Параграф22 Daily

§22 Анализи

Ще получи ли ДАНС пълен достъп до данните на всички деца и студенти?

На 9 септември изтича срокът за обществено обсъждане на инструкцията, която ще даде достъп на ДАНС до информационните масиви на образователното министерство и до данните на всички "питомци" на учебните заведения - от детските градини до ВУЗ-овете.

До момента няма нито едно мнение на родител, юрист, гражданин или организация, която да подкрепя това предложение. Напротив - всички становища по проекта за новата инструкция са крайно негативни.

Инструкцията предвижда ДАНС да получи денонощен достъп до системите и фондовете на министерството, в които се пазят данни за издадените дипломи и степента на професионална квалификация, до регистъра на завършилите семестриално студенти, докторантите, до регистъра на всички студенти - включтелно и прекъсналите, до националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование и до информацията за "движението" на децата и учениците.

Проектът за инструкцията се появи за обществено обсъждане през август - в разгара на отпускарския сезон. И въпреки това веднага предизвика обществена реакция.

Искането за достъп до данните се мотивира с необходимостта ДАНС да извършва "справочна" дейност.

Според закона, ДАНС има право да извършва дейност по събиране, обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация във връзка с работата си по опазване на националната сигурност. С чл.30, ал.3 от закона за ДАНС  всички министерства и държавни ведомства са задължени да предоставят достъп до информационните си фондове на ДАНС по ред, който се установява в съвместни инструкции.

Какво общо имат децата ни с националната сигурност и от кога детските градини е превърнаха в заплаха за нея, кой и как ще ни информира какви данни се събират за тях и защо, как се съхраняват, дали се унищожават, питат родителите. И не крият че са бесни и от липсата на мотиви защо се иска достъпът до информацията за децата им - за тях обяснението в мотивите към инструкцията е равнозначно на отговора "Ами защото така"...

Според юристи пък проектът противоречи на конституцията, международни регламенти и дори на ... закона за ДАНС, който обвързва информационно-аналитичната дейност на ДАНС само и единствено с въпросите на националната сигурност. А освен това не се съобразява и съдебната практика, която допуска събирането на информация, но само за конкретни случаи, свързани с националната сигурност, но не и за всички граждани.

Въпреки общественото недоволство обаче след края на срока за обсъждане инструкцията най-вероятно ще бъде приета. Тихичко. С подписите на министъра на образованието и шефа на ДАНС.

Не е известно обаче да има подобна инструкция или друг документ, който да урежда 24-часов достъп на ДАНС до базите данни на частните фирми, които раздават "дипломи" за обучение по чужди езици - включително и тогава, когато те взимат пари от държавата за това. А тяхната дейност може да има далеч по-пряка връзка с националната ни сигурност: например, когато техни възпитаници се "произвеждат" в дипломати..


И депутати може да учат безплатно чужди езици

Тези дни се разбра, че Народното събрание е отделило 115 000 лева за обучение на служители и депутати по чужди езици. Фирмата, която ще извършва това обучение в следващите три години, ще бъде избрана с обществена поръчка.

Кой ще бъде записан на курсове, дали ще ходи редовно на уроци, дали е положил изпит и как се е справил с него, каква диплома ще получи и колко ще е "легитимна" тя - това са все въпроси, от които обществото с право се интересува, защото за това обучение на избрани се харчат неговите пари. А и хората вече си имат "едно наум" след скандала, който се вдигна около назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия и неговия испански език - все пак никога не се знае кой чиновник или депутат внезапно ще бъде "произведен" в дипломат заради особените си заслуги към управлението...

Пита се в задачата дали и ДАНС ще прояви интерес към тези "частни" обучения с държавни пари  - поне толкова голям, колкото към децата в забавачките?...


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във