Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШУМОЛЕНЕ НА ХАРТИЯ И ПИСЪК НА КУРШУМИ

Въпреки че след отчета на лидерите на БСП, НДСВ и ДПС на 9 август в столичната резиденция Лозенец се изписаха и изговориха много думи за достойнствата и недостатъците на управляващата коалиция, българският народ успя да запомни само едно. Ако премиерът Сергей Станишев има основание да настрои часовника си на дата 1 януари 2007 г, неговият заместник в БСП и министър на вътрешните работи Румен Петков би трябвало да върне своя часовник с... десетина-петнайсет години назад.
По простата причина, че днес, както и в зората на демокрацията, квартирните апаши продължават да обират по 50-60 апартамента на ден, луксозните коли продължават да се изпаряват с чудодейна бързина, рекетьорите все така усърдно изцеждат от пациентите си дори последните им стотинки, а т. нар. личен състав на МВР е затънал в корупция и професионална некомпетентност.

При смяната на караула в МВР - на 17 август 2005 г., жълтият ветеран Георги Петканов бе повече от доброжелателен към червения новобранец Румен Петков: Убеден съм, че новият екип ще изведе нещата докрай и искрено желая успех на Румен Петков!
С тези топли думи университетският професор Петканов сдаде поста на министър на вътрешните работи на своя наследник и отиде на церемонията по приемането на новото ведомство, което му бе поверено - Министерството на правосъдието.
На изпроводяк кадровият партиен работник Петков изпрати предшественика си с още по-благи думи. В МВР има много сериозна подготовка за необходимата реформа, защото през последните четири години (2001-2005-а) министър Петканов е въвел един много сериозен стил на работа.
Няколко минути по-късно обаче Румен Петков опроверга... сам себе си, защото сподели с новите си подчинени, че бъдещите приоритети в работата на МВР са полицията и превенцията (на престъпността - бел. ред.), както и задълбочаване на процеса на разкриваемост на тежките криминални престъпления и на публичните убийства.
Или, казано на по-човешки език, според Румен Петков коренно ще бъде променен начинът на работа в почти цялото МВР. Като се започне от националните служби - Полиция, Сигурност и Борба с организираната престъпност, които се занимават с т. нар. разкриване и залавяне на бандитите. Мине се през специалните звена, осигуряващи тяхната работа - Дирекция Оперативна и техническа информация (ДОТИ), Дирекция Оперативно издирване (ДОИ) и т. н. И се стигне до десетината информационно-аналитични структури в МВР и в националните служби.
Наред с тези няколко приоритета, които на практика поставиха
оценка среден 3 на жълтото МВР-ръководство
Румен Петков определи като основна задача на ведомството и... необходимостта от повишаване на ефективността в борбата с бедствията и авариите. С което даде заявка за реформа и на тогавашната Национална служба Пожарна и аварийна безопасност.
Само седмица по-късно българската организирана престъпност и международната мафия поздравиха министър Румен Петков с назначаването му на високия пост. На 25 август 2005 г., около 23.30 часа, президентът на ВАИ холдинг и наследник на бившата борческа империя ВИС - Георги Илиев, бе разстрелян. В собственото му заведение Мултиплейс в курорта Слънчев бряг и пред очите на собствената му охрана.
Ошашавено от демонстративното поръчково убийство, новото ръководство на МВР успя да отговори по един-единствен начин. На 26 август сутринта вътрешният министър Румен Петков свика специално съвещание, в което участваха финансовият министър Пламен Орешарски, директорът на Националното следствие Ангел Александров, тогавашният главен прокурор Никола Филчев, тогавашният директор на бившата вече Главна данъчна дирекция Николай Попов, директорите на националните служби на МВР и шефът на СДВР.
Както си му е редът, съвещанието приключи с брифинг, на който споменатото антимафиотско войнство обяви нулева толерантност на организираната престъпност и огласи незабавните мерки, чрез които мафията ще бъде стисната, образно казано, за гушата.
Списъкът с мерките, качен в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР още същия ден (26 август 2005 г.), бе само от осем точки. На практика обаче ръководителите на т. нар. компетентни органи обещаха в най-скоро време да наложат тотален контрол върху легалния бизнес на организираната престъпност, да установят колко са парите на мафията и по какъв начин са придобити те, да проверят замесени ли са босовете и техните обкръжения в ДДс-измами, контрабанда и схеми за пране на пари и т. н.
И още три изключително важни мерки огласиха участниците в антимафиотското съвещание, проведено на 26 август миналата година:
- да се активизира работата по установяване и оперативно наблюдение на криминалния контингент с ангажирането на целия оперативен и охранителен състав на МВР;
- прокурорите и следователите активно да участват в организирането и осъществяването на оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия от органите на МВР;
- министърът на финансите да разпореди извършването на данъчни, митнически и финансови проверки на лица и фирми, свързани с организирани престъпни групировки, включително и проверки на имуществото на тези лица.
Всички тези мерки обаче явно се сториха недостатъчни на Румен Петков. Ето защо още на 1 септември 2005 г. той свика в Стара Загора национално съвещание, на което покани абсолютно всички шефове на национални служби и регионални директори. На този висок форум шефът на МВР представи четиримата си заместници и пак преговори основните приоритети в работата на вътрешното ведомство през следващите четири години: активно съдействие на другите институции при преодоляване на последствията от бедствията в страната; утвърждаване на превенцията като основен инструмент за противодействие на престъпността; ограничаване на организираната престъпност; противодействие на наркоразпространението; недопускане на терористични действия на територията на страната; ефективно полицейско разследване и т. н.
Отговорът на реалния живот също не закъсня. На 7 септември сутринта, насред София, бе застрелян българският гражданин от сирийски произход Мартин Хасан Дойчев (Махмуд Хасан ал Асид), който се оказа замесен в международния наркотрафик.
Вътрешният министър Румен Петков пак не пропусна момента. На 28 септември той свика второто национално съвещание на МВР и отново обясни на подчинените си какви точно са задълженията им по закон и как точно те трябва да бъдат изпълнявани.
За разлика от предишните високи форуми обаче, на това съвещание министър Петков вмъкна няколко
нови елемента в познатата до болка картинка с приоритетите на МВР
Най-напред той обяви, че МВР ще възстанови практиката си с използването на щатни агенти под прикритие. След това обеща да реорганизира работата с нещатните сътрудници на МВР. А накрая заяви, че ще бъдат одобрени възможностите за прилагане на специални разузнавателни средства.
Три дни след мероприятието мафията показа, че изобщо не й пука от бъдещите намерения на МВР. На 1 октомври сутринта, в столичния ж. к. Лагера, бе застрелян 44-годишният бизнесмен Румен Юруков. От упор и пред очите на непълнолетната му дъщеря.
Реакцията на т. нар. компетентни органи също бе светкавична. На 7 октомври, в почивната база на държавното обвинение край язовир Батак, ръководствата на МВР и на прокуратурата се събраха на работно съвещание, посветено на борбата с организираната престъпност, което завърши с позната вест, разпространена от ведомствените пресслужби почти едновременно: Двете институции обсъдиха резултатите от съвместните действия и в съответствие с препоръките на Европейския съюз планираха активни действия срещу организираната престъпност.
Обитателите на подземния свят също останаха верни на себе си и на 10 октомври преселиха в отвъдното шефката на дирекция Последващ контрол в Агенция Митници - 45-годишната Шинка Манова, и личния й шофьор.
Нещо повече, докато вътрешният министър Румен Петков се начуди как точно да отговори на новото предизвикателство - с национално съвещание или с работна среща - мафията нанесе изпреварващ удар: на 13 октомври вечерта, насред Перник, бе направен на решето с изстрели от автоматично оръжие един от най-известните бандити през 90-те години на миналия век - 35-годишният Райко Кръвта.
Едва тогава вътрешният министър
Румен Петков реши да играе... нестандартно
На 15 и 16 октомври той събра във вилата на МВР в курорта Боровец не друг, а криминалните репортери от всички национални медии. Там той ги запозна с цялото политическо и професионално ръководство на МВР, отчете свършеното в периода 17 август - 15 октомври и... реши да се върне в миналото, като забрави за миг кървавото настояще.
Най-напред вътрешният министър обяви, че е дал на главния прокурор девет папки с материали за далаверите около бившата авиокомпания Балкан, въпреки че по онова време по случая бяха образувани общо четири наказателни производства. А след това позволи на ген. Валентин Петров - шеф на Националната полиция, да признае публично (за първи път от 1989 г. насам), че престъпността в България винаги се е дирижирала от четири-пет силови групировки с подразделения в цялата страна.
Накрая министър Петков изпроводи журналистите с декларацията, че притежава политическа воля да доведе работата докрай и им препоръча да очакват конкретни доказателства за наличието на тази воля.
Точно десет дни по-късно - на 26 октомври сутринта, на столичния бул. България брутално бе разстрелян банкерът Емил Кюлев. Този път съвещанието бе скорострелно, а мерките, предприети от МВР във връзка с тежкото криминално престъпление, бяха чудовищни: денонощни полицейски хайки; тотален натиск върху престъпните босове; проверки на всички техни фирми и сателитни търговски дружества, засилване на граничния контрол и охраната на стратегическите обекти от национално значение и т. н.
На 29 октомври ръководството на МВР рапортува пред българската и световната общественост, че по време на т. нар. операция Респект двама от най-старите и най-силови босове в страната - Красимир и Николай Маринови (Големия и Малкия Маргин), са арестувани и ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка по обвинения за създаването на организирана престъпна група с цел извършване на три поръчкови атентата: срещу ген.Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и нарочения за контрабандист - Иван Тодоров-Доктора.
Докато ръководството на МВР се опиваше от грандиозния успех, обитателите на подземния свят не пропуснаха възможността да демонстрират характер. На 3 ноември през нощта, в столичния ж. к. Стрелбище, бе разстрелян 33-годишният Володя Геровски. Той обаче се оказа толкова дребна риба, че дори СДВР не обърна внимание на екзекуцията му.
Сладката дрямка на МВР-шефовете
бе прекъсната по най-брутален начин едва на 10 ноември, когато пет благоевградски ченгета така респектираха местния бандит Ангел Димитров-Чората, че го пребиха до смърт.
Въпреки изненадващата посока, от която долетя поредния труп, Румен Петков запази хладнокръвие и на 17 ноември организира поредното дългоочаквано национално съвещание. По новоутвърджаваща се традиция то приключи с внушителна пресконференция, на която медиите бяха запознати с... приоритетите на МВР: опазване границите на Европейския съюз; повишаване на ефективността в борбата с организираната престъпност; пресичане на каналите за трафик на хора, наркотици и контрабанда на стоки; ускоряване на работата по поръчковите убийства и т. н., и т. н.
На 14 декември, по случай първите си 100 дни в МВР, Румен Петков отново събра криминалните репортери от националните медии, отново им припомни основните приоритети в дейността на МВР и отново им разказа как упоритата работа дава конкретни резултати.
Оказа се, че тайно и полека (за обикновения българин, разбира се), през 11-те месеца на 2005-а престъпността била намаляла с цели 7%, били разбити множество организирани престъпни групи или заловени наркотици за над 20 млн. лв., а други десетки милиони левове били върнати в държавната хазна.
Явно, респектирана от тази статистика, за първи път от много години насам мафията изведнъж реши да прекара коледните и новогодишните празници като... хората: без изстрели, без взривове и без трупове.
Нещо повече. За първи път от много години насам, през януари и първата половина на февруари 2006 г.,
мафията позволи на МВР-ръководството да помисли
и за собствената си къщичка. Примерно - за лошото състояние на дознателския апарат, който след влизането на новия Наказателнопроцесуален кодекс в сила (на 28 април 2006-а) трябва да поеме разследването на 97% от престъпленията. Или пък за тоталното преструктуриране на вътрешното министерство и за последиците от девоенизацията на полицията, след като на 1 май 2006-а влезе в сила новият Закон за МВР.
Уви. След като през януари и първата половина на февруари 2006 г. на кадровия и на реформаторския фронт във вътрешното ведомство не се случи нищо особено,
мафията едностранно прекрати примирието
и върна ръководството на МВР в правия път.
На 22 февруари по обед, в столичния кв. Лозенец, бе разстрелян легендарният контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Кървавото послание бе разчетено много правилно, защото още на 23 февруари по обед работното съвещание по проблемите на борбата с организираната престъпност вече беше факт. С единствената разлика: този път домакин на високото мероприятие бе не друг, а лично премиерът Сергей Станишев.
Факт, от който през следващите пет месеца не произтече абсолютно нищо съществено. Нито за МВР, нито за мафията, нито за обикновения българин, защото междувременно в България паднаха още няколко трупа. А на 4 август, точно две седмици преди министър Петков да отчете първата си година в МВР, във Варна бе взривен зърнотърговецът Асен Николов. И пак нищо... Неизвестно докога!

Facebook logo
Бъдете с нас и във