Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шокът от атентата все още държи МВР

Увлечението по портретната живопис, на която се отдаде МВР напоследък покрай атентата в Бургас, най-сетне приключи - в сряда (1 август) вътрешното министерство разпространи готовите снимки на незнайния все още терорист. Според официалната информация кадрите са направени с помощта на модерни технологии и на базата на наличните до момента данни.

nbsp;


След двуседмично лутане разследващите органи най-накрая получиха отправна точка за работата си, а тя досега вървеше доста мъчително. Може би по тази причина и информацията за разследването беше откъслечна, объркана, противоречива и на моменти абсурдна. Това доведе до различни интерпретации: например, че останките от главата на предполагаемия атентатор са били прибрани от израелските служби, зъбите пък били изпратени във Великобритания за снемане на ДНК-проби и анализ.


Липсата на концентрирана и навременна информация подсказа две неща - че разследващите се лутат и че няма изграден координационно-информационен център, който да прецежда достъпните за обществото новини, необходими от оперативна гледна точка. Логично беше в такъв вакуум да се утвърди убеждението, че на българските служби не им е останало никакво друго поле за изява освен рисуването на серия от портрети на мистериозния човек по бермуди от Сарафово.


Разпространените снимки на атентатора бяха придружени от дълбокомислен коментар на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото терористът е пребивавал в различни градове в страната минимум 20 дни преди да се взриви на летището. МВР-шефът обаче отказа да посочи в кои градове е засичан неидентифицирания крачещ обект (НКО).


На пръв поглед коментарът на Цветанов създава впечатление, че нашенските спецслужби са получили оперативна информация за движението му из страната, която е съвпаднала с публикуването на снимките му. Истината обаче е друга - същия ден в МВР и на тел. 056 84 42 42 в бургаската дирекция на полицията са получени стотици сигнали на граждани, които твърдят, че са срещали атентатора в София, в Пловдив, във Варна, в Пазарджик и къде ли още не. Изглежда, на базата на своя собствен оперативен опит шефът на вътрешното ведомство е възприел показанията им за чиста монета и затова е побързал да обобщи информацията в коментара си.


Светкавичната реакция на министъра, изпълнена в най-добрите традиции на ведомствения пиар , обаче припомня смисъла на народната поговорка Бързата кучка слепи ги ражда. Подадената информация щеше да тежи много повече, ако се беше появила след компетентна проверка на сигналите. За нея обаче е необходимо доста време - за изслушване на свидетелите, за засичане на информацията по оперативните способи на МВР, за проверка на хотели, на обществени заведения, за прегледа на предполагаеми записи от видеокамери от местата, преглед на данните от граничнопропускателните пунктове в масивите на Гранична полиция... Както се вижда, това е обемна работа, която не е свършена, а тепърва предстои да се свърши.


В тази връзка разследващите атентата вече са изпуснали ценно време. Ефектът от публикуването на портрета на човека от Сарафово щеше да е далеч по-голям в първата седмица след взрива, когато следите от терориста и предполагаемите му съучастници бяха все още топли. Съсредоточени в изготвянето на фоторобота , спецслужбите отхвърлиха хипотезата за група атентатори и полегнаха на рамото на самотния терорист камикадзе , принесъл се в жертва на неизвестна до този момент кауза. До появата на снимката му вътрешният министър категорично отстояваше мнението си, че това е лицето, което извърши терористичния акт, няма съмнение.


Ден преди публикуването на снимката тя е била изпратена на партньорските служби, за да направят и те нужното за установяване на самоличността на атентатора. По същото време израелският президент Шимон Перес заяви, че Израел вече разполага с информация не за един, а за извършителите на терористичната атака на бургаското летище Сарафово. Това твърдение беше разпространено от електронното издание Israelnationalnews.com. Информацията е по повод посещението на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Израел и срещата му с Перес.


Според изданието президентът е благодарил чрез Добрев на българското правителство за сътрудничеството в разследването на атентата, което означава, че израелските спецслужби са провеждали паралелно разследване. Това придава допълнителна тежест на промъкналите се у нас коментари на израелски експерти по сигурността, които са обединени около тезата за добре подготвена група терористи. Център в нея е убеждението, че атентаторът от Сарафово не е камикадзе, както твърди МВР-шефът Цветан Цветанов, а е преносител на взрива. Според израелците той няма нищо общо с шахидите самоубийци, а просто е бил пожертван от съучастниците си, за да се прекъсне нишката към тях в разследването. Така организаторите остават скрити, както и хората, извършили логистичната подкрепа за атентата на място. Сред тях е и този, който е осигурил трите кила тротил за взрива. Такъв човек със сигурност съществува - той е или тукашен, или пък е поел риска да прекара тротила през морска или сухоземна граница.


Тезата, че човекът от Сарафово е бил взривен от съучастниците си, обаче бе категорично отхвърлена от министър Цветанов в телевизионно интервю тази седмица. Което не му попречи да обясни в сряда (1 август) от Варна, че взривът не е бил в автобуса, а е бил прикачен на гърба на терориста. Как обаче е взривен тротилът засега никой не коментира.


Най-комично обаче бе поведението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който по време на рекламната си визита в Израел във вторник (31 юли) обяви, че службите ни са близо до публикуването на снимка на атентатора. Разследването на атентата напредва и ние успяхме да пресътворим 96% от лицето на убиеца. До няколко дни ще получите цялостни снимки на терориста, на тези, които са го изпратили, и на съучастниците му, похвалил се Добрев. Лошо няма, ако не беше казано в същия ден, когато Перес даде да се разбере, че МОСАД вече знае далеч повече подробности за човека от Сарафово и за организаторите на терористичния акт.


Това означава, че в твърденията на официалните власти за ролята на Иран и ливанската шиитска организация Хизбула в атентата има повече обективност, отколкото някаква политическа целесъобразност, свързана с дългогодишното напрежение между Израел и Иран. Към позицията на Израел очаквано се присъедини и САЩ, макар и с уточнението, че е още рано да се правят окончателни заключения. Нашите власти обаче категорично се разграничиха от подобни твърдения.


Смешната разкрачена позиция на разследващи и официални власти у нас във връзка с терористичния акт подсказва какъв е шокът, в който те изпаднаха след 18 юли и все още са под негово влияние. За да се преодолее той обаче, е необходим обективен и честен анализ на случилото се. В случая пиар плонжовете не вършат работа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във