Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Щатен свидетел срещу Баретата

Един щатен защитен свидетел на прокуратурата прелита като пчеличка от знаково дело на друго и опложда с показанията си крехките хипотези на държавното обвинение. Тази седмица отново удари часът за Тихомир Георгиев-Боксьора, на чиито рамене ще се крепи занапред процесът срещу Златомир Иванов-Баретата. Бившият спецбоец и заедно с него - Мартин Димитров са обвинени за предумишленото убийство на перничанина Румен Стефанов - Алф, извършено по начин, опасен за живота на мнозина (чрез употреба на огнестрелно оръжие на обществено място, където са се намирали множество хора). Баретата е бил подбудител на деянието, а Димитров - помагач.
Освен това Баретата е обвинен и за ръководство на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Като участници в нея са посочени Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.
Още когато бе даден ход на делото на 11 юни тази година, подсъдимите обявиха, че доказателствата срещу тях са манипулирани. Лошото е, че фактите в подкрепа на твърденията им не закъсняха. На заседанието в сряда (14 юли) Петър Михов, който е призован като свидетел срещу Златко Баретата, се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза на производството. Той обясни, че ги е дал, след като му е бил оказан психологически натиск от защитения свидетел Тихомир Георгиев-Боксьора. Михов разказа, че Боксьора му предложил да даде показания срещу хора от групата на Златко Баретата, като му пояснил, че така Михов може да избегне осъдителна присъда. Освен това Боксьора му показал снимки на хора от групата и му дал подробни указания какво да каже за всеки от тях.
Прокуратурата обаче пусна покрай ушите си разказа на Михов и поиска показанията му в досъдебната фаза да бъдат прочетени на заседанието. Адвокатите на подсъдимите пък възразиха с аргумента, че в досъдебната фаза обвинението е събирало доказателства в разрез с НПК.
Така се стигна и до появата на основния играч на обвинението срещу Златко Баретата Тихомир Георгиев-Боксьора. В началото той отказа да говори, защото му било лошо, но заяви, че поддържа показанията, които е дал в досъдебната фаза. Защитата на подсъдимите поиска Георгиев да бъде заличен като свидетел. От своя страна прокуратурата настоя тези показани да бъдат прочетени. Защитата отново скочи, тъй като Георгиев не бил разпитван в присъствието на адвокатите на обвиняемите. Според защитата им разпитът на Боксьора в досъдебната фаза бил проведен на 28 януари 2009 година, а досъдебното производство е образувано ден по-късно - на 29 януари. Ако тези показания бъдат прочетени в съдебната зала, съдът щял да допусне некачествен доказателствен материал, обявиха адвокатите на Златко Баретата.
Циркът с показанията на Боксьора все пак продължи на живо, след като той се реши да говори и разказа за дейността на престъпната група Фирмата, ръководена от Златомир Иванов. Представената от Боксьора йерархия бе дотолкова адекватна на повдигнатите обвинения, сякаш е написана с прокурорски почерк. Всичко това беше съпроводено с шумни реплики и ругатни от страна на обвиняемите.
Въпросът сега е доколко изнесената от Георгиев информация ще бъде зачетена като валидно доказателство от съда. Съмненията идват от участието на Боксьора като прокурорски играч на съдебния ринг и срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Свободата си големият брат дължи в голяма степен именно на показанията на Георгиев, за които Софийският градски съд заяви, че Георгиев цинично използвал органите на досъдебното производство, за да постига престъпните си цели, и ги определи като крайно недостатъчни, с ниска степен на достоверност.
Основният свидетел срещу Баретата има пръст в задържането и на Ивайло Борисов-Ториното, който е посочен от прокуратурата като човек на Златко. Известният автокрадец Ториното бе задържан на 28 януари тази година в Самоков, година след като бе обявен за издирване. Показания срещу Борисов е дал само свидетелят Георгиев. Трябва да се прецени доколко са годни думите на този човек, заяви тогава пред съда защитата на Ториното.
По повод достоверността на показанията на Боксьора главният прокурор Борис Велчев заяви: Много ми се иска по тези дела да свидетелстват хора с безупречно обществено доверие. Страшно ми се иска да намерим университетски преподаватели, професори, композитори, писатели, които да разкажат как е устроена една или друга престъпна група. Ако намерим такива свидетели, непременно ще ги призовем. Уверявам ви.
Горчива е иронията на обвинител №1 - трудно се намират читави свидетели. Но макар такива като описаните, те са за предпочитане пред още по-рехавите доказателства, предоставяни от МВР. Както се казваше в онзи каубойски анекдот - не стреляйте по пианиста, той толкова си може...

Facebook logo
Бъдете с нас и във