Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШУМ НА ХАРТИЯ И ПИСЪК НА КУРШУМИ- 2

Едва вътрешният министър Румен Петков бе изрекъл сакралните слова установена е устойчива тенденция към намаляване на криминалната престъпност (в неделя, 27 август, когато отчете в Русе работата на МВР) и ето че в столицата падна поредният труп.
Два куршума повалиха 28-годишният автокрадец Драгомир Илиев-Драшко, който приживе мереше ръст с известният автоджамбазин Радослав Цукровски. Убийството стана около 15 ч. в понеделник (28 август) в столичния квартал Гоце Делчев. Неизвестният килър стрелял по мишената си, преминавайки покрай него с черен джип.
Според източници на Параграф 22 Драгомир Илиев си е спечелил много врагове най-вече в средите на столичните автокрадци. Колкото повече му растяла славата на изпечен автоджамбазин, толкова се множали неприятелите му. На 17 май 2002 г. е взривено жилището му в столичния кв. Витоша, където живеел с приятелката си Ива. По време на взрива двамата не били в жилището.
Въпреки предупреждението обаче печеният автокрадец продължава с ударите си, за което следва второ официално предупреждение. В края на същата година той е отвлечен, откаран е в покрайнините на гр. Елин Пелин, където e подложен на жестоки мъчения. Похитителите му го оставят с рязано ухо и счупени крайници.
Убитият Драшко е бил добре познат на полицията като главатар на престъпна група, занимаваща се с кражби на луксозни автомобили, които били изнасяни в чужбина, твърдят от МВР. Общо 20 висящи дознания и три следствени дела за плячкосани автомобили има срещу Илиев. Заради тези свои прегрешения той е фигурирал в списъците на лицата с повече от две висящи дела, които вътрешният министър Румен Петков предаде на главния прокурор Борис Велчев на 29 май тази година. Ще напомним, че във въпросните списъци са имената на около 300 души.
Ден след разстрела на Драшко Върховната касационна прокуратура (ВКП) разпространи съобщение, в което се казва, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил служебни проверки за дейността на наблюдаващите прокурори, които са допуснали неоправдано забавяне на работата по делата срещу Драгомир Илиев. Ще им бъде търсена отговорност, ако се докаже, че са нарушили задълженията си, пише още в съобщението.
Междувременно в отчета си министър Петков отбеляза, че ...значително намаляват случаите на публични убийства и опити за убийство.... Ако вярваме на цифрите от този документ, през първите шест месеца на 2006 г. в държавата са извършени три поръчкови убийства срещу 11 от миналата година. Най-любопитното от твърденията в него обаче е, че самата организация на работата при разследването на този вид убийства е причина за очертаващата се положителна тенденция - разследването им било организирано на екипен принцип, екипите се ръководят от опитни оперативни работници и са под непосредствения контрол на прокурор. Както се казва, браво, така трябва да се работи! Но какъв принос имат тези екипи за предотвратяването и намаляването на случаите на публични убийства, като се замисли човек?
на стр. 4

от стр. 1
Не са нужни някакви задълбочени познания за ставащото в престъпния свят и за разчистването на сметки в него, за да очертае очевидната истина, че показните - или както ги определи министъра публични убийства - стават въпреки волята на МВР и въпреки дейността на екипите.
В последните години подземието даде много свидни жертви, много от тях бяха лидерите на бившите силови групировки - Васил Илиев, Иво Карамански, бай Миле, Георги Илиев, Димата Руснака и още десетки знайни и незнайни представители на кастата на добре облечените бизнесмени. Към тях би трябвало да прибавим убийствата на фигури като бившия премиер Андрей Луканов, прокурора Николай Колев, спортния съдия Тодор Матов, Стоян Толев, Филип Найденов-Фатик, психолога на баретите Владимир Димов, банкера Емил Кюлев и още десетки известни личности, чиито трупове оцветиха прехода в кърваво.
Гибелта им е факт, факт е и че извършителите им останаха неразкрити. Така че в крайна сметка МВР не е успяло да предотврати покушенията въпреки подобрената организация на работата си. Това може да означава само едно - МВР не разполага с механизъм да се пребори с публичните убийства и да ги предотвратява.
На 25 март 2006-а, коментирайки пред журналисти проблема с поръчковите убийства, който трябва да за разрешава вътрешното министерство, Румен Петков заяви, че постигането на резултати в тази насока е свързано с преструктурирането на специалните служби, със създаването на съвременна организация за обмен на информацията, с формирането на екипен принцип на работа, със стриктен контрол, както и с ефективно партньорство с прокуратурата и следствието в реално време. Пет месеца по-късно той вече констатира, че има спад в броя на публичните убийства - през първото полугодие на 2006 г. са извършени три убийства, спрямо 11 публични убийства и седем опита за убийство за същия период на 2005 година.
В отчета си той посочи и два примера за успешна превантивна намеса на полицията. За единият на 31 юли пресцентърът на МВР извести, че благодарение на работата на полицията е осуетено покушение над собственика на автокъща в Пазарджик Евгени Дунгаров (43 г.). Информация за подготвяното убийство била получена в Окръжната дирекция на полицията (ОДП) в Пазарджик още в края на март. Криминално проявеният Георги Кръстев, известен с прякора Брус Ли, се свързал с мъж от Пазарджик и срещу възнаграждение от 7000 евро му поръчал да отвлече и убие бизнесмена.
В съобщението на МВР се казва още, че криминалистите бързо установили причината за замисляното престъпление - стара вражда и остър конфликт между поръчителя и бизнесмена.
Не стана ясно на каква база пресцентърът на МВР прецени действията на полицията като бързи, след като информацията за покушението е от края на март, а арестът на поръчителя е станал в края на юли...
Подчертано е обаче, че цялата работа на полицията по образуваните дознания по чл.117 ал.2 от Наказателния кодекс (подготовка за убийство) и чл.339 от НК (незаконно притежаване на оръжие) е извършена под непосредственото ръководство на прокурор от Районната прокуратура и наблюдавана от Окръжна прокуратура - Пазарджик.
Друг е въпросът, че някак встрани от съвместните действия, за които министър Петков бленува, остана решението на Окръжния съд в Пазарджик. На 9 август Брус Ли бе освободен срещу гаранция от 2000 лева. На съучастника му и негов братовчед Георги Стефанов съдиите определиха същата мярка. След това около случая настана тишина - като изключим появилите се тук-там интервюта на жертвата на покушението Дунгаров, който бутна зидарията, старателно градена от МВР и прокуратурата, като огласи искрената си почуда и неверие, че Брус Ли може да му мисли злото...
Още една операция, дело на антимафиотите от НСБОП (все още), беше надълго и широко разказана в сайта на министерството, за да покаже решимостта на МВР да се пребори с публичните убийства.
На 19 април в столицата са задържани счетоводителките Б.Х. (58 г.) и Р.Дж. (51 г.). Според съобщението на МВР, те възлагат на 31-годишния таксиметров шофьор Б.С. да пребие 29-годишна жена. Причина за отмъщението били неуредени служебни отношения.
За целта таксиджията се снабдил с електрошокова палка, с белезници и с бухалка. Няколко дни по-късно двете поръчителки променят плана си и му заръчват да взриви жертвата срещу 2000 лева. Мъжът получил авансово 500 лева. С част от парите той купил нападателна граната, установил графика на придвижване на 29-годишната мишена и решил да действа...
Престъпните намерения на шофьора обаче се пресечени от сигурните и смели действия на служителите на МВР - ...след получения сигнал служителите на НСБОП организират за часове установяването, издирването и залавянето на поръчителите и изпълнителя на атентата....
За да се предотврати евентуалното му извършване, антимафиотите предприели всички технически и организационни мерки - отцепват целия район, викат екипи на пожарна и аварийна безопасност, бърза помощ, служители на Дирекцията Оперативно-техническа информация (ДОТИ) и патрули от полицията...
Очевидно е проведена мащабна операция за предотвратяване на поръчково убийство. И при това направена според изискванията на неизвестните досега и държани под седем ключа тайни правилници на МВР за борба с поръчковите убийства. Вътрешният министър обаче не я е отбелязал като пример в отчета си.
Добре е, че антимафиотите са реагирали адекватно и са спасили една жена. Бедата е, че терминът организирана престъпност, зад който стои явление с чудовищни размери и възможности, много лесно и безхаберно се прикачва върху подобни случаи. Интересно къде ще се денат ръководителите на министерството, ако някой ги запита къде бяха техническите и организационните мерки, когато взривиха примерно бизнесмена Асен Николов във Варна?
Отговорът се крие във факта, че от години вътрешното министерство слага каруцата пред магарето и си мисли, че е решило всички проблеми. Достатъчно е да хвърлим поглед върху преструктурирането на службите, което вътрешният министър посочи като важно условие за решаването на проблема с публичните убийства.
Какво се случи през последните месеци до отчета на 28 август в Русе?
Службите бяха организирани на нов принцип - така повеляваше новият Закон за МВР, който бе обнародван на 24 февруари 2006 г. и влезе в сила от 1 май. Пълната девоенизация, която беше и основната цел на новия закон, бе огласена от вътрешният министър Румен Петков на пресконференция на 30 април. Раздялата със пагоните се оказа най-безболезнена за 19-те генерали от МВР: петима от тях - шефовете на трите национални служби, на генералната дирекция на полицията и главния секретар, станаха главни комисари, останалите - просто комисари.
Едва ли някой в министерството би отговорил днес без запъване кой е главен комисар, кой комисар и защо? По-голямата беда обаче е в това, че никой от изпълнителския състав не знае за себе си какъв е и къде в системата е разположен.
Между хората, повече или по-малко свързани с МВР, не е тайна, че след влизането на новия закон във вътрешното ведомство настъпи административен и кадрови хаос. Ръководството на МВР потърси извинение с липсата на Правилник за прилагането на закона. Такъв обаче беше приет и обнародван в Държавен вестник на 9 юни 2006 година. Той трябваше да уреди щатното разписание на всеки един участък, районно полицейско управление, дирекция, главна дирекция, национална служба в министерството и досегашните им служители да бъдат преназначени по смисъла на новия девоенизиращ закон.
Според неофициална информация, напрежението сред служителите продължава да расте, въпреки новия закон и приетия вече правилник. Причина за него е липсата на щатни таблици и на нови длъжностни характеристики, въз основа на които ще става преназначаването на работещите в системата. Този факт обяснява и съществуващия страх, че с новите длъжности ще се бръкне в джоба на всеки един служител от изпълнителския състав. Явно за да преодолее тези негативни настроения, на 29 август бе оповестена заповед на Петков за изплащане на обявените от Министерския съвет увеличения на заплатите в МВР от 7% за униформените и 6 на сто за служителите от администрацията. Тя обнадежди ченгетата, че през октомври ще получат увеличението за месеците май и юни, а за юли, август, септември и октомври ще им платят през ноември. Върху каква заплата е изчислено това увеличение - на базата на старите щатове или на основата на новите таблици, не ясно.
Четири месеца от влизането на новия закон и два месеца след новия правилник не бяха достатъчни МВР да преодолее организационните и кадровите проблеми. От пожеланията за обмен на информация, за екипен принцип на работа и контрола върху нея факт е само една от предписаните през март мерки за решаване на проблема с поръчковите убийства - партнирането с прокуратурата. То обаче страда от същите недостатъци, които прозират в терминологичната свобода, с която МВР очертава границите на организираната престъпност. То е насочено към други уши, наострили се чак в Брюксел. Въпреки че звукът от тъпана, по който МВР и прокуратурата съвместно блъскат, е силен, едва ли в Европейския съюз (ЕС) са склонни да повярват на местния оптимизъм.
МВР няма да бъде причина, за да се задейства предпазната клауза за членството на България, заяви вътрешният министър в края на март. Той тогава и за миг не предполагаше, че от Брюксел ще ни размахат заканително пръст и ще посочат цели шест предпазни клаузи, сред които и Правосъдие и вътрешни работи.
И утре, когато отчетът на МВР вече ще е в историята, отново ще разберем, че никой не се е поучил от старите си грешки. А най-голямата е, че в очакване на гласовете от Брюксел реформаторите от МВР продължават да се занимават с писане, а куршумите продължават да пищят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във