Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Щатски съд подпука наш мафиот

Водач на българска организирана престъпна група в Лас Вегас се е признал за виновен пред съда по дело за кражба на стотици хиляди долари чрез незаконно теглене на пари в брой от банкомати, съобщи във вторник (5 юли) вестник Лас Вегас джърнъл ривю. Подсъдимият Димитър Димитров (59 г.) е признал своята съпричастност в заговор за трафик и производство на устройства за достъп до сметките на притежателите на банкови карти (т. нар. скимъри - б.р) За това престъпление се предвижда присъда до пет години затвор и глоба 125 000 долара, съобщава пресата в САЩ.
Между адвокатите на нашенеца и федералната прокуратура е постигнато споразумение, според което от Димитров ще бъдат снети обвиненията за кражба на луксозни автомобили и лодки посредством сложна кредитна система и за незаконно притежание на оръжие. Прокуратурата обаче запазва правото си да предяви нови обвинения към българина, ако бъда установени други негови нарушения на закона. Присъдата срещу главатаря на бандата ще бъде огласена на 27 октомври тази година.
Според правоохранителните органи в САЩ Димитър Димитров е нов тип лидер на организирана престъпна група в столицата на хазарта Лас Вегас. Щатските криминолози го описват като човек, който е способен на насилие, но и с потенциал да си служи със сложни високи технологии. Той разполагал с два екипа - единия за кражба на кеш от банкомати, а другия - за купуване на коли и яхти чрез кредити, които мошениците не възнамерявали да погасяват. Колите били прехвърляни и продавани в Източна Европа. Като съдружници на водача се съобщават имената на Драгомир Тасков, Боян Георгиев, Росен Даскалов, Юлиян Милушев и Николай Младенов. Бандата действала по оригинален начин. Купувач, представящ се за служител в престижна компания, отивал при търговците на коли, за да се сдобие с луксозен автомобил. Автомобилите са взимани с минимална вноска на лизинг и докато лизинговата компания и автодилърът се усетят, колата вече изчезвала. Луксозните возила са били качвани на кораб и прехвърляни през Атлантическия океан. След като пратката стигнела в Европа, купувачите се обаждали в полицията и казвали, че е открадната, докато са били на почивка.
Бандата е извършвала ударите си на територията на щатите Невада, Аризона, Ню Йорк, Илинойс, Калифорния и Джорджия. Мошениците успели да откраднат с измама и да продадат коли за над 1.6 млн. долара, а също да откраднат от банкомати най-малко 700 000 долара. Според информация на в. Лас Вегас джърнъл ривю ФБР е работило в сътрудничество с българските власти, които помогнали за идентифицирането на главатаря на автоджамбазите. Главният секретар на МВР Калин Георгиев потвърди преди време, че тукашните служби са помогнали с информация за престъпниците, което е улеснило американските им колеги при залавяне на бандата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във