Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЩЕ ПОМАГАТ НА КОНДЬО ДА СВИКНЕ В ЗАТВОРА

Фолкпевецът Кондьо Савов, който бе осъден за трафик на жени и склоняване към проституция, ще бъде включен в програма за адаптация в Бургаския затвор. Кондьо ще има възможност в рамките на 15 до 30 дни да свикне с престоя си зад решетките. През подобна програма преминават всички осъдени, съобщиха за Параграф 22 от ръководството на Бургаския затвор.
По време на адаптацията чалга певецът ще има срещи с психолози, социални работници, юристи и лекари. Те ще му направят пълни медицински изследвания, за да установят здравословното му състояние.
На 29 декември 2006 г. Сливенският окръжен съд реши да прати Кондьо в затвора за три години. Срещу фолкпевеца беше повдигнато обвинение за трафик на жени и склоняване към проституция. Веднага след произнасяне на присъдата той бе задържан в сливенския арест.
Седмици наред обаче неговото влизане в затвора се отлагаше по... здравословни причини. На 1 януари той влезе в болница в града на Йордан Лечков, където трябваше да си лекува хипертонията и сърдечно заболяване. Но вместо това Кондьо претърпя операция на крака заради тромбофлебит.
Едва на 12 февруари прокуратурата реши повече да не отлага влизането му в затвора. С постановление на държавното обвинение в понеделник (19 февруари) той бе докаран в затвора в Бургас. Междувременно прокуратурата конфискува в полза на държавата паричната гаранция на Кондьо в размер на 20 000 лева. Мотивът на магистратите беше, че певецът се е укривал, само и само да не излежи присъдата си.
Проверка на Параграф 22 установи, че фолкпевецът не е в самостоятелна стая. Компания му правят още двама души. Кондьо ще изтърпи присъдата си в т.нар. общежитие от открит тип, което е към Бургаския затвор. От ръководството на тюрмата поясниха, че певецът няма да може да се възползва от Закона за амнистията, когато бъде приет. Причината е, че осъдените по глава Разврат от Наказателния кодекс (НК) не могат да се ползват от привилегиите на новия закон.
Освен рапърът Ванко 1 и чалга певецът Кондьо успя да се възползва от скандалната поправка в НК, която драстично намали наказанията за сводничество.
На 16 февруари миналата година Сливенският районен съд беше осъдил на 10 години затвор Кондьо Савов. Но докато делото се придвижваше по инстанциите, Народното събрание промени чл. 155 от НК. Поправката влезе в сила на 13 октомври 2006 година.
Старата редакция на текста предвиждаше от 10 до 20 години затвор за склоняване към проституция. Според поправката, наречена Ванко 1, обаче тези тежки наказания вече се прилагат само ако сводничеството е придружено с употреба на наркотици. Във всички останали случаи - дори ако жертвите са малолетни или непълнолетни или повече от една - престъпникът се измъква със затвор до 6 години. Това принуди Сливенския окръжен съд да намали наказанието, наложено на Кондьо, от 10 на 3 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във