Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Щедра реколта от глоби и такси

Богата жътва от такси за издавани лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторно превозно средство ще прибере вътрешното ведомство до края на годината.


nbsp;


В началото на тази седмица от МВР предупредиха, че стотици хиляди шофьори карат с изтекли книжки, за което ги очакват солени глоби в размер от 30 до 200 лева.


По данни на Дирекция Български документи за самоличноств министерството само до 31 август са изтекли и не са били подменени общо 266 265 свидетелства за МПС. До края на годината се очакват още 41 785 да станат невалидни поради изтичане на срока им - тоест дирекцията би трябвало да приеме 308 050 заявления за подновяване и съответно да инкасира таксите за издаването на новите документи.


Ако приемем, че носителите на тези свидетелства изберат обикновена услуга за издаване на свидетелство до 30 дни, която струва 25 лв., това означава, че в МВР до края на годината само от тях би трябвало да влязат 7 701 250 лева. Сметката би излязла и повече, ако се намерят зорлии, които да дадат по 50 лв. за бърза услуга до 10 дни.


В МВР се задават доста пари и заради голямата бройка изтекли и неподменени лични карти. Според данните на дирекцията до 31 август 129 188 българи са шетали из страната с нередовни документи за самоличност. Тях ги грози глоба от 20 до 150 лв., ако в 30-дневен срок не заявят, че искат да си подновят личните карти поради изтичане на старите. Освен това те не могат да шават из ЕС, тъй като не могат да напускат пределите на държавата.


До края на годината още 54 789 българи трябва да се наредят на опашка за подаване на заявления за нови лични карти поради изтичане на срока на старите им документи. Ако всичките над 180 000 българи с изтекли карти предпочетат или вече са избрали таксата за обикновена услуга от 18 лв., значи към МВР ще поемат още 3 311 586 лв. планиран приход в бюджета.


Любопитно е как тези пари достигат до портфейла на министерството. Ако се вярва на сайта на МВР, освен определената такса от 25 лв. за ново свидетелство, мераклията ще плати и 1.85 лв. за паричен превод. Според информацията в страницата на ведомството, целяща да улесни гражданите при подаване и получаване на документи за самоличност и свидетелства, цената е за пощенски паричен превод, извършен в някой клон на Български пощи ЕАД.


Ако някой си мисли, че в МВР ценят много поговорката думите отлитат, написаното остава, много се лъже. Написаното си остава, но в страницата на министерството, а реалността е съвсем друга. Всеки, на когото му се е наложило да сменя някой документ за самоличност, от собствен опит може да каже видял ли е гише на Български пощи в своето РПУ, откъдето да си плати таксата срещу 1.85 лв., или е бил обслужен на гише на някоя от българските банки. А в тях таксата е съвсем различна - цената на превода достига 3.50 лева.


От МВР спазват обаче тайните на банките повече, отколкото самите те и отказват информация кои от тях са предпочетени да стоят на входа на плащанията, където се прибират парите за цената на преводите. Самите такси заминават по банковите сметки на звената на МВР в няколко банки. Може би по тази причина има разлика между цената за превод в държавното ЕАД Български пощи и парите, които прибират за това частните банкови институции.


Необяснима обаче е логиката защо вътрешното ведомство е избрало една-единствена банка, в която се влива мощен паричен поток, образуван от кървавите сълзи на милиони българи, глобявани за щяло и нещяло по пътищата на родината. Глобите се движат от 20 до 50 лв., но колко общо се събират знаят само Господ и банката, която ги инкасира.


Както пише във всеки фиш, глобеният може да заплати сумата по сметката на МВР в тази банка, чрез пощенски запис в най-близкия клон на държавното дружество Български пощи. Там обаче го очаква голяма изненада, за която във фиша, издаден от МВР, не пише нищо. Шокът идва, когато на ошашавеният от катаджиите човечец му връчат бланката за пощенски запис. С трепереща ръка той попълва графата на подателя и когато стига до данните на получателя, замръзва. Данните, които задължително трябва да се впишат в бланката, са трите имена на получателя, адрес, IBAN, BIC, банков код, вид плащане и т.н. Ако е имал късмет да се роди срещу МВР, адресът няма да му е проблем, но ако е от Горно Нанадолнище ще се препоти три пъти и най-накрая ще излезе с преплитащи се крака от пощата.


Остава му вариантът да направи паричен превод, за което обаче ще го цакат с такса.


Не дай Боже, шофьорът да е рецидивист и да му се наложи да плаща няколко глоби. В този случай МВР също много е загрижено за банката, в която се превеждат парите, но за наказания изобщо не му пука. Това проличава от правилата, които вътрешното ведомство е записало като задължителни при попълване на платежен документ за погасяване на задължения по фиш или наказателно постановление. Там черно на бяло пише, че с едно платежно можеш да си платиш само една глоба, тоест за всеки превод човек се бърка в джоба освен за глобата и за таксата превод.


Логично е в такъв случай данъкоплатецът да се замисли това министерство дали е на вътрешните работи, или е опекун на нечии други, техни си работи.


nbsp;


nbsp;


Според данни на КАТ до края на август тази година 167 000 шофьори нарушители в страната са били заснети от камери на Пътна полиция. През 2011 г. те са били 86 000.


Бумът в заснемането се дължи на монтираните осем стационарни модерни камери, разположени в най-натоварените пътни участъци в страната. Заслуга за увеличените фотоси имат и новите радари за измерване на скоростта, които правят и моментална снимка на водача.


Парите от тези глоби отиват по сметка на името на Фонд за безопасност на движението. В нея постъпват единствено средствата от глоби за нарушения по пътищата, установени с технически средства и системи, заснемащи и записващи дата, точен час, регистрационен номер на колата и дори лицето на водача. Тази сметка е в БНБ.nbsp;


В началото на април кабинетът реши данъци и глоби вече да се плащат без задължителната такса превод на банката. За да стане възможно това обаче, общините и държавните институции навсякъде в страната трябваше да монтират ПОС-терминали.Според решението на кабинета транзакцията е за сметка на държавния бюджет. Идеята беше ПОС-терминали да се разположат в общините, НОИ, КАТ, РПУ и областни дирекции на полицията, където се издават новите документи за самоличност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във