Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шведската маса на МВР

Шведската маса и в представата на МВР-шефа Цветан Цветанов не е маса, пълна със шведки. Според него обаче там седят скандинавски туристи, до които стърчи шведски полицай и бди. А масата е разположена в кръчма в Слънчев бряг.
Любителите на българското кино помнят и до ден днешен шедьовъра на Людмил Кирков Шведски крале. Четиридесет и три години след появата на филма комбинатът Кремиковци се е запътил към пункта за скрап. Няма го вече и издокарания в бял потник бачкатор Спас, решен да си поживее край морето като шведски крал, обграден от северни синеоки красавици. Остана обаче комплекс Слънчев бряг - бетонен град, в който през лятото бродят компании пияни туристи от Швеция, Великобритания, Норвегия, открили тук рая на евтиния алкохол и плажния секс.
На връх празника на храбростта Гергьовден, в името на сигурността на чуждите туристи, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов предложи всяка държава, от която има засилен туристически поток към родните им курорти, да праща полицаи, за да работят съвместно с българските си колеги. Тази година отново ще има румънски полицейски екипи по българското Черноморие. Това вече се утвърди като една добра традиция, защото беше приложена и през зимния сезон със съвместни дежурства на български полицаи с гръцки и германски полицаи. Лично аз съм предложил да патрулират полицаи от всяка една държава, която има повишаване на туристите в България, заяви Цветанов.
Тук Спас от Шведски крале би се учудил какво му липсва на българския полицай, та се налага чак от далечна Скандинавия да внасяме униформени, за да бдят над запоя на съгражданите си. Шведското ченге например изобщо няма да се замисли дали евтината водка, с която се наливат сънародниците му, е менте, или е с фалшив бандерол? И че точно заради това след кило менте русокосият викинг изведнъж се превръща в зловеща орка от Факултето и се хваща за брадвата...
Ясна сметка
за тайните на българското гостоприемство
може да си даде само МВР, но кой знае защо то предпочита да сподели отговорността за здравето на шведските си гости с командировани оттам полицаи. В тази връзка любопитно би било е да си представим реакцията им, ако през юли 2008 г. бяха станали свидетели на шокиращата находка от 10 тона фалшив алкохол - водка, ракия, ром, джин, уиски - намерен в складово помещение на хотел Пеликан във ваканционно селище Дюни. Най-долнопробно менте, разлято в петлитрови пластмасови туби, предназначено за курорта, посещаван изключително от чужденци, примамени от невероятната оферта ол инклузив за 20-30 евро на ден барабар с нощувката! Акцията на ръководеното тогава от министър Михаил Миков МВР безспорно беше успешна, но колко ли шведи преди това са си заминали за родината с увредени черни дробове никой не знае.
Със сигурност през 2008 г. идеята да се командироват чуждестранни полицаи у нас е била чужда и на Цветан Цветанов, отдаден тогава на партийно строителство. И през ум не му е минавало, че Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) три години по-късно ще видят в чуждестранните полицаи гаранти за превенцията и борбата с престъпността по пътя на България към Европа.
Всъщност първоначалният вариант на тази идея се появи точно в дните около успешната акция на МВР в елитното селище Дюни, собственост на бизнесмена Людмил Стайков. През юли същата година тогавашният шеф на прословутата дирекция Инспекторат в МВР комисар Николай Спасов обяви, че българските и румънските полицаи се вдигат
на поход срещу корупцията
в собствените си редици. В ръководството на МВР тогава се роди идея за провеждането на съвместни тестове за корупционно поведение сред униформените служители на България и Румъния. Според замисъла на Инспекторат-а проверките трябваше да бъдат осъществявани от служители под прикритие, като румънските щяха да преминават през България с кола и да следят за наличие на корупционно поведение на българските си колеги. И обратното - нашенски ченгета под прикритие да шетат с автомобили из румънските пътища и да тестват тамошните полицаи за рушвети.
Тестовете бяха рекламирани
като част от съвместните действия на полициите на двете страни за намаляване на корупцията сред служителите на реда. Ръководителите на двете дирекции - комисар Спасов и магистрат Иринел Паун от Генерална Дирекция Антикорупция към румънското вътрешно министерство, подписаха общ план за действие между двете структурни звена. Първият тест мина повече от благополучно: полицаи от съвместни гранични патрули по КПП-тата между Румъния и България бяха изловени с рушвети. Оказа се, че патрулиращите ченгета са имали стройна организация - взимали между 5 и 10 евро от шофьори, преминаващи с колите си през границата, като парите, събрани от българите, се съхранявали в румънските полицаи и обратно. Според комисар Спасов това се налагало, тъй като румънските полицаи не подлежали на проверка от служители на българската дирекция Инспекторат.
Сякаш за да забравим по-бързо съвместния резил, идеята беше изоставена. За да се възроди през 2010 г., този път от герберското МВР. В средата на юни миналата година министър Цветанов обяви намеренията си в охраната на летните ни курорти да участват и румънски полицаи заради големия брой туристи от северната ни съседка. Мярката бе лансирана като част от грижите за безопасността на румънските туристи у нас и предотвратяване на посегателствата срещу тях. МВР-шефът заяви, че на същия принцип за крайбрежието в Румъния ще бъдат командировани наши полицаи.
В края на юни беше подписан и правилник за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулна дейност за опазване на обществения ред. Документът, предвиждащ създаването на съвместни екипи от български и румънски полицаи за патрулиране по Черноморското крайбрежие на двете страни, беше парафиран в Гюргево от главния секретар на МВР Калин Георгиев и генералния инспектор на румънската полиция Петре Тобъ.
Първата задача, възложена на екипите, бе свързана с актуалната тогава далавера румънци да карат коли с българска регистрация с пълномощно от български собственик.
А ако има нещо, по което си приличаме със северните ни съседи, това е, че и те викат хоп, преди да са сключили. По повод
старта на обявената съвместна операция
генералният инспектор на румънската полиция Петре Тобъ бе категоричен: Дотогава автомобилите ще трябва да се пререгистрират, отсече той. Подписването стана на 26 юни, а акцията за проверката по пътищата у нас и в Румъния беше насрочена за 2-4 юли.
За бум на комшийската афера Параграф 22 писа още през август 2010 година. Никой обаче не можа да се опълчи на побратимяването между румънските шофьори и нашенските собственици на возила. От август миналата година до ден днешен далаверата си е все още актуална, за което писа и БАНКЕРЪ в броя си от 4 април тази година.
Единствената реална полза от инициативата бяха хубавите спомени на осемте румънски и толкова български полицаи, които от 18 юли до 22 август миналата година разглеждаха алеите в курортите Албена, Златни пясъци, Констанца и Мангалия. Сякаш да подчертае туристическия характер на мероприятието, главният секретар на МВР обяви, че бюджетите на двете министерства в никакъв случай няма да бъдат ощетени, тъй като на полицаите няма да им се изплащат нито дневни, нито квартирни. Освен това, според общия план за действие, ченгетата които бяха командировани в съответната страна, нямат право да носят оръжие.
Във Варна тогава чудесно си изкараха четирима румънски служители от Охранителна полиция, които бдяха само за пияни сънародници шофьори по алеите на Златни пясъци, тъй като имат правомощия единствено по румънския Закон за движение по пътищата. Те например нямат право да участват в акция по задържане при престъпление - по простата причина, че са извън българските закони.
Въпреки очевидната несъстоятелност
на идеята за повишаване на сигурността на чуждите туристи с присъствието на чужди полицаи ръководството на МВР продължи с комсомолски плам да рекламира прекрасното начинание.
В началото на 2011 г. главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и колегата му от Република Гърция генерал-лейтенант Йоанис Раховицас подписаха споразумение за сътрудничество между полицейските си служби. По силата на договорката до 15 март в зимния курорт Банско бяха изпратени шестима гръцки полицаи - двама офицери и четирима сержанти - за да патрулират с българските им колеги. Това е една крачка напред към трансгранично полицейско сътрудничество и се осъществи една 20-годишна мечта за взаимопомощ с цел опазване на обществения ред и недопускане на тежки криминални престъпления, обяви при подписването на 24 януари иначе симпатичният главен секретар Георгиев. И не пропусна да изрази увереността си, че скоро и България ще бъде част от Шенгенското пространство.
Макар и все още извън Шенген, българските домакини демонстрираха широк, европейски размах. Например в заплащането на гръцките полицаи. Кметът на Банско Александър Краваров обяви,че заплатата им се изплаща на принципа на публично-частното партньорство - една част от възнагражденията се поема от общинския бюджет, останалата - от хотелиери и ресторантьори...
Ако направим проста сметка, ще видим че
на общината никак не й е било лесно
Един полицай в Гърция взима базова заплата около 680 евро, като върху нея се добавят от 4 до 60% за прослужени години, 278 евро, ако е женен с дете, специална добавка от 132 евро за сержанти и редови полицаи, нощен труд по 2.93 евро на час...
Радващото е, че в края на април Цветанов и колегата му Христос Папуцис се разбраха български полицаи да патрулират в три курорта на полуостров Халкидики, където има най-голяма концентрация на наши туристи. Идеята е чудесна. Дори няма да са в тежест на гръцкия бюджет с техните заплати. Пък и ще си поживеят като крале, както би казал Спас...

Facebook logo
Бъдете с нас и във