Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шоково

Унгария изприщи Европа със своя прочит на принципи и директиви. Еврокомисията, Европарламентът, Съветът на Европа и други еврофактори са втрещени от съдебната реформа на маджарите. Винят ги за политическа обездка на съдебната власт, заплашват ги, че ще им отнемат правото на глас в европейския концерт. Засега напълно безуспешно две трети от унгарците стоят твърдо зад управляващите от ФИДЕС.


Новият конституционен ред, придружен с нови закони за съдилищата и за прокуратурата, въведен от началото на годината, слага край на независимото кадруване в съда. Новосъздадената Национална съдебна служба, контролирана от изпълнителната власт, назначи от раз 130 съдии. Но от тях едва 20-ина са работили в съдебната система. Преди това всички назначения бяха замразени, а възрастта за пенсиониране бе намалена с цели осем години, за да се отворят повече щатове. Беше изпратен да почива и председателят на върховния съд, недоволен, че са му отнели най-свидното - правото да кадрува като председател на съдебния съвет.


Новите съдии са назначени с три години изпитателен срок, а съдебната служба може да отхвърли всеки кандидат с петно в биографията. Пак тя ще атестира, повишава, понижава и премества съдиите, ще назначава и ще освобождава председателите на съдилища. Службата ще има ключова роля и в дисциплинарните производства. При това, с изключение на отстраняването на съдия, решенията й са необжалваеми. Председателят на службата и главният прокурор пък могат да пренасочват дела към който решат съд в страната.


Унгарското ноу-хау вдига кръвното на Европа и може да доведе съдебните ни босове до прединфарктно състояние. Но разполагат с хапче със следните съставки: ние не сме унгарци, управляващите забравиха обещанията си за съдебна реформа, а за кураж да тропнат с крак на евродемократите и дума не може да става.

Facebook logo
Бъдете с нас и във