Параграф22 Weekly

§22 Анализи

SIC се завъртя за два часа в МВР

Скандалите около силовите структури на държавата натежаха като воденичен камък на врата на премиера Пламен Орешарски. Очевидно е вече, че различни лобита в столетницата и в ДПС държат да го качат на шейната, пробутвайки свои хора в ДАНС и в МВР за прокарване на неясни частни интереси. След предизвикалото невиждани протести назначение на Делян Пеевски в сряда БСП се опита да постави на заместникминистерски пост в МВР 38-годишния си депутат Иван Иванов от Шумен. Но се оказа, че Иванов е свързан с борческата групировка СИК и през 1995 г. е представител на застрахователите с бухалки в родния си град Шумен. Според ДАКСИ Иван Валентинов Иванов е регистриран като управител на клона на СИК с решение на Шуменския окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.


Освен това депутатът от БСП е син на известния в Шумен бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, също свързан с мутренската групировка. Шуменци помнят много добре силните години на местните мутри, които под крилото на Шошо въртяха т. нар. бизнес със силово застраховане. Сред бригадирите на Шошо от онези години бяха популярните в града Пешо Турчина, Миро Боба и Муси. По същото време днешният депутат Иван Иванов е управлявал офиса на групировката, намиращ се в близост до хотел Мадара.


Прави чест на сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, че два часа след скандалното назначаване на Иванов го уволни. Иван Иванов не е моя кандидатура, обяви в четвъртък (20 юни) вътрешният министър. Той приел номинацията, защото считал, че политическите партии, които подкрепят кабинета, трябвало да имат възможност да упражняват контрол върху провежданите политики чрез заместник-министрите. Решението си да отстрани Иванов Йовчев обясни с нежеланието му да се компрометира МВР. Считам, че такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР, което е абсолютно неприемливо и недопустимо, каза той. Но уточни, че в архивите на МВР и ДАНС няма смущаващи данни за миналото на Иван Иванов.


Интересен обаче е въпросът кой от БСП понечи да лови риба в мътна вода, лансирайки Иванов в ръководството на МВР. Отговорът се налага от само себе си, ако припомним с какво се занимаха народните представители предния ден. Както е известно, в отсъствието на депутатите от ГЕРБ колегите им от БСП, от ДПС и от Атака структурираха повечето парламентарни комисии и избраха съставите им. Едва ли е съвпадение, че начело на най-важната Комисия за контрол на службите за сигурност, използването и прилагане на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения беше избран Димитър Дъбов от Коалиция за България. Явно в БСП са забравили, че прякорът му Дъбчето, с който е известен депутатът, цъфна в една разработка на ГДБОП и огласяването на детайли от нея през март 2008 г. породи чутовен скандал. Тогава стана известен и прякорът на тогавашния вътрешен министър Румен Петков - Запалката. Той пък се оказа герой на разработката заедно с прословутите дупнишки братя Пламен Галев и Ангел Христов и съветника в ДАНС тогава Алексей Петров. По повод на разработката тогава в парламента беше привикан бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който разкри, че политици са оказвали натиск върху служителите му. Ставаше въпрос за акция на антимафиотите срещу склад на водка Селект по подозрение, че там се съхранява алкохол с фалшиви бандероли. Шефът на митниците Асен Асенов тогава издал заповед за проверка, която обаче била спряна два часа преди операцията. Танов разкри, че в разработката фигурира прякора Дъбчето. Соченият за ковчежник на БСП депутат скочи като ужилен и отрече, че името му присъства в разработките на ГДБОП.


Депутатът е от Шумен, родното място и на сина на Шошо Иван Иванов. Очевидно има връзка между двамата, която обяснява назначенията. Друг любопитен детайл е, че и лидерът на БСП Сергей Станишев , изглежда, има сантимент към Шумен и най-вече към скандалния бизнесмен Шошо и неговото семейство. През май 2012 г. тежка сватба събра на една маса Станишев , Камен Костадинов и други активисти на ДПС в ресторанта на хотел Шумен. Домакин на тържеството беше Валентин Иванов-Шошо, чийто втори син Недко казваше сбогом на ергенския живот. Естествено там беше и временният лидер на столетницата в града Иван Иванов, който по-късно се пребори и за титулярно място в партийната организация в общината.


Лидерът на БСП не отрони и дума за отстраняването на Иванов от поста на заместник вътрешен министър, на който престоя два часа. Думата обаче взе шефът на Комисията за контрол на службите за сигурност Дъбов.Той определи случилото се с Иванов като компромат. Депутатът с прякора Дъбчето заяви, че кандидатурата на Иванов е била издигната по предложение на ръководството на БСП. Мотивите за предложението били, че 38-годишният юрист отговарял на търсения профил за заместник-министър, който ще отговаря в МВР за Шенген - да знае английски език и да е завършил право.


Факт е, че досега не сме влезли в мечтания Шенген най-вече заради неефективното противодействие на българските спецслужби на организираната престъпност. Изборът на юрист, знаещ английски език, но с тъмно минало на силов застраховател, в ръководството на МВР със сигурност е целял всичко друго, но не и бързото ни влизане в свободната от мафия зона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във