научил техниките за източване на банкомати в балканската страна и е извършил няколко подобни престъпления в танзанийската столица.22. 11. 2012 г.


Българинът Момччил Даков , осъден да лежи години и половина в испански затвор за измами, подправка на парични знаци, интервенция върху АТМ машини (изразяващи се поставяне на скимиращи устройства), е предаден на съдебните власти на Кралство Испания с решение на Пловдивския окръжен съд.05.11.2012 г.

Полицията на тайландския остров Пукет арестува двама българи, заподозрени в извършване на измами с банкомати, съобщиха тайландските медии. Тридесет и три годишният Тервел Димитров и 33-годишният Анчо Стенков Харитонов са задържани от властите в банка в района Муанг. Това се случило, след като служител на банката уведомил полицията за скимиращо устройство, поставено в банкомат край сградата. След като изпратили полицейски екип да наблюдава обекта, на мястото се появили българите, които опитали да премахнат джаджата и тогава били арестувани. Димитров и Харитонов признали вината си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във