Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сидеров - един разкаян хулиган

Спомен от нощта, в която Сидеров отиде "на гости" при студентите в НАТФИЗ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се призна сам за виновен в хулиганство, при това извършено в три отделни случая. Политикът е подписал споразумения с прокуратурата, с които и за трите провинения му е определено наказание "пробация". А на 14 март предстои те да бъдат внесени за разглеждане и одобрение от съда.

Първото от престъпленията, за които Сидеров е признал вина, е от май 2011 година. Тогава, по време на празничното честване на годишнината от Априлското въстание в центъра на Батак, Сидеров и други симпатизанти и членове на партията му наскачаха на трибуната, повредиха озвучителната техника и скандализираха с поведението си не само градчето, но и цяла България. От втория случай, за който Сидеров подписа споразумение, пък  се роди популярният израз "Извини се, бе!". Той датира от октомври 2013 г., когато репортер на телевизия СКАТ бе обграден от Сидеров и от група членове на партията му досами сградата на Народното събрание. Групата настоявала репортерът да се извини, защото телевизията обидила избирателите им. Впоследствие обаче словесната атака се прехвърлила от журналиста към притеклия му се на помощ полицай. И в крайна сметка пострадало ченгето - униформеният бил блъскан и обиждан по начин, какъвто дори не подозирал, че е възможен за депутати.

Третото обвинение срещу Сидеров, за което той вече се е признал за виновен, е за скандалния среднощен екшън в НАТФИЗ от есента на миналата година. За този случай, впрочем, споразумение с прокуратурата вече е подписал и депутатът от "Атака" Десислав Чуколов.

Наказанието, за което Сидеров се е спазарил с прокуратурата, означава, че за определен период от време той ще трябва да ходи, кажи-речи, през ден в пробационната служба и да се подписва пред длъжностното лице там. А отделно ще е длъжен и да беседва със служителя, само че кротко, търпеливо и без излишни емоции. Като допълнително наказание ще му правят и удръжки от заплатата.

Най-важното в това наказание обаче е, че ако Сидеров реши да "клинчи" и не спазва редовно режима, който ще му бъде наложен със споразуменията, пробацията лесно може да бъде заменена с лишаване от свобода.

Пробацията позволява на Сидеров да остане депутат, определя конституцията. За да бъде прекратен предсрочно мандатът на народен представител, той трябва да бъде осъден на "лишаване от свобода". Това обаче сега едва ли ще се случи, въпреки че срещу Сидеров все още се водят и две дела за хулиганство: за изпълненията му в самолета и на летището във Варна и за атаката срещу клекшопа на "Раковски" миналата година. Колкото и години още да се точат тези две дела, той ще си остане с чисто съдебно минало по тях, а това няма как да не бъде взето предвид от съда при определяне на наказанието му - ако се стигне изобщо до него и Сидеров бъде признат за виновен и по другите обвинения, разбира се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във