Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЩО Е АДВОКАТ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА В РПУ?

Арестантите, попаднали в килията при условията на полицейско задържане за едно денонощие, масово не знаят що е то адвокат. С други думи, познатият ни от американските филми израз прочети му правата у нас все още е само фикция. Това стана ясно от обсъждането на проекта Предоставяне на правна помощ при полицейското задържане, който се разработва съвместно от Министерството на правосъдието, МВР, адвокатурата, Националното бюро за правна помощ и Отворено общество.
Основните цели на инициативата са да се подобри достъпът до правна помощ на арестуваните чрез осигуряване на по-добра координация между полицията и местните адвокатски колегии и да се установят стандарти за достъпност и качество на правната помощ.
Какво е положението по тази линия сега? Меко казано, плачевно. Правосъдният министър Миглена Тачева, която представи проекта, смята, че резултатите от неговата реализация показват, че достъпът до служебен защитник при т.нар. полицейско задържане е по-скоро символичен, отколкото реален.
Тази символичност е била констатирана от юристите доброволци, наети от Отворено общество да работят по програмата. Миналата година те са посетили няколко от най-големите градове в страната и установили, че както заподозрените, така и ченгетата не са и чували за чл. 30 (ал. 4) от Конституцията на Република България, според който задържаното лице има право на защита още от момента на задържането му или при предявяване на обвинението.
Илюстрация на безхаберието по въпроса ни дава статистиката, предоставена от МВР за периода от 1 януари до 30 септември 2007 година в РПУ- Велико Търново - един от градовете, където проектът се прилага. Цифрите сочат, че през въпросния период по линия на 24-часовото полицейско задържане са били прибрани 145 души, от които само 1 (един!) се е възползвал от правото си на служебен защитник по Закона за правна помощ (ЗПП).
Този факт изглежда, меко казано, странен, като се има предвид, че още от миналия декември във вътрешното ведомство действа Инструкция за реда и действията на полицейските органи при задържането на лица в структурите на МВР. Според тази инструкция (която е базирана на Европейската конвенция за правата на човека) на видно място във всяко от местата за задържане трябва да се поставят списъци с имената и телефонните номера на служебните защитници. Нещо, което според признанието на ръководството на министерството е налице само в малка част от българските участъци. МВР е доста консервативна система, трудна е за пробиване в такива случаи, опита се да оправдае статуквото заместник вътрешният министър Румен Андреев.
Как се процедира с арестанта сега
Масовата полицейска практика показва, че униформените тикат в ръцете на задържаните в РПУ декларация, според която те заявяват, че са запознати с правото си на консултация с юрист по чл. 24 от ЗПП. Този текст визира техните права на служебна защита, но малцина познават закона и де факто не знаят какво подписват.
Ако пък се окажат достатъчно осведомени за регламента и по чудо на стената на килията има списък на дежурните адвокати, възниква един типично български препъникамък. Оказва се, че в полицията има строги лимити на изходящите обаждания към GSM-и. Така че на арестанта може и да се даде телефонния номер на евентуален защитник, но не и да му се осигури служебен телефон, от който да се обади. Всъщност това право на задържания рядко бива удовлетворявано, защото униформените масово живеят със заблудата, че на заподозрения му се полага адвокат едва когато срещу него е образувано дознание и дори чак след като му е предявено обвинение.
Ефектът от това законово безхаберие се връща като бумеранг по-късно, когато към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург завалят жалби срещу държавата за нарушени права, където нашенското полицейско задържане го таксуват като полицейски произвол. Засега от ръководството на МВР са предвидили да проведат обучение по правните въпроси едва на 20 служители, като ще бъдат привлечени и консултанти от чужбина.
Междувременно група наши експерти от правосъдното министерство, МВР и адвокати вече са посетили полицейско управление в Бристол, където нагледно са се запознали с практиката на английските си колеги. Според статистиката в английските РПУ-та, където едва ли има лимити за телефоните, над 50 на сто от задържаните ползвали служебен защитник при първоначално задържане в полицията.
Какво плаща държавата за служебна защита
Средствата, които отделя държавата за служебните защитници, бяха обособени в самостоятелен бюджет през 2006 г., когато бе създадено Национално бюро за правна помощ. Същата година за правна помощ бяха заделени 5 млн. лв., през следващата 2007-а нараснаха до 6.3 млн. лв., а за тази година бюджетът на бюрото е в размер на 6.7 млн. лева. Според думите на шефа на бюрото Сергей Янков тези средства вече са на привършване. По груба статистика, предоставена от националната полиция, средно годишно у нас - по 24 часа, биват задържани между 65 и 70 хиляди души. Масовостта на това явление обаче има и други измерения - ако не, дай Боже, всички те изведнъж поискат служебни защитници, държавата може и да фалира. Авторите на проекта обаче изключват такава опасност...

Facebook logo
Бъдете с нас и във