Параграф22 Weekly

колонцифър МИШЕНА

Сянката на Брендо в разстрела на Мечан

П22,БР.21, СТР.7


nbsp;


Най-тиражираният слух за причината за показния разстрел на един от големите играчи в нашия ъндърграунд, 34-годишния перничанин Венцислав Димитров с прякор Мечан, е, че е замесен в отвличането на дъщерята на Брендо - Лара. Според непотвърдена информация Венци Димитров е осигурил квартирата, в която е било скрито момичето. Той обаче не е участвал пряко, а е ангажиран само в логистиката на престъплението.


В града на миньорите се носи мълва, че дъщеричката на Брендо е отвлечена от люлинската банда крадци на Кирил Чавдаров-Киро Дългия.До Киро Дългия стигнали и хората на Евелин Банев-Брендо, който провеждал собствено разследване за отвличането на дъщеря си. Оттам се добрали до улики, сочещи, че Мечан има участие в престъплението, и убийството му е ответен удар на наркобоса към един от похитителите.


Един от най-добрите спецове по ключалки бе изваден завинаги от играта миналата неделя (19 май). Криминално проявеният Мечан, с дебело досие в полицията, бе разстрелян показно пред едно от най-елитните заведения в Перник. Сцената се разигра на силно оживена улица в тукашния квартал Изток, пред луксозното кафене Лого, собственост на Мечан и на неговия партньор Богдан Совата. В непосредствена близост до мястото се намира и едно от най-големите основни училища в града, а зад него е пернишкото Второ районно полицеско управление. Въпреки често преминаващите патрулни автомобили, около 00 часа и 55 минути, излизайки от кафенето и пресичайки улицата, за да се качи в личния си мерцедес, до Мечан спира тъмен джип БМВ Х5 и буквално го засипват с куршуми. Според криминалисти по него е стреляно с автомат Калашников. Към това предположение водят разказите на живеещите в квартала, че е изстрелян цял откос от джипа. Според служители от пернишкото спешно отделение 19 куршума са уцелили жертвата - три са в областта на главата, разкъсвайки половината лице на Мечан. Шансове за оцеляване не е имало. Почеркът на стрелеца е на професионален килър, а разследващите отказват да коментират версии.


В града се тиражира и друг свидетелски разказ: че убиецът е изчакал жертвата си до кофи за боклук, които се намирали в непосредствена близост до колата му. Мечан излизал заедно с приятелката си Сашка и в момента, когато й отварял вратата на автомобила, килърът е открил огън.


Така или иначе - незабавно е формиран разследващ екип, извършен е оглед на местопрестъплението и са предприети оперативно-издирвателни и процесуалноследствени действия. Стана ясно, че на мястото на престрелката има три охранителни камери, чието съдържание е иззето от органите на реда.


Това не е първото покушение срещу Венцислав Димитров. Опит за убийството му е имало и преди пет години - на 22 юли 2008 година. Убиецът тогава го издебва отново пред луксозното му заведие, но напада от отсрещната страна на улицата. Изстрелва 10 куршума, от които три уцелват жертвата в двете рамена. Стрелбата направила на решето предното стъкло на мерцедеса, в който Мечан тъкмо се бил качил. Бягайки от местопрестъплението, килърите продължили да стрелят, но Венци успял да премине през дъжда от куршуми и да стигне до кафенето, където припаднал. Ортакът му Богдан Совата не дочакал линейка, а го откарал сам във Военномедицинска академия.


Вече пет години след неуспешния опит за убийство килърите не са открити, въпреки че е почти сигурно, че Венцислав ги е видял. Според криминалистите наетите за мократа поръчка са били аматьори. Три са основните версии, по които тече разследването тогава - саморазправа, любовна история и лихварска дейност. Тогавашният директор на полицията Димитър Шереметев заяви, че са постъпили сигнали от задлъжнели и изнудвани от Мечан лица, подплатени от официално внесени жалби срещу него.


Интересен е фактът, че преди първото покушение Мечан залага много повече на сигурността си в най-уязвимата за хората от неговите среди точка на защита - транспорта. Често сменял автомобилите, с които се е придвижвал преди стрелбата през 2008 г. и бронирани във висока степен. След самото нападение обаче продължава да си кара същия злополучен мерцедес, в който беше нападнат и преди, и сега. Нетипично за него е и посещението му в кафе Лого, което си е негово, но е лесен обект за пряко наблюдение.


Имал ли е Мечан среща с колега във въпросната вечер? Разследващите засега мълчат. Говорителят на пернишката полиция Венцислав Алексиев заяви, че се работи усилено по случая и има много разпитани. И след първия опит за убийство името на Венцислав Димитров продължава да присъства често в полицейските бюлетини. В началото на февруари тази година бе обявен за общодържавно издирване, а на 5 март е забелязан отново в пернишкия квартал Изток и след кратко преследване и съпротива е заловен от служителите на Второ районно управление. От полицията обаче отказват да съобщят в какво точно е уличен задържаният. Иначе за него се твърди, че е най-изкусният касоразбивач в Пернишко. Шефът на полицията Валентин Димитров отрече арестът му да е свързан с обира на банковия трезор в Кърджали, заради който вече са задържани двама перничани - Синбад и Циката, а издирването на третия - Валентин Кирилов-Пуйката продължава. Полицията тогава не потвърждава слуховете, но целият миньорски град знае, че Мечан е имал връзка с този случай.


Когато стане въпрос за Димитров, запознати с родния ъндърграунд го свързват с покойния вече Николай Христов- Хайо (също разстрелян в центъра на Перник). Според тях обаче Мечан бил по-скоро солов играч. Предпазлив, потаен и не се доверявал на никого. През последните няколко месеца станал още по-мнителен и почти не излизал на светло. След покушението през 2008 г. Димитров избягвал да демонстрира благосъстояние и да парадира с парите си. Като касоразбивач го определят като специалист с голям капацитет, работещ с мозъка си. Заради специфичните си умения да елиминира СОТ-ове и способността с лекота да отключи и заключи трезор, без да използва никаква сила, пернишкото подземие го нарича доктора на ключалките.


През 2007 г. името му е свързано и с разбиването на инкасо автомобил в Божурище, от който са откраднати близо 500 хил. лв., както и с кражби на леки автомобили, с изнудване и с рекет.


Незаконния бизнес на покойния Димитров полицията свързва и с разпространението на наркотици, с лихварство (с една от най-високите лихви в града - 20%) и касоразбивачество. Възможно е някой по-солиден негов длъжник да го е отстрелял, коментират перничани. Затова се търси евентуален списък с имената на борчлиите, твърдят близки до следствието.


Почти никой в Перник не вярва, че срещу Мечан е стреляно заради лихварството. С резерви се посреща и другата неофициална версия, че Димитров е застрелян за назидание, защото е пропял за обира на трезора в Кърджали. Хора, близки до обкръжението му, смятат, че най-вероятно в основата на убийството му е стар грабеж, при който са засегнати интересите на друга мутра.


От дирекцията на полицията в Перник заявиха, че се работи по всякакви версии. Най-вероятните причини за убийството на пернишкия подземен бос са откраднатите пари при обирот инкасо автомобил пред Техномаркет в Божурище през 2007 година.


Тялото на Мечан все още се намира в Съдебна медицина, тъй като семейството му няма разрешение от прокуратурата трупът да бъде освободен и погребан.


Боби Симеонов


nbsp;


снимки:


п/ф/2013/21


me4an.jpg (да се вреже)


me4an2.jpg


1.Венцислав Димитров-Мечан беше направен на решето от неизвестен килър.


nbsp;


me4an3.jpg


Убиецът издебнал Мечан пред заведението му Лого.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във