Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СИДЕРОВ ДА БЪДЕ СЪДЕН!

Докато цялата държава бе вперила поглед в героите на деня - шефа на Националното следствие Ангел Александров и вицепремиера и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, редовите слуги на Темида продължиха тихо и кротко да си вършат работата така, както им повелява законът.
В четвъртък (3 май) например Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт по едно дело, което само допреди месец и половина също вещаеше... големи проблеми пред следствието. В смисъл такъв, че обвиняемият по това досъдебно производство почти денонощно обещаваше сензационни разкрития за далавери и корупция в следствието, за изнудване на гражданите чрез образуване на поръчкови дела, за политически рекет чрез правораздавателната държавна машина.
Е, поне засега всички тези закани така си и останаха - неизпълнени, но за сметка на това другото вече е факт: лидерът на Атака ще бъде съден заради прословутия инцидент, разиграл се на магистрала Тракия преди 13 месеца (на 7 април 2006-а), който Волен Сидеров живописно представи като опит за атентат срещу него. Онова обаче, което до момента малцина само знаят, е, че рамо до рамо с него на подсъдимата скамейка ще се изправи и нежната му половинка - Капка.
Според обвинителния акт по делото, Той ще отговаря пред закона за две престъпления - лъжесвидетелство и лично укривателство, а пък Тя - само за лъжесвидетелство.

От нищо нещо
На 7 април 2006 г. в Стара Загора се провежда митинг на Атака, на който присъстват лидерът на движението Волен Сидеров, неколцина негови депутати, начело с Павел Чернев, Пело Стоев - шеф на партийния клуб в столичния ж. к. Надежда, и десетки местни симпатизанти и активисти.
Някъде между 20.00 и 21.00 часа високите гости тръгват към София, като Волен Сидеров и шофьорът му Любомир Бакърджиев потеглят със Ситроен, а Павел Чернев, Пело Стоев и Милена Калева - с БМВ. Според заключението на следствието в отсечката Стара Загора - Чирпан колите се движат в пакет, но непосредствено преди магистрала Тракия баварецът на Чернев и компания изостава много.
Според официалната версия на следствието, някъде към 22.40 часа, на 73-ия километър в посока София (току пред тунела Траянови врата), между автомобила на Сидеров и двете возила на семейство Докови - Форд-а на сина Явор и Мерцедес-а на бащата Ромео, възниква безобидно (на пръв поглед) пътнотранспортно произшествие, което накратко изглежда така: Ромео Доков изпреварва Волен Сидеров, а синът решава да последва татко си. В момента, когато фордът се изравнява със ситроена, шофьорът на Сидеров завива вляво и засича Доков-младши.
Смятайки, че става дума за обикновена разсеяност, Явор Доков започва да превключва от къси на дълги фарове и да натиска клаксона, но безрезултатно, защото ситроенът продължава да го избутва към мантинелата между двете платна на магистралата. В един момент на Доков-младши му кипва, той надува газта, изпреварва колата на Сидеров и се връща в средната лента, точно зад автомобила на баща си.
Тогава обаче удря часът на Любомир Бакърджиев, който пуска фаровете на дълги светлини, минава в скоростното платно на магистралата и с леки завъртания на кормилото вдясно започва да изтласква колата на Доков-младши към аварийното платно с идеята да го паркира.
След като този намек не минава, шофьорът на Сидеров прибягва до друг познат прийом от филмовите каскади: най-напред той намалява скоростта и блъска задния ляв калник на Форд-а, а след това отново дава газ и с предния десен калник на Ситроен-а започва лекичко да удря колата на Доков-младши и да я насочва към аварийното платно. След един от тези удари обаче двете возила се завъртат и спират, оставяйки почти плътно долепени едно до друго.
В общи линии случилото се оттук нататък е известно. По заповед на шефа Любомир Бакърджиев слиза, пребива нахалника Явор Доков, надупчва три от гумите на колата му с нож и разбива с юмрук стъклото на предната лява врата. А самият лидер на Атака вади законно притежавания от него пистолет и стреля срещу колата на врага просто така.
Заговорът на атакистите
След като разправията приключва, Любомир Бакърджиев изведнъж изтрезнява в емоционално отношение и тръгва да се обажда на полицията за инцидента. Волен Сидеров обаче категорично му забранява не само да прави глупости по телефона, но и да спира на МВР-поста пред тунела Траянови врата.
Според официалното оправдание, което става известно няколко дни след инцидента, тази забрана е продиктувана от грижа за Бакърджиев: зад гърба си той вече има една условна присъда за хулиганство, така че втора осъдителна присъда моментално го изстрелва зад решетките.
Истината обаче е доста по-прозаична и тя няма нищо общо с бъдещата съдба на шофьора: Волен Сидеров решава да извлече политически дивидент, представяйки ПТП-то като неуспешен опит за атентат срещу собствената му персона. Ето защо, на влизане в София, той звъни на спътницата си в живота - Капка Георгиева (по това време двамата все още не са женени) и си уговарят среща в ресторант Грозд.
В 23.36 часа, докато Павел Чернев все още пътува към София, по телефона му се обажда Димитър Стоянов (синът на Капка от първия й брак и втори човек в Атака). Той казва на колегата си, че спешно трябва да отиде в ресторант Грозд, защото Волен го нападнали. Преди да се отзове на помощ, Павел Чернев и Пело Стоев оставят Милена Калева в ж.к. Дружба, а после на пожар се явяват на сгледата.
Пет-шест минути по-късно - около 23.41 часа, Сидеров се обажда на вътрешния министър Румен Петков и му се оплаква, че срещу него и колегата му Павел Чернев е направен опит за атентат.
Някъде към 00.02 часа на 8 април заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков се свързва с Волен Сидеров, който отново преразказва инцидента на магистралата, но обогатява сюжетната линия с още едно предположение: някой е стрелял по него.
По време на този разговор Павел Чернев все още не е в кръчмата. Той пристига в Грозд няколко минути по-късно със спътника си Пело Стоев, който... моментално е изгонен от все още приятелката на партийния лидер. Така че по време на същинската завера от едната страна на масата са Волен, Капка и Димитър, а от другата - Павел Чернев.
С думи прости лидерът на Атака разказва на колегата си, че някакви селчовци здравеняци му извършили атентат. Без да са присъствали на местопроизшествието, Димитър Стоянов и майка му доуточняват някои детайли в разказа на Волен Сидеров така, че линията на по-нататъшното поведение придобива завършен вид: няма инцидент по вина на Бакърджиев, а опит за покушение над лидера на Атака.
Оттук нататък работата протича в оперативен порядък. По време на разговора Капка задава риторичния въпрос: Кой от най-доверените хора на Волен най-много прилича на Бакърджиев? В отговор Павел Чернев посочва себе си, а тя... отсича: Значи ще казваме, че колата си карал ти!
След това Волен и Капка съобщават на Чернев, че вътрешният министър Румен Петков вече е информиран, че колата е управлявана от депутата, а той посреща тази вест с отривистото... При това положение връщане назад няма! За изпроводяк четиримата преговарят набързо сценария, като още веднъж акцентират върху най-важното: Полицията в никакъв случай не трябва да разпитва Бакърджиев, защото той е много навътре в кухнята на партията.
Играчка-плачка
На 8 април 2006 г., точно в 10 часа, Волен Сидеров и Павел Чернев се срещат със заместник-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, на когото разказват версията, съшита от тях през нощта. После тримата отиват в бившата СДВР (днес Столична дирекция на полицията - СДП), където двамата атакисти дават показания, без да се разхождат до Пазарджик.
Разпитът на Павел Чернев е проведен от дознател Димитър Меленков, а в протокола, подписан от народния представител, черно на бяло е записано: Шофирах автомобил Ситроен заедно с Волен Сидеров.
По същото време друг дознател - Ангел Василев, разпитва лидера на Атака, който също удостоверява с подписа си друго невярно твърдение: Шофиращият Павел Чернев овладя колата, успя да излезе напред и да продължи без спиране до София.
Ден-два след катастрофата, Капка Георгиева вика Павел Чернев и започва да го хока, че информацията за криминалното минало на Бакърджиев е изтекла в публичното пространство, че инцидентът не се отразява като атентат и че медиите интерпретират събитието във вреда на Волен Сидеров.
На свой ред Павел Чернев също започва да недоволства от реакцията на журналистите, но поради друга причина: той вече си дава сметка, че може да му бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване.
На 9 април 2006 г. Чернев се среща със своя приятел и адвокат Иво Найденов и му разказва цялата истина както за инцидента, така и за натиска, оказан му от Волен Сидеров и Капка Георгиева. В прав текст адвокат Найденов уведомява своя приятел, че е извършил истинска глупост и го съветва час по-скоро да разкаже истината.
На 10 април депутатът от Атака се явява пред дознател Радослав Шомов от РДВР-Пазарджик, който работи по досъдебното производство за инцидента, но... отново лъже, като заявява, че се е возил в една кола със Сидеров и с още двама непознати мъже и че въобще не е хулиганствал, защото по време на пътуването е спял.
През следващите няколко дни скандалът до такава степен се разраства, че вътрешният министър Румен Петков прочита от трибуната на Народното събрание двете версии на показанията на Павел Чернев. Същия ден вечерта Капка привиква народния представител, а той - като виновно малко момченце, безропотно се явява на килимчето .
Колко време продължава фамилната терапия не е толкова интересно. По-важното е, че по време на строевата Павел Чернев е обвинен в малодушие и е заплашен, че, ако продължава така, ще бъде изключен от партията. Накрая Волен Сидеров разпорежда на народния представител да закара Ситроен-а на автомивка, където да изчистят всички следи от Бакърджиев.
Тази заповед обаче явно идва малко в повече на депутата Чернев. Той наистина взема ключовете за автомобила от десницата на партийния водач, но вместо на автомивка откарва возилото право в... СДВР, където то е заключено като веществено доказателство.
Разследването
На 28 април 2006 г. главният прокурор внася искане в Народното събрание за снемане на имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров. Два месеца по-късно (на 22 юни) парламентът уважи претенцията на Борис Велчев и лидерът на Атака остана без имунитет по две от обвиненията, повдигнати срещу него. А на 15 август бе образувано и досъдебното производство срещу Волен Сидеров и неговата спътница в живота. То е възложено на Емил Иванов от Националната следствена служба (НСлС), а за наблюдаващ прокурор е определена Иванка Трифонова от Софийската градска прокуратура (СГП).
Лидерът на Атака трябва да отговаря пред закона за две престъпления: по чл.290, ал.1 от Наказателния кодекс - за лъжесвидетелстване, и по чл.294, ал. 1 от НК: Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания. А пък нежната половинка на партийния водач е обвинена само за лъжесвидетелстване.
В хода на предварителното разследване Волен и Капка Сидерови (двамата сключват брак на 11 ноември 2006 г.) не се признават за виновни и отказват да дават показания не само пред следствието, но и пред съдия. Като свидетели са разпитани неколцина от членовете на най-близкото обкръжение на Сидеров - Димитър Стоянов, Ваньо Хърков, Антон Сираков, Георги Георгиев и Павел Шопов. Всички те единодушно прехвърлят отговорността върху на Павел Чернев и заявяват под клетва, че именно той е човекът, подбудил лидера им да даде лъжливи показания за инцидента на магистрала Тракия.
Според разследващите органи тези твърдения са в пълно противоречие с доказателствата по делото и с останалите свидетелски показания, сред които са и тези на вътрешния министър Румен Петков и неговия заместник Камен Пенков. Нещо повече. Твърденията на Волен, Капка и компания по най-категоричен начин се разминавали и с доказателствата за самия инцидент, събрани по време на наказателното производство срещу Любомир Бакърджиев, което приключи на 5 юни 2006 г. с неговото осъждане от Пазарджишкия районен съд.

КАЗАНА ДУМА, СРАМ ЗА МАЙСТОРА!
Из протоколите по делото Държавата срещу Волен Сидеров.
Пело Стоев към Павел Чернев, след като във фаталната нощ си тръгнали от ресторант Грозд:
На Волен мечтата му е да накара някой да каже, че има атентат срещу него, за да се покаже на обществото колко е опасен за управляващите.
Волен Сидеров към Павел Чернев (по време на партийно събрание):
Ти ще поемеш вината, за да не пропадне идеята. Ние сме достатъчно силни, за да те оправим.
Народният представител Ваньо Хърков към Павел Чернев (на същото събрание):
Защо не се падне на мен тази чест - аз да поема вината, вместо лидера!
Капка Сидерова към Павел Чернев (непосредствено след избухването на скандала):
Волен е много притеснен, а ти се забавляваш по заведенията с дамска компания...
Капка Сидерова към Павел Чернев, след като той дава вторите (т.е. истинските) показания - срещу Волен Сидеров:
Абе, ти четата ли ще предаваш, какви са тези показания, я идвай бързо вкъщи! Какво ти обвинение ще ти повдигнат бе, те нямат теза. Е, какво, много ли те е страх, че ще ти повдигнат обвинение?
Волен Сидеров към Павел Чернев, след като бившия вече атакист моли лидера да каже истината:
Ти чуваш ли се какво говориш? Ще излезе, че аз шикалкавя и всички тези хора, които казват, че аз говоря само истини, сега ще си кажат - той шикалкави!

Facebook logo
Бъдете с нас и във