Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Схватки в дома за чужденци

Няма как да го сбъркате. Намира се в началото на Бусманци, има едни високи стени и прилича на казарма - с тези думи жител на крайния столичен квартал ме упътва как да намеря изолатора за настаняване на чужденци.
Добре изглеждащата сграда на дома неслучайно прилича на казарма - в близкото минало тя е била поделение, собственост на закритото отдавна ГУСВ. Сега зад високите й стени са затворени стотици чужденци от множество националности, към които са приложени принудителни административни мерки. Наказанията са пет вида - забрана за влизане в България, забрана за излизане от страната, отнемане на правото на пребиваване, експулсиране, принудително отвеждане до границата. Този, както и другият Специализиран дом за настаняване на чужденци, който бе открит наскоро в с. Любимец, се числят към дирекция Миграция на Министерството на вътрешните работи.
Повечето от чужденците, пребиваващи тук, са заловени, когато минават границата, обяснява шефът на дома Йотко Андреев, докато ме въвежда в просторния си кабинет. От прозореца на неговата канцелария се вижда спортна площадка, на която част от мъжкия контингент на дома играе волейбол. По някои от прозорците са проснати да съхнат прани дрехи. Вътре в сградата има оборудвани помещения с опънати въженца за простори, но някои предпочитат бельото им да се вее по решетките на джамовете, обясняват от персонала. Забелязват се и проснати детски дрехи - в своеобразното общежитие почти винаги има и настанени семейства. В момента те са девет.
Според директора режимът на движение на обитателите на дома е съвсем свободен. Въпреки това, но - може би заради мрачното и дъждовно време, в сряда (30 март) около 9.15 часа сутринта не се забелязваха много хора навън, ако изключим играещите волейбол. Явно повечето обитатели бяха още по спалните си помещения.
Те са обзаведени с поставени едно над друго легла, при което се постига максимална вместимост от 30 души. Този шокиращ максимум (слава Богу) никога не е постиган - събирали са се най-много до 18 души в стая през най-натоварените месеци. И аз бих искал да са по пет души стая, но няма как, обяснява шефът на дома. За пример дава подобни общежития в Белгия и Холандия, където помещенията за спане са с капацитет до 15 човека.
Гореописаното многолюдие понякога води до спречквания и дори размяна на крошета между чужденците. Ръкопашните схватки, които обикновено са на етническа основа, биват туширани засега успешно. Досега не се е стигало до кръвопролития, въпреки че охраната е невъоръжена. Нерядко край дома се явяват и протестиращи в защита на правата на затворените вътре чужденци. Последният е организиран във Фейсбук на 27 март тази година. Миналата година пък имаше гладна стачка на обитатели на дома, които искаха по-човешко отношение към тях и по-бързо освобождаване. Въпреки че няма пари, опитваме се да поддържаме някакво прилично ниво, обясняват хората от ръководството на дома. Въпросът е дали това може да стане с 15 лв. издръжка дневно на човек, от които за един храноден (какъвто е терминът) отиват 4.93 лв., а останалите за парно, за ток, вода и за други режийни разноски. Топла вода има по девет часа на денонощие в светлата част на деня.
Засега шефовете успяват да овладеят конфликтите вътре в дома, но какво ли ще настане, ако се появи вълна от нелегални емигранти от размирните африкански страни? Противно на насажданата повсеместна психоза засега у нас не се задавала емигрантско цунами, твърдят от дирекция Миграция. За периода от няколко месеца, откакто започнаха първите конфликти в Северна Африка и в Близкия изток, от всички размирни държави към момента у нас са постъпили едва... 10 души. В изолатора в Бусманци няма нито един либиец (към момента). Наблюденията на имигрантските потоци сочат, че масовата вълна не стига до нас, спира в Гърция или се отлива към Западна Европа. В южната ни съседка например влизали средно между сто и двеста бежанци на ден.
Въпреки това, за да се спазят изискванията за приемането ни в Шенген, на 15 март тази година бе открит втори Дом за настаняване на чужденци в хасковското село Любимец. Модерното съоръжение, построено само за 10 месеца през миналата година, е на стойност 5 млн. евро, които са ни отпуснати от Европейския съюз. Сградата има капацитет да поеме 300 чужденци. Към момента там са настанени деветима - от Грузия, от Нигерия и Ирак. Иначе общо двата изолатора - в София и в Любимец, разполагат с легла за 700 човека.
Въпреки че имигрантската вълна щяла да ни подминава, за всеки случай тази седмица във вътрешното ведомство е бил изготвен план за действията на дирекция Миграция при навлизане на голям поток чужденци, утвърден вече от министър Цветан Цветанов. Той включва мерки по настаняването, медицинското обслужване и пр. Има готовност - при евентуална инвазия на имигранти, в София и край Любимец да бъдат изградени палаткови лагери - 300 палатки в Любимец и 50 в София. Или общо по разчетите на МВР агенция Миграция има готовност да поеме около 1500 човека. Отделно от това Агенцията за бежанците към МС има в столицата база за 500 души, в с. Баня за 80 души и в Пъстрогор се открива още една сграда за 300 души.
МВР замисля и евентуалното изграждане на трети изолатор за чужденци в периода 2012 -2013 година. В момента се търси неговото място.

Капацитетът на дома в Бусманци - открит през юни 2006 г., е 400 души. Но в момента са заети само половината от местата. През тези пет години през изолатора са минали над 3500 души от 60 националности. В момента (към 30 март) обитателите бяха 210 човека от 27 националности, 17 от които жени. Най-голям е броят на хората от Афганистан, Ирак и Палестина. През последната година са настанени много чужденци от Сомалия, а също и от Турция. По правило в общежитие от типа на това в Бусманци чужденецът може да престои до шест месеца, но някои остават и по-дълго. Административният съд може да удължи престоя до 18 месеца.
Някои от чужденците са въдворени в общежитието, защото ДАНС е преценила, че представляват опасност за националната ни сигурност и ги затварят тук до извеждането им от страната.
В дома в момента само двама души са с все още напълно неустановена самоличност. Единият твърди, че е от Сенегал, а другият - че е гражданин на Русия. Ако се вярва на първия, той се казва Мамаду Диуф, а другият твърди, че името му е Али Атилант. Миграционните власти обаче са се видели в чудо какво да ги правят, тъй като нито Русия, нито Сенегал ги откриват в гражданските си регистри...

За убиване на времето на всеки етаж са инсталирани телевизори. Освен това с оглед на различните вероизповедания на обитателите са обособени две зали за религиозно усамотение. В едната е направен импровизиран олтар, а другата е застлана с мек килим и е предназначена за молитвите на мюсюлманите. Има и импровизирана библиотека с художествена литература на различни езици. Взимат книгите, но често не ги връщат, оплака се човек от персонала. За уплътняване на свободното време има и фитнес зали, тенис на маса, баскетболно игрище, и дори тенис корт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във