Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сянката на МВР уплаши младия ВСС

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) я подкара постарому още в деня, когато трябваше да се прояви като истинско правителство на съдебната власт. На заседанието си в четвъртък (8 ноември) висшите магистрати досущ като бившите си колеги се снишиха пред голямата сянка на вътрешния министър Цветан Цветанов и след двудневно мъдруване изфабрикуваха беззъба декларация във връзка с поредното скандално изказване на МВР шефа срещу съдийски решения. Повод бе участието на Цветанов в предаването Неделя 150 на БНР на 4 ноември, в което министърът препоръча на журналистите вместо да питат за новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска да се интересуват от оправдателните присъди по делото САПАРД и в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев.


Становището, което трябваше да зададе тон за общуване и диалог по повод на несекващите упреци и коментари на представители на изпълнителната власт как съдят и как трябва да го правят съдиите, обаче даде опасна насока за бъдещата работа на ВСС - да се навежда пред силните на деня. Текстът е беззъб, неконкретен, в него е изпусната необходимостта от лична защита на отделния магистрат. Основна роля на ВСС е да защитава всеки магистрат. Считам, че трябва да се върнат пасажите, които бяха махнати. ВСС е задължен да защитава независимостта на съдиите, заяви членът на съвета Галя Карагьозова.


Срещу съдържанието на декларацията се изказа и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Тя е реакция на ВСС, ние сме длъжни да заемем ясна позиция заради нашите колеги съдии, защото такива са европейските и световните стандарти. Според последния доклад на ЕК не са били достатъчни обективността и прозрачността при назначенията на ключови магистрати, а ВСС не е предприел необходимото и е показал неспособност да отстоява разделението на властите, каза Груев.


Остър бе и коментарът на висшия магистрат Калин Калпакчиев, когото МВР-шефът визира лично в изказването си. Текстът на декларацията е много общ и неконкретен. Така ние не формираме никакви стандарти, обяви той. Липсата на конкретност в становището посочиха и Незабравка Стоева и Галя Георгиева. Но въпреки критиките становището беше гласувано в представения вид и в крайна сметка бе прието с 13 гласа за. Представляващата ВСС Соня Найденова пък спусна завесата на информационното затъмнение, като закри брифинга за журналисти след въпрос какво съдържа то.


Изказването на Цветанов предизвика реакцията и в Съюза на съдиите в България, който изпрати в четвъртък (8 ноември) писмо до новия ВСС. Гражданите и страните по делата не трябва да имат никакво съмнение, че вътрешният министър няма да се бърка в съдебните процеси, пишат съдиите. Без съмнение министърът на вътрешните работи се изказва като представител на ръководеното от него ведомство, притежаващо силния властови ресурс и правомощия да разследва престъпленията. Затова всяка негова изява по въпроси, свързани със съдебното производство, трябва да отговаря на стандартите на правовата държава - да е с такова съдържание и форма, че да не се събужда никакво съмнение у гражданите, включително и у страните по делата, че съдът или кадровият орган на съдиите биха могли да бъдат притеснени или повлияни от изказванията му по какъвто и да било начин, заявяват съдиите.


Междувременно същия ден стана ясно, че председателката на ССБ Мирослава Тодорова обжалва пред Върховния административен съд уволнението си по решение на стария ВСС. Според адвоката й Ина Лулчева Тодорова е била отстранена несправедливо и е единственият съдия, който получава най-тежкото наказание заради забавени дела. В случая става дума и за сериозно нарушение на правото на защита на Тодорова, която въобще не е била изслушана от Висшия съдебен съвет. ВАС ще се произнесе по делото в едномесечен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във