Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ще има битка за милионите на съдията

Имало едно време един съдия. Съдил той що съдил и една сутрин осъмнал като реститут милиардер. После дошла деноминацията, изяла му няколко нули и той се превърнал в прост милионер. Да, но се разбрало, че има грешка и съдията е гушнал 250 пъти повече пари. Вместо да ги върне, за да не става за резил, той отсякъл: Не съм сбъркал аз!. По онова време началничката му Темида работела на принципа Гарван гарвану око не вади... така че безметежно минали 10 години. Съдията обаче вече не бил сред силните на деня и на горкия гарван му извадили окото.

Звучи като приказка, но не е, защото тези дни Върховният касационен съд постанови бившият председател на Апелативния съд в Пловдив Здравко Киров да върне на държавата надвзетите 16 049 834 лв. и 86 стотинки, получени като компенсаторни записи през 1999 година. Ценните книжа всъщност са наследството на съпругата му Дина, чийто баща, търговецът Найден Русев, оставил по време на Втората световна война тютюневи складове и стока в Беломорска Тракия. След края на войната България платила част от репарациите си именно с този тютюн. Цената на отнетата от Русев стока тогава била 5.7 млн. лева. Петдесет години по-късно българският парламент приема т.нар. закон Лучников и наследниците на загубилите имуществото си индустриалци получават шанса да получат обезщетение за загубеното богатство. Заведени са хиляди преписки. Оценките са правени по документи, запазени в Държавния архив, а стойността на имотите е изчислена по специална методика, утвърдена от тогавашния министър на промишлеността Александър Божков.
През април 1999 г. потомците на търговеца Русев получават от държавата компенсаторни записи за над 32 млрд. стари лева. Половината от парите са за съдия Здравко Киров и за двете му деца. Скоро обаче в полицията постъпва сигнал, че в част от реституционните преписки оценките са многократно завишени. В Пловдив случаите са шест и нито една от фамилиите не е случайна. Сред ударилите джакпота са семействата на тогавашния заместник областен управител Тодор Джангозов, на юриста в областната управа Йосиф Бакърджиев, както и наследниците на фамилиите Палавееви, Хаджиколеви и Коджаманови. Рекордът обаче държи семейството на съдия Здравко Киров - оценката на техните наследствени имоти е завишена точно... 251 пъти.
По случая в края на 1999 г. е задържано вещото лице Иван Иванов, който твърди, че оценките му са точно по изискванията на Закона за обезщетяване на собствениците. Четири години по-късно 71-годишният експерт получи заради грешката си три години затвор, после присъдата му беше намалена на една година и три месеца и през 2006 г. възрастният мъж вече е с влязла в сила окончателна присъда.
Междувременно проверка, разпоредена от областния управител на Пловдив Андон Андонов, доказала, че е приложена грешна методика при изчисляването на обезщетенията. Назначена е повторна експертиза, която се произнася, че съдията Киров трябва да получи само 21 487 лева. Областният управител отменя заповедта си, с която е одобрил първите оценки, но Здравко Киров завежда дело във Върховния административен съд и го печели.
Единственият върнал неправомерно взетите пари е Тодор Джангозов, когото тогавашният премиер Иван Костов освободи от поста заместник областен управител. А бившият председател на Апелативния съд в Пловдив си прибра милионите от компенсаторките и се сниши. Случаят затихна по време на правителството на Симеон Сакскобургготски може би и заради топлата връзка на областния управител на Пловдив по онова време Гьока Хаджипетров с една от облагодетестваните фамилии.
По-късно битките бяха подновени от следващия областен управител Тодор Петков, по чието настояване през 2005 г. бяха образувани граждански дела срещу реститутите със завишени суми в преписките за обезщетение. В случая със Здравко Киров съдебните състави в Пловдив не пожелаха да се изправят срещу бившия си началник и си направиха отвод. Така между 2005 и 2007 г. делото на Киров заминава в Пазарджик, където бе решено в полза на магистрата. После и Апелативният съд във Велико Търново отхвърли искането надвзетите пари да бъдат върнати в полза на държавата с аргумента, че петгодишната давност, предвидена в закона, вече е изтекла.
Юристите на областната управа в Пловдив обаче не се отказаха от заплетения казус и в крайна сметка делото стигна до Върховния касационен съд. Според решението на висшите магистрати Здравко Киров трябва да върне на държавата общо 16 049 834 лв. и 86 стотинки, получени от компенсаторни записи през 1999 година. Колосалното задължение се поделя по равно между бившия председател на апелативния съд и двете му деца - Киро Киров, който е адвокат, и дъщерята Лина. Всеки от тях дължи по 5 349 911 лева и 62 стотинки. Освен това бившият топсъдия е задължен да внесе във ВКС и такса от 4000 лева за консултантско възнаграждение. Само държавната такса, която няма как да се избегне, е в размер на 320 996 лева. Тричленният състав на ВКС приема, че петгодишната давност следва да тече не от датата на заповедта за получаване на компенсаторките, а от 21 март 2006 г., когато е влязла в сила присъдата на вещото лице Иван Иванов. Мотивът е, че именно тогава е станало ясно, че експертът е дал неверни оценки на оценяваното имущество, от което е произтекла огромната щета за държавата, а дотогава не е било известно обстоятелството, че експертизата е грешна.
Обезпечения на вземанията по делото не са направени, но от областната управа вече са пуснали искане да се издаде изпълнителен лист за присъдените суми и разноски по делото. Докато не е наложена възбрана върху имотите обаче, длъжниците могат без проблеми да продават и да прехвърлят собствеността.
За имотите на Здравко Киров в Пловдив се носят какви ли не слухове. Поне допреди няколко години единствената недвижима собственост, която се водеше на негово име според съдебния регистър, бяха няколко ниви, придобити пак по наследство. Фамилният апартамент в центъра на Пловдив магистратът е дарил на двете си деца.Техни са и 150-годишна къща в Стария Пловдив, както и триетажната сграда на бившия Завод за пневматични прибори.
В разгара на скандала с компенсаторките Здравко Киров твърдеше, че след като взел парите от продажбата на ценните книжа, е купил мезонет на дъщеря си, а за себе си Фолксваген Бора. Сега въпросът е ще върне ли милионите съдията, който навремето шашардиса колегите си, като пусна Ванко 1 от ареста. Той самият отказва всякакъв коментар, но е категоричен, че ще оспорва решението на висшите магистрати, въпреки че то е окончателно. В чл. 303 от НПК са изредени седем такива възможности - ако се открият нови обстоятелства, ако се установи неистинност на документ, или на показания на свидетел и на вещо лице. Въпреки че отдавна е извън голямата игра, думата на Здравко Киров все още се чува по различните етажи на властта, смятат бивши негови подчинени. Изходът от битката за съдийските милиони ще покаже истина ли е това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във